Băsescu a asistat la o demonstrație cu cai din rasa Ahal Teke, simbolul Turkmenistanului independent

Publicat: 12 10. 2012, 16:14
Actualizat: 28 09. 2018, 07:21

Președintele Traian Băsescu a vizitat, vineri, hipodromul din Ruhabat, aflat lângă capitala Ashgabat, unde a asistat la o demonstrație cu cai din rasa Ahal Teke, simbolul național al Turkmenistanului independent.

„Ați văzut cât de frumoși sunt acești cai? Turkmenii sunt foarte mândri de această rasă, țin mult la ei, nu prea sunt multe exemplare în afara țării”, a spus Băsescu după vizita la hipodromul construit în deșert și inaugurat în acest an de către președintele Gurbangulî Berdâmuhamedov.

Calul din rasa națională turkmenă Ahal Teke este considerat simbol național al Turkmenistanului independent, alături de covoarele naționale turkmene.

Imaginea calului se regăsește pe stema statului turkmen, iar activităților de creștere și reproducere a acestor cai le este acordată o atenție prioritară din partea șefului statului turkmen.

La aceasta concură faptul că președintele Turkmenistanului este foarte pasionat de cai și un călăreț recunoscut, precum și faptul că în imaginea calului se regăsește unul dintre simbolurile cele mai vechi ale tradițiilor populare turkmene.

„Teke” este și numele unuia dintre cele cinci triburi tradiționale turkmene, grup din care face parte și actualul șef al statului și mulți membri ai conducerii țării.

Turkmenistanul a dedicat mult timp și eforturi pentru a descoperi, inventaria și clasa o multitudine de referințe arheologice, istorice, geografice, literare și tehnice, pentru a demonstra vechimea și unicitatea acestei rase de cai pe teritoriul actual al Turkmenistanului și, implicit, a poporului turkmen.

În scopul promovării acestei imagini în străinătate, s-a realizat o lucrare amplă, atribuită președintelui Turkmenistanului și intitulată „Ahal Teke – Mândria și Gloria noastră”. Ediția în limba engleză a lucrării a fost lansată oficial în Europa cu prilejul vizitei oficiale în Austria a președintelui Turkmenistanului (octombrie 2008, cu titlul „Ahal Teke – Our Pride and Our Glory”).