„România, să fii sănătoasă”. Cum s-ar putea face bine sistemul sanitar

„România, să fii sănătoasă. Cum  s-ar putea face bine sistemul sanitar
Publicat: 23/04/2012, 19:24
Actualizat: 24/04/2012, 12:59

Corespondenții Știrilor Pro TV Paula Herlo și Rareș Năstase aupregătit o serie de reportaje ce vor evidenția problemele dinsistemul sanitar din România: medicina teritorială a fost distrusă,sute de spitale sunt îngropate în datorii, banii se scurg dinunitățile medicale te miri unde, spitalele sunt conduse de oameninumiți pe criterii politice, iar pacienții vin cu medicamente deacasă. Au identificat cauzele care au dus la acest colaps și s-audus în Spania și în SUA pentru a vedea cum a fost reformat acolosistemul sanitar. Paula Herlo povestește cum a început campania:”Am hotărât să pornim această campanie în momentul în care ne-amdat seama că sistemul sanitar românesc se prăbușește. Oamenii morcu zile în spitale din cauza infecțiilor, medicii pleacă cu miileîn străinătate pentru că nu mai suportă umilințele la care suntsupuși, iar spitalele își închid secțiile din lipsă de personal.Pacienții sunt obligați să-și cumpere și banala aspirină, deșilegea spune că actul medical e gratuit. Vom vorbi și despre actulmedical compromis de lipsurile din spitale, dar și despre mediciicare văd în fiecare pacient o sursă de venit. Un capitol importantîl vor ocupa managerii de spital. Cei care încheie sau au încheiatcontracte păguboase pentru spital. Vom vedea în această campanie șicare sunt „mijloacele” prin care se scurg banii din sistemulsanitar. Vom arăta problemele, dar vom arăta și soluțiile”.

90% dintre problemele pacienților spanioli, rezolvate demedicul de familie

Pentru soluții, Paula s-a dus în Spania, unde, la fel ca înRomânia, finanțarea vine de la stat. A văzut că spaniolii auredesenat sistemul medical pe paliere, primul din ele fiindmedicina de familie, care rezolvă 90% din cazuri. „Am vorbit cu opacientă româncă, avusese înainte 120 de kilograme și fusesetratată în țară pentru 3-4 afecțiuni diferite. S-a dus în Spania laun medic de familie, care i-a spus că singura ei problemă estegreutatea, i-a prescris un regim, iar pacienta a ajuns la 70 dekilograme și nu a mai avut nici celelalte probleme de sănătate. ÎnRomânia, medicii de familie nu i-ar fi rezolvat problema, dau doartrimiteri”, spune corespondenta Știrilor Pro TV. În Spania, cine nupoate fi tratat de medicul de familie se duce la un spital de rangI, echivalentul unui spital orășenesc, care nu are mai mult de 50de paturi, dar are dotări de ultimă oră și face toată gama deoperații minore. Spitalele de rang II, echivalentul spitalelorjudețene, au specialiști și aparatură pentru a trata aproape oriceproblemă medicală, iar la spitalele de rang III, universitare,ajung doar cei care au nevoie de operații foarte complicate, cum arfi cele de transplant. „Spaniolilor nu le-a fost frică să închidăspitalele-mamut și să construiască în locul lor spitale mici, derang I, cu dotări de ultimă generație, eficientizând astfelcosturile. 14 luni durează să construiești un astfel de spital.Dacă te duci în spitalele orășenești din România, vezi că nu aunici măcar tifon. Spitalul din Zimnicea are 110 paturi și secție dechirurgie, dar nu are anestezist. Când i-am întrebat ce tratează auspus că . Astfel de spitale nu tratează aproapenimic, dar înghit bani de la buget”, a văzut Paula Herlo.

17% din PIB pentru Sănătate în Statele Unite aleAmericii

Colegul ei, Rareș Năstase, a văzut cum stau lucrurile însistemul sanitar din SUA, unde a filmat timp de două săptămâni.”Diferențele sunt uriașe, la ei sănătatea e cu adevărat prioritatezero. Statul alocă 17% din PIB pentru acest domeniu, dar a permisdezvoltarea sistemului în privat. Companiile de asigurări au clăditimperii, iar spitalele s-au unit în corporații și și-aueficientizat costurile. Totul este în America în numele eficienței,dar fără rabat de la calitatea actului medical. În schimb, noisuntem la ani-lumină de tot ce înseamnă eficiență în sănătate”,povestește el.

Citeșteși:

În spitalele românești intră cine vrea,scapă cine poate

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Lovitură ȘOC pentru PFIZER! Anunțul venit acum este fără precedent! NIMENI nu se aștepta
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021