Diaconescu: Primul pas pentru refacerea imaginii României, să recunoaștem că avem o problemă

Publicat: 27 09. 2012, 12:05
Actualizat: 30 03. 2019, 17:20

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, joi, la RFI, că primul pas pentru realizarea unei strategii de refacere a imaginii României în lume este să recunoaștem că există o problemă de credibilitate, el apreciind totodată că prezența premierului la ședința CSAT este „normală”.

Întrebat cum privește participarea premierului Victor Ponta la ședința CSAT de joi, consilierul prezidențial a răspuns: „Nu este nimic extraordinar din acest punct de vedere și nu cred că domnul prim-ministru participă la această ședință decât din perspectiva de a se implica într-un dialog normal, instituțional, în ceea ce privește temele de securitate, siguranță națională, fundamentale pentru România și pentru români. Nu cred că cineva face o favoare din acest punct de vedere, este numai o respectare a unei obligații instituționale, care revine primului-ministru, ca de altfel tuturor celor care conform legii sunt membri ai CSAT”.

În opinia lui Diaconescu, pentru refacerea imaginii României trebuie, în primul rând, că fie conștientizat, la nivelul de reprezentare suprem al României, faptul că într-adevăr există probleme de credibilitate și de predictibilitate în legătură cu România.

„Or, aceste probleme trebuie conștientizate, pentru a face demersurile necesare în scopul înlăturării lor. De ce acest lucru? Pentru că aceste probleme de credibilitate se reflectă direct și imediat în capacitatea României de a participa la decizii la nivel european, în ceea ce privește nivelul investițiilor în România și încrederea investitorilor străini și nici pe departe în ultimul rând, în demnitatea cu care românii sunt primiți în străinătate, șansa lor de a obține un loc de muncă, ca și cetățeni europeni și, evident, evitarea unor situații neplăcute, când români, copiii lor sunt umiliți, pornind de la un raționament absolut ticălos, dar care din păcate există și trebuie să-l privim în față, și anume că un român n-ar fi un cetățean european egal, tocmai pentru că provine din România. Este o chestiune care trebuie să atragă răspunderea la cel mai înalt nivel al diriguitorilor statului român și, evident, cu cât mai devreme se adoptă o variantă de comportament, de mandat internațional, este cu atât mai bine, pentru că acest exercițiu de recredibilizare, adică de diplomație publică este unul îndelungat și presupune eforturi succesive din partea mai multor politicieni care se află la putere eminamente pe perioade mai scurte de timp”, a adăugat consilierul prezidențial.

Întrebat cum pot ajunge Traian Băsescu și Victor Ponta la o strategie comună, Cristian Diaconescu a afirmat: „Dacă vom coborî în derizoriul luptei interne românești, așa cum arată ea, tot ceea ce înseamnă valori, tot ceea ce înseamnă standarde și mai ales tot ceea ce înseamnă răspunsuri din partea României în dialogul internațional și european în special, atunci vom rata această șansă”.

Premierul Victor Ponta va participa, joi, la reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de către președintele Traian Băsescu, aceasta fiind prima întâlnire dintre premier și președinte după referendumul de demitere a lui Băsescu.

Ședința CSAT are pe agendă, printre altele, strategia pentru refacerea credibilității României, starea Armatei României, demersurile întreprinse pentru inițierea programului Avion Multirol al Forțelor Aeriene și privatizarea CFR Marfă.

Prim-vicepreședintele PDL Cristian Preda a declarat, marți, că ședința CSAT programată pentru joi, prima după revenirea în funcție a președintelui Traian Băsescu, va fi un test important pentru coabitare.

Președintele României are și funcția de președinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca ședințe ale Consiliului.

De asemenea, primul ministru este vicepreședinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se și ministrul Apărării Naționale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administrației și Internelor, ministrul Justiției, ministrul Finanțelor, ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, ministrul Finanțelor, directorii SIE și SRI, șeful Statului Major General al Armatei și consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui României.