Guvernul a trecut ÎN SFÂRȘIT de votul Parlamentului! Florin Cîțu: „Mulțumesc milioanelor de români care au susținut această coaliție” (LIVE TEXT)

Guvernul a trecut ÎN SFÂRȘIT de votul Parlamentului! Florin Cîțu: „Mulțumesc milioanelor de români care au susținut această coaliție” (LIVE TEXT)
Calendarul și procedura învestirii noului guvern / Sursă Foto: Gândul
Publicat: 23/12/2020, 18:55
Actualizat: 23/12/2020, 19:32

Guvernul a trecut de votul Parlamentului, iar GÂNDUL.RO v-a ținut la curent, într-un LIVE TEXT actualizat oră de oră, cu privire la tot ce s-a întâmplat în ziua care a însemnat practic ”botezul” noului Eexcutiv. Desemnat prim-ministru, Florin Cîțu anunța încă de marți că audierile în Parlament ale miniștrilor propuși să formeze viitorul guvern vor începe în dimineața zilei de 23 decembrie, de la 10.00. Calendarul” fixat era următorul: „Mâine (n.r. – 23 decembrie) urmează audierile în comisii, cred că încep la ora 10.00. Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu ora 18.00”.

UPDATE 19: Guvernul Cîțu a trecut de votul Parlamentului

Guvernul Cîțu a trecut de votul Parlamentului cu 260 de voturi pentru și 160 împotrivă. Minimul de care avea nevoie era de 228.

„Mulțumesc milioanelor de români care au susținut această coaliție. Le promit că nu voi înșela niciodată așteptările acestor oameni”, a spus Florin Cîțu după ce a fost validat ca premier.

____________________________________________________________________

UPDATE 18: Votul din plen s-a încheiat.

Votul pentru învestirea noului guvern s-a încheiat. În scurt timp urmează să apară rezultatele numărătorii.

___________________________________________________________________

UPDATE 17: Ciolacu: Acest guvern este deja născut mort. Sunteți o rușine națională

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că guvernul Florin Cîțu „este deja născut mort” și precizează că parlamentarii social-democrați nu vor vota niciodată un astfel de executiv: „Ați venit să prăduiți cât de mult puteți. Sunteți o rușine națională”.

„Ați pierdut alegerile. Românii v-au trimis acasă pentru că le-ați pus în pericol sănătatea, viața, locurile de muncă și educația copiilor. V-au trimis acasă pentru ați mințit și v-ați bătut joc de o țară întreagă. Dar, domnule Orban, nu ați înțeles nimic. În loc să plecați acasă, vați dat mâna pe sub masă în goana voastră ciolan. De două săptămâni românii Vă privesc siderați cum vă sfâșâiați între voi pentru scaunele voastre, pentru bani și pentru putere. De accea v-ați pus un premier de paie, să nu cumva să vă încurce planurile planurile”, a spus în plenul reunit Marcel Ciolacu.

„Ați venit să prăduiți cât de mult puteți, să privatizați sănătatea, să creșteți taxele, să vindeți companiile românești, omorâți agricultorii români. Acest guvern este deja născut mort. PSD nu va vota niciodată un astfel de guvern. Sunteți o rușine națională”, mai spune social-democratul.

__________________________________________________________________

UPDATE 16: Cîțu a fost huiduit în Parlament. Reacția lui Orban: „Cei care huiduie să se ducă pe stadion”

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, le-a spus, miercuri, parlamentarilor care l-au huiduit pe Florin Cîțu la începutul discursului din ședința de plen reunit să meargă pe stadion: „Să fim civilizați, să respectăm șapte ani de acasă și bunul simț”.

„Suntem în Parlamentul României și vă solicit să vă comportați așa cum așteaptă fiecare român de la noi – să fim civilizați, să respectăm șapte ani de acasă și bunul simț. Cei care huiduie să se ducă pe stadion dacă vor să huiduie, dacă nu vom aplica regulamentul ședințelor comune”, a cerut președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a fost aplaudat la începutul discursului, dar a fost și huiduit de o parte din parlamentari.

___________________________________________________________________

După trecerea votului în Parlament, miniștrii Cabinetului Cîțu vor depune jurământul, iar după aceea se vor reuni la Palatul Victoria pentru o şedinţă foto. „Și atât!”, a ținut să încheie noul premier.

UPDATE 15

Scandal monstru la audierea lui Alexandru Nazare. Parlamentarii PSD și AUR, reacție incredibilă!

A fost un scandal uriaș la audierea lui Alexandru Nazare, propus de USR PLUS pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice.

