Amendamentul lui Chiuariu la procedura penală a fost respins de Parlament

Publicat: 01 07. 2013, 18:46
Actualizat: 09 08. 2014, 22:14

Camera Deputaților a adoptat noul Cod de procedură penală, cu 227 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 17 abțineri, acest for fiind decizional.

Mai mult, amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu, referitor la dreptul judecătorului de cameră preliminară de a decide dacă trimite sau nu un dosar în instanță, a fost respins. „Competența judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanței, potrivit competenței acesteia: verifică legalitatea și aparența de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror”, se arăta în amendamentul lui Chiuariu.

Dezbaterile pe codul de procedură penală au fost amânate săptămâna trecută urmând ca, potrivit calendarul inițial, luni să se continue dezbaterile, iar marți, 2 iulie, să fie dat votul final. Cu toate acestea, deputații, la propunerea președintelui Camerei, au  finalizat dezbaterile și au votat Codul de procedură penală luni, 1 iulie.

„Nu a fost un vot ușor, dar mă bucur că am reușit să trecem această lege de punere în aplicare a Codului de procedură penală. În continuare avem nevoie de aproape 6 luni de pregătire, de practică unitară a instanțelor, trebuie să învețe noile dispoziții ale codului și să le înțeleagă unitar pentru a putea să le aplice”, a declarat ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, la finalul ședinței.