LUMEA ÎN CRIZĂ. Rezultatele discuțiilor de la Washington: FMI vrea mai mulți bani, falimentul Greciei pare doar o chestiune de timp iar salvarea UE va fi mult mai scumpă decât se estima

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 25/04/2012, 05:17

Discuțiile avute între oficialii mai multor state europene cu diverși reprezentanți ai marilor grupului financiare, prilejuite de întâlnirea anuală a FMI cu Banca Mondială, nu au adus rezultatele scontate. Discuțiile, avute la Washington, s-au concentrat, după cum era de așteptat, pe situația din zona euro și pe problema Greciei, scrie presa străină.

Dacă la nivel oficial mesajul transmis a fost că investitorii greșesc vorbind despre falimentul Greciei, mesajul neoficial a fost cu totul altul.

În timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, duminică, faptul că, acum, falimentul Greciei ar distruge zona euro, lăsând astfel să se înțeleagă faptul că se vor lua toate măsurile necesare pentru a evita acest lucru, surse citate de diverse publicații străine susțin că UE ia în considerare, la modul serios, mărirea capacității financiare a Facilității Europene de Stabilitate Financiară (EFSF), fondul de salvare al zonei euro.

The Telegraph, de exemplu, susține că printre măsurile propuse se numără nu doar majorarea disponibilităților EFSF (de la 440 la 2.000-3.000 de miliarde de euro), ci și reducerea datoriilor Greciei cu 50% (așa-numitul haircut). Mai mult decât atât, șefa FMI, Christine Lagarde, a anunțat că FMI are nevoie, la rândul lui, de o recapitalizare de câteva miliarde de euro.

Falimentul Greciei este considerat drept singura soluție, deși departe de a fi ideală, și de unii economiști români.

„Grecia trebuie scoasă din acest cerc vicios. Ea ar putea să își achite parțial obligațiile astfel încât, cât mai rapid posibil, datoria externă să scadă de la 160-170% din PIB la 80-90% din PIB, nivel considerat a fi sustenabil”, a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiții Eureko Pensii. „Varianta acestui faliment controlat este mult mai realistă decât cea a ieșirii Greciei din zona euro”, a adăugat el.

Merită subliniat însă că știrile venite „pe surse” nu sunt noi. Atât faptul că Grecia ar putea fi „iertată” de plata a jumătate din datoria publică, dar și majorarea fondurilor puse la dispoziția EFSF la circa 2.000 de miliarde de euro sunt informații vehiculate încă de la începutul verii.

Drept dovadă, declarațiile oficiale au fost cele luate în considerare de către investitori, cel puțin ținând cont de rezultatele principalelor burse din Europa. Principalul indice al pieței de capital de la Frankfurt, DAX, a crescut cu 2,87%, CAC 40, indicele pieței bursiere de la Paris a crescut și el cu 1,75%, în timp ce principalul indice de pe piața de capital londoneză a crescut la rândul lui cu 0,45%, conform Bloomberg.

CE POATE ÎNVĂȚA ROMÂNIA DIN LECȚIA GRECIEI: anul trecut grecii stăteau la plajă, acum sunt în pragul falimentului. Ambasadorul grec la București, pentru Gândul: „Situația e foarte grea…”

Verde pe linie – cum au evoluat luni principalii indicatori bursieri din Europa

Sursă: Bloomberg

O altă explicație ar fi că falimentul Greciei, inclusiv posibilul „haircut” de 50% a fost deja inclus (priced in) în cotația acțiunilor de către investitori, evoluția titlurilor depinzând acum mai degrabă de felul în care acest lucru va avea loc și de capacitatea UE de a convinge piețele că riscul de contagiune cât mai mic posibil.

În ciuda acestui semnal de moment, care denotă o oarecare revenire a sentimentului de încredere în puterea UE de a rezolva criza din Grecia, faptul că încă nu a fost prezentat un plan concret, cu soluții explicite, menține volatilitatea la niveluri mari, susțin unii brokeri.

