Băsescu: Relațiile premierului cu Gruia Stoica „sunt mai intime, mai de familie”. Ponta: ” E o mentalitate securistă”

Publicat: 18 10. 2013, 14:02
Actualizat: 19 03. 2015, 14:29

Președintele Traian Băsescu susține că privatizarea CFR Marfă ar fi fost un blat între GFR și Guvern. „Victor Ponta a știut și acum că Gruia Stoica nu are bani. La CFR Marfă a vrut să-și ajute un prieten. Sunt mai intime, mai de familie, nu le-aș etala”, a comentat șeful statului după ce tranzacția pentru pachetul de 51% din compania de transport de marfă a eșuat la începutul acestei săptămâni.

Potrivit lui Băsescu privatizarea ” a ieșit prost”, întrucât Guvernul nu a mai putut prelungi termenul de plată. „Pentru că miza aici era prelungirea termenului în speranța că GFR va găsi sursa de finanțare pe care o căuta și prin Rusia, inclusiv la EximBank-ul românesc care este controlat de PSD”, susține Băsescu.

Cât despre scenariul său pentru reluarea privatizării CFR Marfă, președintele spune că soluția este negocierea unui termen suficient pentru a prezenta compania investitorilor străini. „Nu-i companie de tip chioșc CFR Marfă. Are potențial uriaș. Privatizarea nu se poate face nici într-o lună nici în două luni. Trebuie prezentată compania la Londra, Frankfurt, Viena, trecut Oceanul, iar când se decide, nu cu un anunț, ci cu publicitate masivă”, a adăugat Băsescu, într-un interviu la B1.

Premierul a respins acuzațiile, arătând că președintele nu ar fi avut obiecții de acest tip în CSAT când s-a discutat acest subiect. „A participat la CSAT. Nu mă poate acuza de prietenie cu diverși. E o mentalitate securistă de care nu va scăpa. Când o dobândești, nu scapi de ea până la moarte”, a replicat Ponta.

Întrebat de jurnaliști dacă există o relație de prietenie între el și Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, declarat câștigător la privatizarea CFR Marfă, Ponta a răspuns: „Cum sunt prieten și cu domnul Băsescu”.

În aceeași intervenție, președintele susținuse că ratarea privatizării Oltchim ar fi fost, de asemenea, premeditată. „A fost o bătălie în precampanie între Victor Ponta și Dan Diaconescu. A fost o manevră conștientă, deliberată a lui Victor Ponta care a vrut să îl descalifice pe Dan Diaconescu”, a spus Băsescu.