AUR a contestat la CCR numirea lui Ludovic Orban ca președinte al Camerei Deputaților. Ce se va întâmpla pe 14 ianuarie

Publicat: 23 12. 2020, 16:39
Actualizat: 23 12. 2020, 16:40
AUR a contestat la CCR numirea lui Ludovic Orban ca președinte al Camerei Deputaților. Ce se va întâmpla pe 14 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor a contestat la Curtea Constituţională a României (CCR) învestirea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al Camerei Deputaților. Pe 14 ianuarie, judecătorii vor discuta sesizarea înainată de AUR.

George Simion, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor, susține că au existat “grave abuzuri”, motiv pentru care convocarea altei ședințe era, în opinia lui, obligatorie. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat, iar Ludovic Orban a fost numit președinte al Camerei Deputaților. Situația a fost sesizată, deja, de AUR la CCR.

Protestăm faţă de felul în care a fost numită conducerea Camerei noaptea trecută, la 2 noaptea, fiind nişte grave abuzuri, uzurpând nişte calităţi oficiale. Noi aveam preşedintele Camerei Deputaţilor, decanul de vârstă care a declarat şedinţa închisă.

Conform regulamentului, trebuia convocată o nouă şedinţă. Acest lucru nu s-a întâmplat. Grupul nostru parlamentar nu a mai fost convocat”, a declarat co-președintele AUR, George Simion, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban, ales cu 179 de voturi

Pe 14 ianuarie, Curtea Constituţională a României va discuta sesizarea Alianţei pentru Unirea Românilor asupra Hotărârii Camerei Deputaţilor 71/2020 pentru alegerea preşedintelui acestui for.

Ludovic Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților cu 179 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alfred Simonis, susținut de PSD, a obținut 110 voturi.

AUR a părăsit ședința!

Gabriel Andronache, unul dintre liderii PNL, a solicitat, luni, ca, după depunerea jurământului de către deputaţi, ședința de plen să fie prelungită, pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților. Reprezentanții AUR s-au opus și au părăsit sala de ședințe.

Ulterior, şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost reluată, în noaptea de luni spre marţi, iar preşedinte de şedinţă a fost un alt decan de vârstă – Iusein Ibram de la grupul minorităţilor naţionale – şi au fost aleşi preşedintele Camerei şi ceilalţi membri ai Biroului permanent.