Nemulțumiți de faptul că votul lor nu a fost luat în calcul pe motiv că nu și-au desemnat reprezentanți în această comisie, parlamentarii AUR au părăsit sala în care avea loc audierea lui Alexandru Nazare. Însă asta nu-i tot! Partidului Social Democrat i s-a interzis dreptul de a pune întrebări alocate per grup, de aici izbucnit o ceartă incredibilă!


UPDATE 14

Ministrul desemnat pentru Transporturi, Cătălin Drulă, a primit aviz favorabil. Drulă a fost validat cu 18 voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”. Fără emoții a trecut de votul comisiei și Vlad Voiculescu, propus de USR PLUS la Ministerul Sănătații. El a întrunit 20 de voturi favorabile.


UPDATE 13

Probleme pentru Guvernul Cîțu. A fost sesizat Avocatul Poporului!

Apar primele emoții serioase pentru Cabinetul Cîțu. Avocatul Poporului anunță că primit sesizări legate de faptul că în componenţa noului guvern există doar o singură femeie! Multe solicitări cer sesizarea Curții Constituționale, însă Avocatul Poporului arată că decizia de desemnare a membrilor Executivului rămâne una politică, ce aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare!
Totuși, chiar dacă realizarea egalității de șanse între femei și bărbați este un element important în prevenirea și eliminarea inechităților sociale manifestate la nivelul societății, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului. Reamintim faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională doar cu privire la conținutul legilor și ordonanțelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competențelor instituției”, arată instituția condusă de Renate Weber.
Guvernul coaliției PNL-USR PLUS-UDMR va avea 21 de membri – un prim-ministru, doi vicepremieri și 18 miniștri. Dintre cei 21, o singură femeie, Raluca Turcan, propusă la Ministerul Muncii.

UPDATE 12

Raluca Turcan, lămuriri despre alocațiile copiilor

În cadrul audierii din comisia de specialitate, Raluca Turcan, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Muncii, a vorbit și despre majorarea alocațiilor pentru copii.

Dacă noi nu vom privi spre copiii României cu speranță și cu sprijin acolo unde este nevoie, e posibil ca, la final de mandat, în serviciul public să constați că nu ți-ai făcut datoria. De aceea, alocațiile pentru copii vor ajunge, în anul 2022, la o sumă care să garanteze dublarea nivelului actual. Consider că de la 185 de lei, câte este acum, dacă ajungem în 2022 la 300 de lei, va fi un sprijin substanțial, dar alocația nu este un singur element.

Copii trebuie să intre într-un sistem de alertă, dacă fac parte din familii dezavantajate, să fie urmăriți în timp, să fie sprijiniți prin centre sociale de asistență socială, centre comunitare, centre educaționale, să intre în programe de integrare educațională, astfel încât Ministerul Muncii și Ministerul Educației să poată să asigure integrarea în câmpul muncii pentru copiii care împlinesc vârsta regulamentară, a declarat Raluca Turcan.


UPDATE 11

Dan Barna, cu ochii pe fondurile europene!

Întrebat dacă alege să fie un vicepremier cu portofoliu, Dan Barna a declarat că țintește coordonarea tuturor ministerelor care au resurse din fonduri europene!

„Este un portofoliu de coordonare, l-aş numi Dezvoltare Europeană. Toate ministerele care au resurse din fonduri europene vor face parte din acest portofoliu pe care mi l-am asumat. Îmi asum acest lucru pentru că e nevoie de o persoană care să deblocheze acele lucruri. Vorbim de PNRR, de investiţii şi este o muncă importantă aceasta de a elimina rumeguşul din proces”, a afirmat Dan Barna la finalul audierii lui Cristian Ghinea în comisiile parlamentare.


UPDATE 10

Raluca Turcan (Ministerul Muncii și Solidarității Sociale) și Lucian Bode (Ministerul de Interne), aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament. Până acum, Opoziția (PSD și AUR) nu a putut „bloca” niciunul dintre miniștrii „Dreptei”.


UPDATE 9

Noul ministru al Justiției, anunț despre schimbarea procurorilor-șefi de la Parchete!

După ce a primit aviz favorabil, Stelian Ion a răspuns la câteva dintre cele mai arzătoare întrebări care vizează Ministerul Justiției.

Astfel, legat de schimbarea din funcţie a actualilor procurori-şefi de la Parchete, inclusiv a procurorului general al României, Stelian Ion a anunțat: „Va fi o prioritate numirea procurorului-şef al DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror-şef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Am spus în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor. Nu am luat în calcul o revocare”.

