VIDEO | Ceremonie de Ziua Drapelului Național. Klaus Iohannis: „Tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut și viitor”

Publicat: 26/06/2022, 12:16
Actualizat: 26/06/2022, 17:58

Ziua Drapelului Național a fost marcată, duminică, printr-o ceremonie fastuoasă, cu paradă pe Calea Victoriei din Capitală și omagiată în mesajele transmise de șeful statului, șeful Guvernului și cel al Armatei României.

Ziua Drapelului Naţional, proclamată prin Legea nr. 96/1998 și care se sărbătoreşte la data de 26 iunie, a fost marcată în București, de la ora 10.00, printr-o ceremonie publică în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului Cercului Militar Naţional.

În cadrul acestei ceremonii, organizată de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu Instituţia Prefectului Capitalei şi Primăria Municipiului Bucureşti, Drapelul Naţional a fost binecuvântat de un preot militar şi ridicat pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului Naţional al României.

Ulterior, a urmat o paradă, iau un drapel lung de zeci de metri a fost purtat pe Calea Victoriei de tineri îmbăcați în costume naționale.

La ceremonie a participat și premierul Nicolae Ciucă, alături de primarul general și prefectul Capitalei și alți înalți oficiali.

Sursa: Guvernul României

Nicolae Ciucă: „Drapelul tricolor este parte a identităţii noastre naționale”

Într-un mesaj transmis prin Biroul de presă al Palatului Victoria, premierul a transmis românilor gândurile sale cu acest prilej de sărbătoare.

„Adoptat ca simbol al națiunii în timpul Revoluției de la 1848, Drapelul tricolor este parte a identităţii noastre naționale, alături de Stema României și de Imnul Național. Martor al formării și transformării României în statul democratic european de astăzi, Drapelul Național simbolizează unitatea și continuitatea noastră ca popor, prin prezența perpetuă a celor trei culori – roșu, galben și albastru – pe steagul purtat de români cu prilejul unor momente importante ale istoriei. Tricolorul este, totodată, un simbol al rezistenței noastre naționale, fiind purtat în luptă de eroii care au apărat de multe ori cu prețul vieții pământul țării”, a transmis premierul.

„Respectul față de simbolurile naționale înseamnă respect față de acest trecut cu care ne mândrim ca popor, în România de astăzi, membră a Uniunii Europene și partener puternic și respectat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Tricolorul românesc este arborat acum alături de drapelele naționale ale celorlalte state din această mare familie a democrației și securității. Vedem acum că sunt creditate cu încredere de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și eforturile noastre de a vedea arborat Tricolorul alături de steagurile țărilor dezvoltate ale lumii”, a spus Nicolae Ciucă.

Cu această ocazie, actualul premier a împărtășit amintiri din viața militară. „Ca fost militar de carieră, am luat parte la mai multe misiuni în teatrele de operații în afara țării. Dincolo de momentele dificile inerente în astfel de misiuni, prezența Tricolorului în bazele în care eu și colegii ne desfășuram activitatea însemna legătura cu România și ne motiva să ne reprezentăm țara cu responsabilitate și profesionalism. Tricolorul ne dă sentimentul de siguranță în orice colț al lumii ne-am afla și l-am zări. A dat curaj înaintașilor noștri, ne-a unit în momente dificile ale istoriei și ne face să ne simțim mândri ori de câte ori arborarea lui marchează succesul unui român. Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale, să transmitem noilor generații respectul pentru ele și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii!”, a conchis șeful Guvernului.

Klaus Iohannis: „Drapelul ne reamintește, în mod simbolic, de valorile fundamentale ale națiunii noastre”

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

„26 iunie, Ziua Drapelului Național, are o însemnătate deosebită pentru România și ne oferă prilejul de a ne manifesta respectul față de unul dintre simbolurile fundamentale ale identității și unității naționale. Tricolorul reprezintă un liant puternic între prezent, trecut și viitor, iar arborarea drapelului nostru la ceremoniile care marchează evenimente istorice și la competițiile sportive naște, în inimile românilor, sentimentul profund de apartenență la țară și neam”, a transmis șeful statului.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a adus un pios omagiu tuturor înaintașilor noștri, eroi care au luptat și s-au jertfit pentru o țară independentă, suverană, unitară și indivizibilă.

„Drapelul ne reamintește, în mod simbolic, de valorile fundamentale ale națiunii noastre, afirmate, promovate și protejate cu consecvență de către românii din țară și de pretutindeni. România este un stat modern, guvernat de principii democratice, parte a marii familii euroatlantice. Consolidarea profilului țării noastre în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii constituie prioritățile strategice ale politicii externe și de securitate ale țării noastre. Astăzi, privim cu mândrie la Drapelul Național și reflectăm cu recunoștință la istoria pe care o poartă cu sine! La mulți ani, România! La mulți ani Tricolorului nostru!”, a transmis șeful satului.

