Adina Anghelescu-Stancu: ”Goana după AUR. Pas cu pas, sub nasul lui Iohannis!” (OPINIE)

Adina Anghelescu-Stancu: ”Goana după AUR. Pas cu pas, sub nasul lui Iohannis!” (OPINIE)
Adina Anghelescu-Stancu: ”Goana după AUR. Pas cu pas, sub nasul lui Iohannis!” (OPINIE)

Povestea căutătorilor de aur care au făcut ca America să devină, prin secolul XIX – mai ales pentru o grămadă de imigranți animați de mirajul îmbogățirii rapide -, un tărâm al Făgăduinței, a dovedit că, uneori, o seamă de idealiști au rămas cu praful de pe tobă. Nu toți au avut succesul lui Levi Strauss din 1853. Efectele goanei după aur sunt arhicunoscute. Unii au reușit, alții au falimentat, alții au crăpat. Povestea are, însă, și partea ei roz, unii chiar s-au ales cu averi imense și au făcut să prospere teritorii  întregi,  orașe… cum  ar  fi San Francisco. Deci, în legendele căutătorilor de aur întâlnim și învingători, și învinși. Ce am văzut noi, acum, la alegerile parlamentare din România se poate defini la fel: goana după AUR!  O altfel de goană, dar tot goană.

E prea devreme, însă, să numărăm adevărata biruință, cine și ce va câștiga din această alegere făcută la urna de vot de nouă la sută din electori.  Totuși, euforia de la noile începuturi nu garantează, neapărat, binele pe termen lung al unei societăți. Aurul e la mare căutare, dar… depinde cu ce aliaje, în ce proporție cu alte metale e prelucrat ca să dăinuiască în timp.

Pas cu pas,  “Noii golani” – conduși  de acest personaj interesant, controversat,  conflictual, rebel și foarte ambițios, numit George Simion – au devenit de AUR.  Chiar sub ochii unui Președinte care a compromis ideea de echidistanță și respect pentru Constituție. Mulți se întreabă cum a fost posibil ca AUR să ia 9% procente la aceste alegeri. Eu cred că ecuația victoriei a fost simplă. În timp ce politicienii altor partide s-au mulat pe aceleași discursuri sforăitoare aruncând în populație cu vorbe și promisiuni deja uzate și s-au atacat continuu, creând o atmosferă de mahala, Simion și ai lui au lucrat pe nișă. Au prins jocul. Și au umplut golurile din spectrul politic actual. Goluri rămase la nivel de percepție a cetățeanului. Cineva, e clar, i-a fost lui Simion profesor din umbră. Și cred că cineva, în spatele AUR, a apăsat pe niște butoane care țin de psihologia de masă a românilor și, iată, AUR a câștigat intrarea în Parlament, luând fața unor foști premieri unși cu toate alifiile, precum Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Pe ce a mizat AUR? Mai întâi, pe anti-comunism, lucrând la mentalul societății încă de când a pus Simion lumânări la ușa lui Ion Iliescu. Apoi, pe naționalism. Unirea cu Moldova. Rana pierderii Basarabiei nu a fost închisă niciodată și se va vindeca doar atunci când țara va fi din nou întregită. Dar, dincolo de poziția pro-unire, ce va face AUR ca acest vis să se realizeze cândva? Nu există un răspuns. Deocamdată. Tema, însă, a prins electoral. Și aici, și peste graniță. În favoarea AUR.

Pe ce a mai mizat AUR? Pe politica de contră la măsurile anti-COVID luate de Guvernul Orban. AUR a ales voci isterizate, cu priză la grupurile nemulțumite și la negaționiștii pandemiei, cum este cea a  avocatei  Șoșoacă,  trimisă ca un tanc în toate locurile unde se lăsa cu scandal (vezi cazul pelerinajelor).  Noii golani poleiți cu AUR au câștigat intrarea în parlament. Simion și ai lui au folosit, în această luptă electorală, instrumentele unui veritabil război psihologic: gradul de accesibilitate și atractivitatea mesajelor, chiar cu riscul etichetei de extremist; cunoașterea detaliată a țintelor, a obiectivelor, inducerea unor idei care captează și pot produce obsesie colectivă etc. Cine a lucrat la avântul revoluționar al acestui AUR a fost maestru de ceremonii, asta e clar! Acum, mă întreb: cum va arăta Parlamentul cu AUR în interior? Pâine și circ ? Da, eu cred că va fi un mare circ. Sunt curioasă, însă, cine va împărți pâine nemulțumiților la finele acestor spectaculoase bătălii din arena de la Casa Poporului. Și dacă, în loc de pâine, românii vor rămâne cu AUR în gât… și nimic altceva. Până atunci, că tot a urlat pe unde a putut doamna Șoșoacă să dea lumea masca jos că nu există niciun virus, cred că bine ar fi ca AUR, înainte de a se apuca de treabă, să-și dea jos propria mască!

P.S. – Nu cred că e cazul să ne gândim că de acum încolo ne este dat să trăim visul californian și efectele lui sclipitoare. Goana după AUR are un drum misterios, este un nou serial lansat în 6 decembrie, în premieră, care va dura cel puțin patru ani, iar la capătul lui vom vedea cât aport de prosperitate națională vor aduce trufandalele de actori! Până atunci, vă recomand să vă relaxați urmărind filmul “The Gold Rush” (1925)… Charlie Chaplin. Este o capodoperă!

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Valentina Pelinel, primele declarații despre a patra sarcină: 'Este o binecuvântare de la Dumnezeu'
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Norul toxic provocat de vulcanul din La Palma ajunge în România! Ce trebuie NEAPĂRAT să...
Alegeri Germania. Germanii merg azi la urne pentru a decide urmaşul Angelei Merkel. Cine sunt...
Top 7 operațiuni pe care le poți face singur la mașină ca să-ți rămână și...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Florin Cîțu s-a transformat din nou în Superman, după triumful de la Congresul PNL
Valentina Pelinel, primele declarații despre a patra sarcină: 'Este o binecuvântare de la Dumnezeu'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Cum ajungi șofer de TIR în UK, de fapt. Un român explică tot ce a...
Alegeri în Biroul Politic Permanent al PNL: HUȚUCĂ și COȘA CANDIDEAZĂ
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
TRECEREA LA ORA DE IARNĂ. Schimbările așteptate de decenii
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...