Totodată, Stelian Ion a afirmat că, în ianuarie, intenţionează să depună iniţiativa legislativă privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie: „Crearea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost o chestie dezbătută îndelung ani de zile. Am tras linie şi am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este desfiinţarea, nu în ideea de a crea imunitate pentru magistraţi, să fie foarte clar! SIIJ a fost folosită mai degrabă ca un instrument de intimidare, pentru că avem câteva exemple, de la acele măsuri preventive luate împotriva fostului şef al DNA până la citările la SIIJ înainte de a se da un aviz pe numirile de procuror de rang înalt. La începutul anului, în ianuarie, eu am în plan să depun o lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale”.


UPDATE 8

Aviz favorabil pentru Sorin Cîmpeanu (20 de voturi favorabile, 13 împotrivă), propus la Ministerul Educației.

Și Virgil Popescu a trecut de audieri, însă el este singurul ministru propus de până acum care și-a permis să-i trateze cu flit pe colegii din comisie. Luat la întrebări cu privire la studiile efectuate, Virgil Popescu a refuzat să spună ce calificări are și asta fiindcă el nu răspunde la …întrebări personale.


UPDATE 7

Stelian Ion, audiere cu scandal. Ce s-a întâmplat

Și Stelian Ion, propus pentru portofoliul Justiţie, a fost avizat favorabil în comisia de specialitate din Parlament.

Totuși, audierea sa a fost una incendiară și asta fiindcă nu toate persoanele din comisie au avut timp să îi adreseze o întrebare viitorului ministru al  Justiției, din partea USR PLUS. „Pe mine mă interesează cum vor fi  rezolvate problemele justiției. Vă spun că românul este cel care suferă și cred că ar trebui să vă preocupe mai mult soarta românilor”, a răbufnit Diana Șoșoacă, de la partidul AUR.

Stelian Ion a trecut fără emoții testul audierii, cu 41 de voturi pentru și 26 împotrivă.


UPDATE 6

Ministrul propus pentru portofoliul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 13 voturi „pentru” şi 6 „împotrivă”. De „examenul” audierii într-o comisie a trecut și Cristian Ghinea, propus ministrul Fondurilor Europene.


UPDATE 5

Planul PSD. Cum vor oamenii lui Ciolacu să dinamiteze audierile

Surse din cadrul Opoziției dezvăluie că parlamentarii PSD și AUR pregătesc audieri incendiare pentru miniștrii propuși de alianța PNL-USR PLUS-UDMR. Opoziția încearcă să îi pună în dificultate pe cei care vor face parte din viitorul guvern, asta chiar dacă audierile vor dura doar trei ore, până la 14.00. În numai 180 de minute trebuie audiați 22 de miniștri propuși a face parte din Cabinetul Cîțu.

Chiar și așa, dezvăluie Antena 3, se pare că PSD și AUR au pregătit câteva întrebări foarte grele pentru miniștrii propuși. Rămâne de văzut dacă va mai fi timp și pentru un răspuns, dat fiind graba cu care se vrea a fi învestit acest Executiv.


UPDATE 4

Programul audierilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului

Au început audierile miniştrilor propuşi de coaliția PNL-USR PLUS-UDMR în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Imagini live sunt disponibile AICI.

  • Primii miniştri audiaţi, de la ora 11.00, sunt Bogdan Gheorghiu (Cultură), Sorin Câmpeanu (Educaţie), Cristian Ghinea (Investiţii şi Proiecte Europene), Nicolae Ciucă (Apărare), Adrian Oros (Agricultură şi Dezvoltare Rurală), Stelian Ion (Justiţie) şi Virgil Popescu (Energie).
  • La ora 12.00 vor intra în audieri următorii miniștri propuși: Claudiu Năsui (Economie, Antreprenoriat şi Turism), Eduard Novak (Tineret şi Sport), Bogdan Aurescu (Afaceri Externe), Raluca Turcan (Muncă şi Protecţie Socială), Lucian Bode (Afaceri Interne), Attila Cseke (Lucrări Publice, Dezvoltare şi Administraţie).
  • Începând cu ora 13.00, vor fi audiaţi: Cătălin Drulă (Transporturi şi Infrastructură), Tanczos Barna (Mediu, Ape şi Păduri), Vlad Voiculescu (Sănătate), Alexandru Nazare (Finanţe), Cristian Sergiu Teleman (Cercetare, Inovare şi Digitalizare).

UPDATE 3

Angajații la stat, evaluați pe baza „notelor” date de cetățeni!

Programul de guvernare propus de alianța PNL-USR PLUS-UDMR prevede câteva schimbări în puncte-cheie, cum ar fi Educația, Sănătatea sau Apărarea.

De exemplu, la Educaţie, Guvernul Cîțu îşi propune să implementeze Programul Naţional „România Educată”, al preşedintelui Klaus Iohannis. Astfel, ar urma să aibă loc creşteri graduale, până în 2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18% din bugetul naţional (6% din PIB)!

La nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) se va implementa un nou sistem de evaluare a angajaţilor, bazat pe proceduri de evaluare concepute în coordonare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Ca noutate, indicatorii de performanţă vor ţine de cont de input-ul beneficiarilor, adică al cetăţenilor!

Pe de altă parte, coaliţia de guvernare PNL-USR PLUS-UDMR şi-a propus modificarea legislaţiei astfel încât o treime din redevenţele datorate de companiile care exploatează zăcămintele de gaze din Marea Neagră să meargă către echilibrarea sistemului de pensii! „(…) Redevenţele din exploatarea gazelor din Marea Neagra vor fi folosite astfel: o treime pentru tranziția verde (cofinanţare pentru proiectele europene), o treime pentru extinderea reţelelor de gaze naturale, o treime pentru echilibrarea sistemului de pensii”, se arată în Programul de guvernare al alianței PNL-USR PLUS-UDMR. În prezent, potrivit legislaţiei în vigoare, redevenţele sunt virate către bugetul de stat.


UPDATE 2

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au stabilit că audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi în Cabinetul Cîţu vor începe la ora 11.00, iar plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului va avea loc la ora 15.00.

Conform programului stabilit, audierile vor avea loc între orele 11.00 şi 14.00.


UPDATE 1

Premierul desemnat Florin Cîţu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, au ajuns la Parlament. Conform programului anunţat, premierul desemnat depune lista Cabinetului şi programul de guvernare la Parlament.

PROGRAM DE GUVERNARE PNL-USR PLUS-UDMR

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc la ora 9.30 pentru stabilirea calendarului audierii în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi în Cabinetul Cîţu şi votul în plenul Parlamentului.


Ei sunt miniștrii desemnați de PNL, USR PLUS și UDMR

Conducerile PNL, USR PLUS şi UDMR au validat, fiecare în parte, listele proprii de miniştri care vor face parte din viitorul Executiv, după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Florin Cîţu este premierul desemnat.

Lista membrilor Guvernului este următoarea:

  • Florin Cîţu – prim-ministru
  • Dan Barna – viceprim-ministru
  • Kelemen Hunor – viceprim-ministru
  • Nicolae Ciucă (PNL) – Ministerul Apărării Naţionale
  • Bogdan Aurescu (PNL) – Ministerul Afacerilor Externe
  • Alexandru Nazare (PNL) – Ministerul Finanţelor Publice
  • Lucian Bode (PNL) – Ministerul de Interne
  • Sorin Cîmpeanu (PNL) – Ministerul Educaţiei Naţionale
  • Virgil Popescu (PNL) – Ministerul Energiei
  • Adrian Oros (PNL) – Ministerul Agriculturii
  • Bogdan Gheorghiu (PNL) – Ministerul Culturii
  • Raluca Turcan (PNL) – Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
  • Cătălin Drulă (USR PLUS) – Ministerul Transporturilor
  • Claudiu Năsui (USR PLUS) – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
  • Stelian Ion (USR PLUS) – Ministerul Justiţiei
  • Cristian Ghinea (USR PLUS) – Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
  • Vlad Voiculescu (USR PLUS) – Ministerul Sănătăţii
  • Ciprian Teleman (USR PLUS) – Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării
  • Cseke Attila (UDMR) – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei
  • Tanczos Barna (UDMR) – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
  • Eduard Novak (UDMR) – Ministerul Tineretului şi Sportului

Ce prevede art.103, alineat 1 din Constituția României

Potrivit art. 103, alineat 1 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

În termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului (art. 103, alin. 2 din Constituţie).

Cum au loc audierile miniştrilor în comisiile Parlamentului

Birourile permanente ale celor două Camere transmit programul de guvernare şi lista Guvernului tuturor deputaţilor şi senatorilor, se arată în art. 86 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Tot birourile permanente stabilesc data şedinţei comune a comisiilor permanente şi a şedinţei comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniştrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Şedinţa comună nu poate fi stabilită la o dată care să depăşească 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de către comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidaţii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează şi le prezintă premierului desemnat. În situaţia în care un membru de pe lista noului guvern primeşte un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.

Votul Parlamentului, momentul adevărului

După încheierea dezbaterilor, deputaţii şi senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret, cu bile. Rezultatul votului este consemnat într-un proces verbal, iar acordarea votului de încredere se materializează printr-o hotărâre a Parlamentului, care se semnează de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României pentru a numi guvernul. Primul-ministru şi membrii guvernului vor depune individual jurământul în faţa Preşedintelui României. Guvernul, precum şi fiecare ministru în parte, îşi exercită mandatul începând cu data depunerii jurământului (art. 104 din Constituţie).

În cazul în care guvernul nu a fost validat în Parlament, preşedinţii celor două camere îl informează de îndată pe Preşedintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă