Încă o amânare pentru Dan Voiculescu în dosarul de corupție și spălare de bani. La ieșirea din tribunal, un nou atac la Traian Băsescu

Încă o amânare pentru Dan Voiculescu în dosarul de corupție și spălare de bani. La ieșirea din tribunal, un nou atac la Traian Băsescu
Publicat: 08/03/2013, 13:20
Actualizat: 09/04/2013, 17:33

Tribunalul București a judecat vineri 8 martie un nou termen în dosarul de corupție al lui Dan Voiculescu, fost senator USL și fondator al Partidului Conservator. Instanța a decis să amâne din nou procesul pentru că avocatul unuia dintre inculpați s-a îmbolnăvit subit. Dosarul în care Voiculescu a fost acuzat de spălare de bani a fost plimbat aproape un an între Tribunalul București și Curtea Supremă. În dosar, procurorii au reținut că statul a fost păgubit cu peste 60 de milioane euro.

Sedința de judecată de vineri a durat doar cinci minute. Unul dintre coinculpații din dosarul lui Voiculescu a cerut amânarea procesului pentru că avocatul său s-a îmbolnavit. Instanța a aprobat cererea. La ieșirea din sala de judecată, Voiculescu a declarat următoarele: „Îmi pare rău că s-a amânat termenul de astăzi. Nu a fost din cauza mea, ci din cauza unui avocat. Vreau să felicit echipa Steaua pentru victoria de ieri și, de asemenea, vreau să vă spun că voi ieși din politică atunci când va ieși și Traian Băsescu”.

Este a doua amânare pentru lipsă de apărare pe care instanța o dipune în acest dosar. După ce la începutul anului dosarul lui Voiculescu a revenit la Tribunalul București, instanța a judecat primul termen pe 20 februarie, când a dispus amânarea procesului pe motiv că unul dintre inculpații din dosar nu avea avocat.

La același termen, Dan Voiculescu a cerut instanței să-l judece în continuare și pentru fapta de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, chiar dacă aceasta s-a prescris.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată pentru două fapte, una fiind cea mai sus menționată, iar a doua acuzația de spălare de bani care este mult mai gravă decât infracțiunea despre care politicianul susține că s-a prescris. Procesul va fi reluat astăzi la Tribunalul București de la ora 12.

Ce conține dosarul de corupție

Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată în 4 decembrie 2008, la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator, el fiind învestit pe 15 decembrie 2008. Procurorii susțin că Dan Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții in Băneasa, la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real.

Dan Voiculescu a fost acuzat de infracțiunile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate, în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de spălare de bani. Celelalte persoane trimise în judecată sunt: Corneliu Popa, Sandu Jean-Cătălin, Mencinicopschi Gheorghe, Sorin Pantiș, Săvulescu Vlad-Nicolae, Domnișoru Gheorghe Marian, Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Petre Alexandru, Marinescu Grigore, Ene Vica, Pop Flavius Adrian.

Poziția oficială a inculpatului Voiculescu

În rechizitoriul întocmit de DNA în 2008 se reține că inculpatul Dan Voiculescu nu a dorit să facă nici un fel declarații în fața procurorilor DNA. În rechizitoriu se consemnează doar că Dan Voiculescu a transmis prin avocatul său Marian Nazat că se consideră nevinovat și că în opinia sa este vorba de un dosar politic.
Dan Voiculescu a trimis CSM o scrisoare în care se plânge că presa nu a relatat corect despre dosarul său de corupție și că imaginea sa a avut de suferit.

Istoricul dosarului

4 decembrie 2008. Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul București, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator.

15 decembrie 2008. Voiculescu este învestit în funcția de senator.

28 octombrie 2009. Dosarul ajunge la Curtea Supremă și începe judecarea pe fond.

25 iunie 2012. Voiculescu iși dă demisia din Senat și dosarul este trimis la Tribunalul București.

20 decembrie 2012. Tribunalul București a judecat șase termene în care nu a soluționat dosarul și decide să trimită dosarul la Curtea Supremă.

11 ianuarie 2013. Dosarul ajunge la Curtea Supremă care dă termen pe 25 aprilie, iar apoi pe 31 ianuarie.

28 ianuarie. Cu trei zile înainte de primul termen, Voiculescu își dă din nou demisia, iar dosarul va fi trimis la Tribunalul București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”