Președintele Iohannis a anunțat numele premierului care va forma noul guvern, după consultările de la Cotroceni la care PSD a refuzat să participe. Primele declarații ale lui Florin Cîțu

Publicat: 22/12/2020, 19:05
Actualizat: 23/12/2020, 10:51
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, la ora 19:00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni

Declarația vine după consultările cu liderii coaliţiei PNL – USR PLUS – UDMR, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

„Am avut, astăzi, o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. Și s-au cristalizat.

Între timp, o coaliție formată din PNL, USR PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlament și azi cu ocazia consultărilor, liderii formatiunilor politice s-au prezentat împreună și au propus un candidat de premier

Luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Citu pentru poziția de prim-ministru!

Primele declarații ale lui Florin Cîțu:

„Mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere. Îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de durată. În același timp, aș vrea să fac o declarație fermă. România trece printr-o criză dublă: de sănătate și economică. Este rolul acestei guvernări să treacă, cât mai rapid, România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români și să reașezăm România pe picioarele ei.

Vin în fața dvs. cu o echipă de profesioniști. Fiecare ministru vine cu obiective clare, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că obiectivele sunt îndeplinite”.

Liderii noii coaliții, alături de Cîțu, au susținut o declarație de presă comună

Liderii noii coaliții de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au susținut declarații comune de presă, marți după-amiază, după consultările cu Klaus Iohannis.
Ludovic Orban: Așteptăm decizia președintelui
Ludovic Orban, PNL: Am luat această decizie de a participa împreună, pentru că din momentul alegerilor am decis să formăm o coaliție de centru-dreapta care  să ofere României un Guvern, într-un timp cât mai scurt care să aibă capacitatea să facă marile reforme de care are nevoie România. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție și voința de a lucra împreună pentru binele României. Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți să derulăm toate procedurile pentru învestirea Guvernului în cel mai scurt timp posibil,
Dacian Cioloș: I-am propus președintelui să lucrăm împreună pentru că România va avea nevoie de reforme
Dacian Cioloș, USRPLUS: I-am confirmat domnului președinte faptul că cele trei partide au fost de acord cu nominalizarea lui Florin Citu pentru functia de premier, că avem un program de guvernare finalizat. Vrem să avem un guvern investit săptămâna aceasta. (…) I-am propus președintelui să lucrăm împreună, pentru că România va avea nevoie de reforme, pe care noi le-am propus și pentru care vom solicita sprijinul Parlamentului. Este o performanță că am constituit Guvernul în mai puțin de două săptămâni, dată fiind experiență pe care am avut-o în alte state membre ale UE.
Dan Barna: I-am transmis președintelui că suntem o coaliție bazată pe responsabilitate
Dan Barna, USRPLUS: I-am transmis președintelui că nu suntem o coaliție bazată pe entuziasm, ci pe responsabilitate. Am transmis că, dincolo de programul de guvernare, sunt câteva reforme așteptate de România, chiar dacă nu sunt explicite în programul de guvernare. Acest tur de forță, fără precedent în ultimii 30 de ani, este mesajul unei alinieri de voințe pentru ca România să aibă o guvernare stabila în lunile următoare.
Kelemen Hunor: Avem o responsabilitate și o experiență în a lucra într-o coaliție
Kelemen Hunor,UDMR: Am transmis președintelui intenția noastră de a colabora și conlucra pentru o perioada de patru ani. Avem o responsabilitate și o experiență în a lucra într-o coaliție. Această perioada care urmează, prin colaborare, va însemna un  lucru bun pentru România și sunt optimist, pentru că am format un program și o echipa de guvernare. Sunt convins că, după votul Parlamentului, România va avea un guven nou.
Florin Cîțu: I-am transmis președintelui că îmi voi asuma această guvernare
Florin Citu, PNL: I-am transmis președintelui că îmi voi asuma această guvernare. Vom termina ce am început în acest an. Am prezentat cum văd lucrurile după prima ședința de Guvern. Am discutat si despre calendarul bugetului pentru anul viitor. Le mulțumesc presedintiilor coaliției de centru-dreapta pentru încredere și ne vedem la vot.
Liderii AUR au ajuns la a două rundă de consultări

Liderii AUR au ajuns la Cotroceni și dau declarații în fața palatului. George Simion declară că AUR cere redeschiderea școlilor. „Redeschideți școlile de urgență”, a spus el.

Președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe liderii noii Coaliții pentru viteza negocierilor
„Felicitări pentru formalizarea coaliției, pentru viteza cu care ați reușit să promovați demersurile în Parlament. Recunosc că e prima dată când văd un parlament constituit si cu conduceri alese într-o zi și un pic”, a spus președintele.
Ludovic Orban i-a înmânat șefului statului protocolul coaliției semnat luni seară.
Foto: presidency.ro

Reprezentanţii celor trei formaţiuni care vor face parte din coaliţia de guvernare se vor prezenta împreună marţi, la ora 15.30, la consultările de la Palatul Cotroceni

Anunțul a fost făcut chiar de co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, care admite că nu mai are rost să se formalizeze.

Dacian Cioloș: „Avem majoritate în Parlament, deja demonstrată”

„Ieri seara am semnat protocolul coaliţiei. Este firesc să mergem împreună”, a declarat Dacian Cioloș.

Liderul PLUS a lăudat modul în care PNL, USR PLUS și UDMR s-au prezentat la negocieri.

Noi deja avem stabilit un program de guvernare. Ne pregătim o echipă de guvernare, avem majoritate în Parlament, deja demonstrată, şi mergem să îi spunem preşedintelui lucrul acesta. E un gest firesc, după două săptămâni de negocieri, când am reuşit într-un timp relativ scurt, zic eu, să avem şi echipă de guvernare, şi program de guvernare. Acum este important să putem avansa, să avem un Guvern cât mai repede şi atunci nu are rost să ne mai formalizăm. Am hotărât să mergem împreună, pentru că vom spune acelaşi lucru, atât timp cât avem deja o bază comună”, a precizat Cioloş.

​​Președintele Klaus Iohannis se întâlnește la Cotroceni, într-o a doua rundă de consultări, cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului.

Foto: presidency.ro

Partidul Social Democrat nu va participa la discuțiile de la Cotroceni

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, înainte de consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, că Partidul Social Democrat nu va participa la discuțiile de la Cotroceni.

„PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Am luat decizia ca astăzi PSD să nu se prezente la consultările de la Cotroceni”, a declarat Ciolacu.

Potrivit calendarului anunțat de Palatul Cotroceni, după discuțiile cu partidele care formeaza coaliția, președintele va discuta și cu liderii AUR, de la ora 16:30 și cu liderii minorităților naționale, de la ora 17:30.

După consultări, urmează ca președintele să anunțe numele premierului desemnat.

Liderii coaliției își doresc ca miercuri să fie audiați miniștrii noului cabinet, iar votul de învestitură să fie dat joi, pe 24 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani