Dan Nica: România nu ratifică ACTA

Publicat: 18 05. 2012, 09:35
Actualizat: 18 05. 2012, 09:35

România nu ratifică Acordul de combatere a contrafacerii (ACTA), a declarat, joi, ministrul Comunicațiilor, Dan Nica, cu ocazia Zilei Comunicațiilor, scrie Agerpres.

„Eu, ca și ministru al Comunicațiilor, pot spune că România nu ratifică ACTA”, a declarat Nica, precizând că aceast lucru nu va avea loc până când documentul nu va suferi modificările impuse de Curtea Europeană de Justiție.

„ACTA se află acum la Curtea Europeană de Justiției, ea se va pronunța și sunt câteva chestiuni de neconstituționalitate a documentului în România ridicate de mai multe țări, precum posibilitatea de a controla deținerea de copii private. Ori ACTA se referă la acțiuni comerciale, nu la acțiuni private. De exemplu, te duci în aeroport și te caută să vadă dacă telefonul este cumpărat din China sau din Europa. ACTA se îndreaptă împotriva contrafacerilor și acțiunilor de comerț ilicit în masă și nu pe un obiect, pentru că ar da naștere la abuzuri foarte mari. Decizia este că România nu ratifică ACTA până când nu va fi un act modificat în conformitate cu legislația UE”, a explicat ministrul în fața participanților la ziua Comunicațiilor.

Și premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că România nu va ratifica Acordul de combatere a contrafacerii, în condițiile în care acesta nu va suferi modificările necesare pentru a garanta drepturile și libertățile private.