ROMÂNIA, GÂNDEȘTE-TE! Cum au reușit să ia bacalaureatul TOȚI elevii pregătiți de GÂNDUL: metoda celor doi profesori care au făcut minuni într-o lună

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 24/04/2012, 14:22

Toți cei cinci elevi selectați de gândul pentru a participa la campania ROMÂNIA, GÂNDEȘTE-TE! au reușit să ia examenul în sesiunea a doua a bacalaureatului.

Cosmin Dumitru, Ionela Iordan, Andrei Burcea, Dragoș Constantin și Florin Cojocaru s-au pregătit timp de o lună de zile, cu o frecvență de trei lecții a câte doua ore săptămânal, alături de Irina Georgescu, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național Sf. Sava, și de Ovidiu Horobeț, profesor de matematică la Colegiul Național Matei Basarab.

Duminică, când s-au publicat rezultatele la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an, și-au văzut munca răsplătită. Indiferent de nota pe care au luat-o, fiecare a putut citi în dreptul numelui său „REUȘIT”.

Bacalaureat: trei subiecte care nu se pot rezolva

ROMÂNIA, GÂNDEȘTE-TE! Gândul ajută șase liceeni să ia BACALAUREATUL 2011 în toamnă

Reușiseră să câștige o luptă de la care prima oară se întorseseră învinși, cu atât mai dezamăgiți și rușinați poate cu cât era vorba de examenul maturității. A fost nevoie doar de dorința de a reuși și de muncă.

Irina Georgescu, profesoară română

„Au făcut un salt foarte mare. Copiii au putut să se detașeze de tot ceea ce se spunea despre ei și să își vadă interesul. Au citit, au vrut să știe și și-au dat interesul. Pentru examenul din vară nu citiseră nimic. Acum i-am bombardat cu lectură, le-am deschis cartea. Au fost apoi discuțiile teoretice și sistematizarea informațiilor, iar după aceea multe exerciții”, a spus Irina Georgescu.

Cosmin Dumitru a luat opt, cea mai mare notă dintre cei cinci. În vară nu reușise decât un 3,60 la limba și literatura română. Picase și la fizică pentru că făcuse contestație considerând că nota era prea mică, și a fost notat cu patru. Așadar, pentru sesiunea din toamnă a trebuit să se pregătească din nou la două materii.

„Am învățat în fiecare zi pentru că a început să-mi placă literatura și mi-am dat seama că este important să știu să scriu corect. ‘Ce sunt eu, dacă nu știu să scriu corect?’ În plus, mi-am făcut un program și am încercat să lucrez cât mai multe exerciții. Dar cel mai important este faptul că am citit operele. Nu ajungeam aici dacă nu le-aș fi citit”, spune Cosmin.

Acum se pregătește să devină student la Politehnică. Îi este puțin teamă pentru că admiterea se face pe bază de dosar – mediile la câteva materii din clasele IX-XII și media la bacalaureat în proporție de 20% – , el este dezavantajat.

„Mi-ar fi plăcut să se dea admitere, pentru că aveam mai multe șanse. În primii ani de liceu nu prea m-am preocupat de școală și am medii destul de mici”, spune Cosmin, care în cazul în care va intra la locurile cu taxă își va plăti primul an din bursa acordată de gândul. Până atunci însă, își ajută părinții „în grădină”, așa cum a făcut toată vara.

Ionela Iordan a reușit să ia în sesiunea din toamnă 7,65 la limba și literatura română. Îi trebuia cel puțin 7,05 pentru că avea note mici la celelalte două probe scrise. În vară picase cu 4.00.

„Știam ce pot, în vară am avut și câteva probleme. A contat foarte mult și pregătirea, pentru că am făcut multe exerciții și am învățat cum să formulez răspunsul la cerințe, dar și concentrarea și munca noastră”, spune Ionela, care va urma cursurile unei facultăți particulare cu profil economic.

REZULTATE BAC 2011. HARTA mediilor pe județe după afișarea notelor din sesiunea de toamnă

REZULTATE BAC 2011, afișate de edu.ro pentru sesiunea de toamnă

Cristian Tudor Popescu a discutat cu elevii pe care Gândul îi ajută să ia bacalaureatul

Visul Ionelei era însă să își facă o carieră în armată. A fost admisă la un liceu de profil, dar a trebuit să renunțe după ce și-a pierdut tatăl, iar situația financiară a obligat-o să se întoarcă în București și să se înscrie la un liceu de aici. Mai mult decât atât, a fost nevoită să lucreze pe toată durata liceului.

Andrei Burcea a reușit ca în sesiunea din toamnă să ia 6,50 la română. A citit mai mult și, așa cum remarca încă de la prima întâlnire, modalitatea de predare a fost diferită, mai bună.

La matematică a fost mai greu decât în vară

În cazul celor doi elevi care s-au pregătit pentru a susține din nou examenul la matematică, evoluția nu a fost așa de spectaculoasă ca la limba română. Dar, așa cum spun și ei, important este că au reușit.

Ovidiu Horobeț, profesor matematică

„Cei doi băieți nu erau la pământ. Luaseră cel puțin patru în sesiunea din vară. Dacă ar fi fost de nota doi, nu aveam cum să-i aduc la cinci. Au fost tot timpul receptivi, s-au implicat, aveau dorința de a învăța, dar și o bază de cunoștințe. Nu m-am gândit nicio clipă că nu vor lua acest examen pentru că aveau potențial și au lucrat”, spune profesorul de matematică Ovidiu Horobeț.

Dragoș Constantin a reușit să ia bacalaureatul la matematică după trei încercări ratate. A picat și anul trecut, dar și în prima sesiune din acest an, cu 4,05. Acum a reușit să ia 5,85.

„A fost sec. După atâta stres să iau tot 5. Până la urmă contează că am luat, dar mi-ar fi plăcut să fie o notă mai mare, mai ales că, în afară de trei exerciții pe care le-am lucrat pe jumătate, am făcut tot”, spune ușor dezamăgit Dragoș.

În cele 12 ședințe de pregătire s-au făcut multe exerciții, ceea ce l-a ajutat pe Dragoș.

„Mi-am dat seama că până acum am tratat superficial exercițiile. Realitatea este că nu s-a copiat și de aceea promovarea este atât de mică, mai ales că a fost mai greu comparativ cu ce s-a dat în vară”, spune Dragoș, care în ceea ce privește facultatea la care va merge oscilează între Relații internaționale sau Drept, în cadrul unei facultăți particulare.

Florin Cojocaru era foarte convins miercuri, după ce a susținut examenul, că va lua cel puțin nota 7, mai ales că erau unii profesorii care îi confirmaseră acest lucru. A luat însă 5,80, după ce nota din vară a fost 4,35. Nu este nota pe care o merita, în opinia sa, dar a fost suficient cât să ia bacalaureatul cu media 6,03.

Florin spune că pregătirile l-au ajutat să facă o recapitulare a materiei și să înțelegă unele „chichițe” din matematică. A contat însă și faptul că a avut bunăvoință și dorința de a trece examenul, ceea ce l-a determinat să-și dedice tot timpul pentru a se pregăti.

Pentru că locuiește în Pitești, el a fost nevoit să facă naveta de trei trei ori pe saptămână. Florin urmează să devină student în cadrul SNSPA, dar se gândește să se pregătească și la anul viitor să dea la Drept.

Rata de promovare la a doua sesiune a bacalaureatului a fost de 16%, după ce în prima sesiune doar 46% dintre cei care s-au înscris la examen au promovat. Astfel, aproximativ 90.000 de elevi nu au luat bacalaureatul anul acesta.

VĂ AȘTEPTĂM CU OBSERVAȚII ȘI COMENTARII ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
APEL UMANITAR! Un MILITAR se luptă să-și SALVEZE fiul!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021