Cum s-au dezis liberalii de propriul uninominal ca să se aleagă pe liste. Hașotti: „O lege mai proastă decât cea actuală nu există”

Redactor:
Sorina Ionașc
Cum s-au dezis liberalii de propriul uninominal ca să se aleagă pe liste. Hașotti: „O lege mai proastă decât cea actuală nu există”
Deși comisia de cod electoral a aprobat miercuri sistemul de vot uninominal mixt, parlamentarii nu susțin în totalitate această variantă.

Puterea și opoziția au bătut palma pentru reintroducerea listelor la parlamentare, într-o formulă a uninominalului mixt în care o parte dintre senatori și deputați să fie aleși direct, iar restul de pe o listă de compensare. Deși PDL, PSD și PNL au susținut public că vor uninominal pur, în spatele ușilor închise unde s-au desfășurat la lucrările comisiei parlamentare pentru cod electoral, sub pretextul opoziției UDMR și minorităților, reprezentanții celor trei partide au ajuns la consens în cazul sistemului mixt.

Chiar și liberalii care în legislatura trecută au promovat actuala lege a votului uninominal s-au dezis de ea, optând pentru formula mixtă.

„Indiscutabil, da, este o variantă mai bună de vot pentru că una mai proastă decât cea actuală nu există. La această formulă s-a ajuns pentru că a fost respins votul uninominal pur și votul pe liste și s-a convenit pe consens să se facă vot mixt. Este un compromis, dar un prim pas către votul uninominal pur„, a declarat liderul senatorilor PNL, Pui Hașotti, pentru gândul.

De aceeași părere este și colegul său de partid, Victor Paul Dobre, care a adăugat faptul că votul mixt are totuși două avantaje pentru cetățean față de legea electorală actuală. „În primul rând, va putea să îl voteze pe cel pe care îl consideră mai bun colegiul lui. În al doilea rând, are în față și listele partidelor și așa votează oricare partid pe care-l consideră că răspunde cel mai bine opțiunilor sale. Toate voturile sunt utile nimic nu se risipește”, a spus, pentru gândul, deputatul PNL.

Cu toate acestea, Dobre a spus că liberalii nu renunță la ideea unui vot uninominal pur, dar că acest compromis este unul util, reprezentând un rău mai mic decât cel din prezent. „Nu ne lăsăm bătuți, e vorba că actuala lege nu e bună și trebuia să se schimbe, de aceea trebuia să mergem spre o lege mai bună”, a adăugat el.

PSD, în acord cu PDL la sistemul de vot

Nemulțumiri față de actualul sistem are și liderul deputaților PSD, Mircea Dușa, care susține că, deși a vrut vot uninominal pur, a fost nevoit să-l voteze pentru cel mixt pentru a schimba totuși legea.

„Noi am vrut vot uninominal pur, pentru mine cel mai corect este să vină în Parlament cel care a obținut cele mai multe voturi în colegiu. Nu e normal așa cum e legea actuală ca unul să aibă 50.000 de voturi și vine în Parlament unul cu 1.000 de voturi”, a spus Dușa, contactat de gândul.

În același timp, nici progresiștii nu consideră că legea electorală actuală este una bună, liderul deputaților UNPR, Eugen Nicolicea, susținând că varianta aprobată miercuri reprezintă, de fapt, o mică îmbunătățire. „Sistemul de vot mixt a fost singura variantă care a întrunit consensul, adică 11 voturi, la celelalte variante riscam să facem blocaj în comisie și să rămânem cu varianta actuală. Este primul pas către o nouă lege electorală de care s-au plans mulți, scopul fiind acela să nu mai fie ales unul de pe locul doi sau trei. În principiu am dori uninominal pur, dar văd că acest lucru nu se poate”, a declarat Nicolicea, pentru gândul.

„Este foarte bine ca partidele puternice să exercite o autoritate asupra parlamentarilor”

Când vine vorba de faptul că introducerea listelor ar putea avea ca efect controlul mult mai puternic de la centru în detrimentul candidaților propuși de teritoriu și ulterior asupra parlamentarilor,  Puiu Hașotti nu vede nimic rău în acest lucru.

„Un parlamentar de la partidul Florii Soarelui sau Partidul Muștelor Albastre poate fi ales? Nu, un parlamentar este ales tot datorită partidelor puternice. Hai să terminăm cu această ipocrizie de doi lei. De exemplu, Vadim sau Becali nu au fost în colegiile lor pentru că fac parte din partide slabe. Este foarte bine ca partidele puternice să exercite o autoritate asupra parlamentarilor”, a adăugat senatorul PNL.

Dezbateri la secret

Ședințele comisiei electorale s-au desfășurat cu ușile închise, iar, în ciuda interesului public pentru o astfel de dezbatere, Puiu Hașotti a susținut că nici nu era nevoie ca ședința să fie publică.

„Ședința comisiei a fost cu ușile închise pentru că legile bune nu se fac nici pe stadion, nici în fața a mii de oameni, nici la televizor”, a declarat el.

Totodată, social-democratul Mircea Dușa a adăugat că nu a solicitat nimeni ca întrunirea să fie cu ușile deschise, acest lucru ținând de regulamentul Camerei. „Este o chestie tehnică. Nu a solicitat nimeni să fie cu ușile deschise, comisia a lucrat după regulament. Mie mi-ar fi convenit să fie deschisă ca să vadă lumea cine vrea vot uninominal și cine nu”, a spus Dușa, pentru gândul.

Progresistul Nicolicea a fost ceva mai tranșant cu această idee, considerând că și dacă ședința ar fi fost cu ușile deschise, situația ar fi fost aceeași.

„Data trecută când s-a votat legea asta proastă, s-a votat proastă cu marele sprijin al presei. La comisia de data trecută, când eu am criticat legea asta proastă, presa mi-a sărit în cap. Iar după ce s-au terminat alegerile, aceeași presă a spus că domnule ce lege proastă”, a spus deputatul UNPR.
 

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Ce se întâmplă cu dozele de vaccin neutilizate?
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide