• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Privatizarea Partidului Comunist

Ion Iliescu se retrage... Nu pot să nu fiu melancolic. În 20 de ani, am scris sute de pagini și am vorbit zeci de ore despre acest om. Face parte din viața mea lăuntrică, așa cum a făcut și Nicolae Ceaușescu.
Ion Iliescu se retrage... Nu pot să nu fiu melancolic. În 20 de ani, am scris sute de pagini și am vorbit zeci de ore despre acest om. Face parte din viața mea lăuntrică, așa cum a făcut și Nicolae Ceaușescu.

Ion Iliescu se retrage… Nu pot să nu fiu melancolic. În 20 deani, am scris sute de pagini și am vorbit zeci de ore despre acestom. Face parte din viața mea lăuntrică, așa cum a făcut și NicolaeCeaușescu. Despre Ceaușescu n-am scris niciun rând înainte deRevoluție: dacă aș fi avut ocazia, l-aș fi împușcat respectuos.Covârșitoarea majoritate a articolelor mele despre Ion Iliescu sunthorror; i-am analizat rictusul, rânjetul, ochii care nu zâmbescniciodată, în vreme ce gura se duce spre urechi. I-am prevestitdispariția de pe scena politică în 1996, comparându-l cu un soaremort, pentru ca în 2000 să ajung să fac de-a dreptul lobby publicîn turul 2 pentru realegerea lui. Apoi, în 2004, l-am asemuit cuDiavolul.

Și totuși, nu pot să trag acum concluzia că retragerea luiIliescu, care înseamnă sfârșitul unei epoci, înseamnă și un faptbenefic pentru PSD, o victorie a noului împotriva vechiului, areformei împotriva stagnării. În ceea ce privește imagineaexterioară a partidului, ieșirea din prim-plan a lui Ion Iliescupoate însemna un câștig. Și când n-a candidat, Iliescu a fost oțintă electorală cu punctele lui vulnerabile legate de mineriade șiRevoluție. În același timp, este și o pierdere: chiar și la vârstalui „matusalemică”, bătrânul comunist mai are un electorat al său.Aici se poate trage linie și face socoteala. În plan intern însă,pierderea pentru PSD este netă.

Ion Iliescu este singurul politician din PSD care are șiconvingeri. Nu spun principii, pentru că nu uit replica pe caremi-a dat-o când l-am întrebat dacă politica nu înseamnă, în primulrând, niște principii neschimbătoare în funcție de conjuncturi:”Nu, politica înseamnă să găsești principiile cu care să poțirezolva o anume conjunctură”. Ceilalți n-au convingeri, au doarinterese. În ultima vreme, Iliescu a fost, paradoxal și trist, lacei 80 de ani ai săi, cea mai rațională, consecventă și democraticăvoce din PSD. A susținut tot timpul neintrarea PSD la guvernare, aprimit sobru și rezervat rezultatul exit poll-urilor din seara de 6decembrie, a fost singurul pesedist care a tratat așa cum meritaexplicația „flăcării violete” pentru înfrângerea lui M. Geoană laprezidențiale, respinge hotărât procedura nedemocratică a votului”de gașcă”. Reporteri TV m-au întrebat dacă retragerea d-luiIliescu nu e cumva un joc, o stratagemă? Sunt suficient de bătrânca să știu că Iliescu nu s-a jucat niciodată cu cuvântul demisie. Eun om serios, dacă a spus-o, o va face. Poziția pe care o dețineaîn partid, fără să aibă gașcă, clientelă, baroni, îi permitea săintervină critic fără rețineri, așa cum a făcut-o și la recentulConsiliu Național. Cu limba lui de rumeguș vechi, cu ticurile deactivist, dl. Iliescu făcea să se mai audă și adevăruri supărătoaredespre starea partidului dincolo de plasticul discursuriloripocrite ale mult mai tinerilor săi colegi.

Fără Ion Iliescu, asistăm acum la privatizarea PSD. De-a lungulanilor, partidul lui Ion Iliescu a privatizat cum a privatizathălci din economia românească. Acum, pentru că nu mai e la putere,i-a mai rămas să se privatizeze pe sine. Echipa Vanghelie-Geoană(în această ordine) dorește pur și simplu să ia în posesie PSD. Șiare cele mai multe șanse să reușească.

Indiferent însă de cine va câștiga sâmbătă, PSD nu va reuși săscape de imaginea de „burghezie roșie” care îi împiedică pe atâțiaoameni cu vederi de stânga să-l voteze. Zisa lui Ion Iliescu a fost”Sărac și Cinstit”. Am ironizat-o de nenumărate ori. Acum însă,odată cu plecarea lui, Partidul își va pune pe burtă deviza pe careo ținea în buzunar: „Decât sărac și cinstit, mai bine șmecher șibogat”.

Inchide