Sentimentul de ușoară revenire a încrederii s-a transmis și asupra monedei europene, care s-a apreciat ușor, cu 0,5%, față de moneda americană.

Evoluția cotației euro față de dolarul american în ultima lună

Sursă: Banca Centrală Europeană

Merkel a declarat, în cadrul unui interviu acordat duminică televiziunii ARD, că „trebuie să fim capabili să ridicăm o barieră” pentru a preveni contagiunea dinspre Grecia spre alte state, bariera fiind majorarea disponibilităților financiare al EFSF. Cancelarul german a declarat însă, în același timp, că este nevoie de un nou fond de salvare financiară puternic pentru a „putea, de fapt, să lăsăm un stat să intre în insolvență, dacă nu își va plăti facturile”, conform Bloomberg.

În ceea ce privește anuțul făcut de către șefa FMI, Christine Lagarde, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, mesajul transmis a fost că fondurile actuale ale FMI, de circa 400 de miliarde de dolari, „pălesc” în comparație cu necesarul de finanțare care ar putea apărea din partea statelor vulnerabile dar și a celorlalte victime ale crizei.

Anunțul de recapitalizare a băncilor din UE trebuie făcut înainte de cel privind falimentul Greciei

Nehotărârea factorilor de decizie în a prezenta un plan concret de salvare a zonei euro de pericolul de contagiune cu situația din Grecia și-ar putea găsi finalul pe 4 noiembrie, termenul limită stabilit de liderii celor mai importante 20 de economii ale lumii, G 20 pentru a finaliza planul. Termenul a fost anunțat de membrii G 20 printr-un comunicat de presă remis vineri.

Anunțurile de până acum, precum și planurile de recapitalizare a anumitor bănci din UE, par a sprijini teoria că, până acum, s-a încercat mai degrabă salvarea sistemului bancar european decât a Greciei, care, se pare, nu are decât varianta falimentului controlat pentru a ieși din criză.

„Băncile sunt și ele o parte a problemei. Anunțul de recapitalizare a băncilor trebuie făcut la momentul oportun, înainte de anunțul privind falimentul Greciei, astfel încât să nu există nicio secundă în care investitorii să se întrebe ce bănci ar putea falimenta”, ne-a declarat Radu Crăciun.

Nimeni nu poate garanta că anul viitor nu va fi mai rău, în România, decât acum

În ceea ce privește paralelismul dintre România și Grecia, directorul de investiții al Eureko Pensii consideră că acesta se limitează, în mare parte, la necesitatea continuării reformelor începute, a programului de austeritate asumat.

„Ajustările la noi, de bine de rău, s-au făcut. Trebuie continuat acest program asumat însă, pentru că nimeni nu poate garanta că ceea ce a fost mai rău a trecut, că anul viitor nu va fi mai rău decât acum”, explică el, cu mențiunea că principala problemă în ceea ce privește fundamentarea bugetului în următorii ani este obținerea unui deficit bugetar finanțabil de pe piața internă, astfel încât România să nu depindă de „sentimentul” investitorilor de pe piețele externe.

Citește și: CHINA către EUROPA: „Nu putem să ne apucăm să salvăm pe cineva. NU SUNTEM SALVATORI. Trebuie să ne salvăm pe noi”

Citește și: PROVOCAREA NOII CRIZE: cum să atingem țintele economice pentru 2012

Citește și: CRIZA ZONEI EURO: Șase săptămâni pentru salvarea monedei unice. Leonard Orban: „Există pericolul să nu se adopte bugetul UE”

COMENTEAZĂ ACEASTĂ ȘTIRE PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
A revenit declarația pe propria răspundere în România! Cum arată și cum trebuie completată
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
Școala vieții! Câte clase are Dani Mocanu, de fapt. Cum arăta în tinerețe, când era...
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
BOMBA DIMINEȚII despre PFIZER! Anunțul venit chiar ÎN MIEZ DE NOAPTE. Este răsturnare totală de...
IONIȚĂ DE LA CLEJANI, ÎN STARE DE ȘOC. Necazurile se țin lanț în familia artistului
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...