Vasile Dîncu: „Militarii români au purtat întodeauna cu mândrie însemnele Drapelului național”

Și ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a transmis urările sale cu prilejul Zilei Drapelului Naţional al României, trecând în revistă istoria tricolorului românesc. Ministrul a participat duminică la ceremonia dedicată Zilei Naționale a Drapelului în județul Harghita.

Duminică se împlinesc 174 de ani de când Guvernul provizoriu al Ţării Româneşti stabilea, prin Decretul nr. 1 din 14/26 iunie 1848, drept drapel flamura în culori – albastru, galben, roşu, pe care era înscrisă deviza revoluționară “Libertate, Dreptate, Frăţie”.

„Alegerea drapelului în aceste culori ca simbol național nu fusese întâmplătoare. Cele trei culori au fost folosite de români, pe flamurile de luptă, ori în alte ocazii, cu mult înaintea veacului revoluționar. Tocmai de aceea, pandurii lui Tudor l-au folosit la 1821, iar la 1848, în vâltoarea revoluției care a cuprins aproape întreaga Europă, pașoptiștii români aflați la Paris se identificau vizual prin drapelul albastru, galben și roşu. Deși guvernul revoluționar provizoriu de la București nu avea să supraviețuiască pentru multă vreme, drapelul tricolor adoptat de acesta prin chiar primul său decret avea să se impună pentru totdeauna drept simbol al tuturor românilor, uniți în jurul său cu dragoste de ţară, mândrie, dorinţă de unitate şi independenţă”, a transmis Vasile Dîncu.

Potrivit ministrului Apărării, în anii care au urmat, tricolorul românesc a fost purtat spre redutele Plevnei, Griviței și Smârdanului de bravii luptători de la 1877-1878 de unde, încărcați de glorie, au vestit lumii că Ţara Românilor este liberă și independentă.

„Steagul e tot de-odată, trecutul, prezentul și viitorul Țării; întreaga istorie a României! Într-un cuvânt, steagul reprezintă toate datoriile și toate virtuțile militare care se cuprind în acele două cuvinte săpate pe vulturii români: Onoare și Patrie!”, spunea domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în 1863, la înmânarea primelor drapele de luptă unităților militare ale Principatelor Unite, citat de ministrul Apărării.

Cuvinte profetice, spune Vasile Dîncu, pentru că, de atunci, drapelul de luptă tricolor a însoțit și însuflețit ostașii în marile momente din istoria militară a poporului nostru – Războaiele Balcanice, Războiul de Reîntregire, care a făcut posibilă înfăptuirea Marii Uniri, la 1918, campaniile celui de Al Doilea Război Mondial, Revoluţia din Decembrie 1989, precum și în misiunile din teatrele de operații, unde armata noastră a acționat în ultimele decenii.

„Militarii români au purtat întotdeauna cu mândrie însemnele Drapelului național, văzând în acesta, așa cum spunea tot Alexandru Ioan Cuza, întreaga națiune, Patria pentru care nu au ezitat să se sacrifice. Tuturor eroilor căzuți sub faldurile drapelului tricolor, știuți ori neștiuți, care își dorm somnul de veci în pământ românesc sau în alte colțuri ale lumii unde s-au purtat bătălii, le datorăm respect și veșnică amintire. Armata noastră, care își croiește, cu impetuozitate, drum către modernitate, reprezintă pavăza națiunii noastre. Încrederea românilor în puterea de sacrificiu a militarilor noștri a fost și va rămâne întotdeauna un imbold pentru fiecare ostaș de a-și oțeli brațul și a-și desăvârși priceperea, astfel încât chemarea Țării sub Drapel să îl găsească întotdeauna pregătit să își facă datoria, chiar cu prețul vieții”, a transmis ministrul Apărării.

„În astfel de momente, în care securitatea țării, a regiunii, a continentului și a lumii întregi este amenințată de provocări fără precedent, transmit tuturor celor care își servesc Țara sub Drapel, în special militarilor aflați, astăzi, în misiuni, în țară, ori peste hotare, precum și celor care se află în rezervă ori retragere, dar gata oricând să-și facă datoria, gânduri bune, de recunoștință și apreciere. De Ziua Drapelului Național, care este o sărbătoare a noastră, a tuturor, îi îndemn pe toți compatrioții noștri care simt și trăiesc românește, oriunde s-ar afla, să arboreze cu mândrie tricolorul românesc! Trăiască România! La mulţi ani!”, a conchis ministrul Vasile Dîncu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