81 de ani de la Pogromul de la Iași. Mesajele transmise de Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă

Publicat: 28 06. 2022, 13:28
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis mesaje cu ocazia comemorării împlinirii a 81 de ani de la Pogromul de la Iași.

Iohannis le-a transmis românilor să nu uite evenimentele din acea perioadă istorică și a făcut apel la „asumarea onestă a trecutului” pentru ca societatea să se poată opune negării Holocaustului.

La rândul lui, premierul Nicolae Ciucă spune că un stat puternic își asumă trecutul și a încurajat autoritățile locale să marcheze acest eveniment din istoria românilor.

„În urmă cu 81 de ani, la Iaşi, împotriva evreilor din România a început una dintre cele mai violente persecuţii, cu asasinate în masă organizate de către regimul antonescian, care a promovat ura şi agresivitatea faţă de populaţia evreiască şi a mutilat destinele a mii de familii. Gropile comune, trenurile morţii, curtea Chesturii sunt doar câteva dintre locurile care păstrează amintirea victimelor şi unde atât de mulţi evrei şi-au dat ultima suflare. Ordinele iraţionale şi criminale ale autorităţilor române de atunci şi complicitatea ruşinoasă a multor civili care s-au întors împotriva semenilor lor trebuie amintite constant, pentru a menţine vii aceste lecţii în conştiinţa colectivă”, a transmis Klaus Iohannis.

Acesta a mai adăugat că „Pogromul de la Iaşi a fost un capitol sângeros dintr-un şir lung de asasinate antievreieşti care au avut loc în România în prima jumătate a secolului trecut”, informează Adevărul.

Nicolae Ciucă: Victimele Pogromului de la Iaşi au nevoie de o comemorare permanentă din partea statului şi a societăţii

Premierul Ciucă a transmis că este important „să continuăm să vorbim, să cercetăm, să investigăm atent, să punem întrebări, să identificăm probe documentare şi răspunsuri pentru felul în care autorităţile din acea vreme, militare, administrative şi civile s-au angrenat într-o operaţiune de o amploare fără precedent, care a deschis calea deportărilor de mai târziu, masacrelor, barbariilor de neimaginat şi sutelor de mii de crime împotriva populaţiei evreieşti”.

„Acum 81 de ani, femei, bărbaţi, copii, fără nicio vină, au devenit victimele unei politici antisemite genocidale şi ale unor decizii politice şi militare care au schimbat pentru totdeauna istoria oraşului, structura demografică şi  convieţuirea cu un trecut interetnic şi religios de sute de ani. Hărţuite, umilite,  torturate, lovite cu bestialitate, urcate în trenuri de marfă, despărţite de propriile familii, împuşcate sau ucise prin metode brutale, aruncate în gropi comune, victimele Pogromului de la Iaşi au nevoie de o comemorare permanentă din partea statului şi a societăţii”, a transmis șeful Executivului.