De 15 Martie, vicepremierul ungar Semjen Zsolt – călăreț prin Târgu Secuiesc

Publicat: 17 03. 2013, 12:59
Actualizat: 17 03. 2013, 12:59

Postură inedită a vicepremierului ungar Semjen Zsolt, venit ca în fiecare an să sărbătorească  în România ziua de 15 Martie, aniversarea izbucnirii revoluției pașoptiste din Ungaria: îmbrăcat într-un costum negru de prin partea locului, politicianul budapestan și-a făcut apariția în piața din centrul municipiului Târgu Secuiesc în chip de călăreț secui, fluturându-și din când în când pălăria pentru a saluta cele câteva mii de localnici strânși în jurul statuii lui Gabor Aron.

În stânga sa, tot călare, dar pe un cal negru –  președintele C.J. Covasna, Tamas Sandor, iar în spatele lui, pe un roib – senatorul Olosz Gergely, aceștia fiind, împreună cu primarul Bokor Tibor, singurii oficiali UDMR prezenți la eveniment. Conform tradiției, manifestația de la Tg. Secuiesc a început cu o paradă a câtorva zeci de husari, călări sau pedeștri, și de căruțe împodobite, după care mulțimea s-a delectat cu un program muzical-literar presărat cu câteva cuvântări axate pe „dreptul sfânt la libertatea poporului secui, adică la autoguvernare și la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc”.

„Când am ieșit din Parlamentul Ungariei am plecat pe sub steagul secuiesc și am avut bucuria să-l văd apoi pe tot drumul, arborat și pe teritoriul Ungariei și în România. Trebuie să luptăm pentru identitatea noastră și pentru drepturile noastre, drepturi de care orice națiune din Uniunea Europeană trebuie să aibă parte”, a spus vicepremierul Ungariei în scurta sa cuvântare. Manifestația de la Tg. Secuiesc s-a încheiat cu înălțarea steagului secuiesc pe cele două catarge amplasate de-a stânga și de-a dreapta statuii lui Gabor Aron, în acordurile imnului secuiesc și apoi ale celui al Ungariei, și cu câteva scandări „Autonomia!” ale celor vreo 300 de localnici rămași până la finalul adunării.