DRUMUL MILIOANELOR DE EURO DIN PSD: Omul cu banii a plecat din partid cu tot cu „hârtiile”

DRUMUL MILIOANELOR DE EURO DIN PSD: Omul cu banii a plecat din partid cu tot cu „hârtiile
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 20:46

Liderul PSD, Victor Ponta, refuză să plătească datoriileistorice ale PSD, în sumă de peste 6 milioane de euro, despre carespune că au fost făcute de Geoană în perioada mandatului, precum șiîn campania electorală din 2009, pentru Cotroceni. Liderulsocial-democrat îl „incriminează” și pe fostul trezorier alpartidului, avocatul Aristide Roibu, aflat astăzi în UNPR. Fostultrezorier al PSD răspunde că totul „este o prostie” și că Ponta artrebui să se maturizeze. Nici Geoană nu se lasă: „N-am făcutdatorii pentru mine”, spune el, „sunt cumulate din campaniilepartidului”.

Un audit financiar, efectuat la PSD și încheiat zilele trecute,arată că datoria „la zi” a partidului este de 6,6 milioane de euro.Discuția e mai veche, Victor Ponta declarând în urmă cu câteva lunică dările PSD ar fi urcat la momentul respectiv undeva laaproximativ 8 milioane de euro. „Vom cere un audit financiar șiabia apoi ne vom pronunța”, spunea atunci liderulsocial-democrat.

După audit, Ponta a declarat pentru gândul că toatedatoriile din „epoca sa”, adică de la 1 ianuarie 2010 până laaceastă oră, sunt plătite la zi, întrucât nu vrea ca partidul săaibă restanțe la stat. „Am plătit la RAAPPS, la ENEL, la ROMGAZ, laAPĂ-CANAL, la tot. Suntem la zi. În consecință cele 6,6 milioane deeuro datează din perioada 2000-2004 – un miliard de lei vechi -,restul, din 2005, până la 31 decembrie 2009”.

Cu alte cuvinte, Victor Ponta spune că Mircea Geoană este celcare a creat o gaură importantă în bugetul partidului, pe care elnu are de gând să o plătească. „O atare situație trebuie rezolvatăde către cei care au creat-o. Mircea Geoană și fostul nostrutrezorier, Aristide Roibu. Domnul Roibu, atunci când aproba totfelul de contracte, în campania din 2009, ar fi trebuit să știe pece bani contează, nu să semneze ca primarul”, spune Ponta.

  • Ca o paralelă cu poziția sa față de actuala situație financiarăa PSD, Ponta a mai precizat că, în aceeași măsură, odată ajuns laputere, va refuza să plătească din bani publici datorii angajatenejustificat de actuala putere. „Am făcut cunoscut acest lucru, așacum, din păcate, neștiind că voi câștiga alegerile în partid, n-amfăcut-o și în PSD”.

Revenind la datoria de aproape 6 milioane de euro, pe care i-oimpută lui Geoană, Ponta susține că nici nu știe decă e cazul cabanii să fie plătiți către diverși prestatori de servicii cu cares-au încheiat contracte în perioada campaniei, întrucât nu poate fiverificat în ce măsură firmele s-au achitat de sarcini.”Documentele au fost luate de Aristide Roibu, în momentul în care apărăsit partidul”, spune Victor Ponta.

Roibu susține că toateactele au fost semnate cu acordul staffului decampanie

Fostul trezorier al PSD, Aristide Roibu, a declarat pentrugândulcă tot ce se întâmplă este, în opinia sa, „o prostie”. „Oameniiăștia nu-și dau seama ce spun și cred că a venit timpul să sematurizeze. Eu nu am avut bani pe mână, cu care se fac diverseplăți. Eu am semnat contracte, împreună cu mandatarul financiar alpartidului, în măsura în care atât președintele, cât și stafful decampanie au certificat că totul este în regulă. Și, din câte îmiamintesc, Victor Ponta a făcut parte din stafful domnului Geoană,în campania din 2009, staff care a negociat cu acești prestatori deservicii. Partidul și-a asumat toate cheltuielile și obligațiile”.El mai spune totodată că actele din perioada respectivă au rămas înpartid și că nu dorește să facă acum referire la diverși oameni dinPSD, ori la diverse astfel de contracte. „Tot ceea ce vreau să spuneste că, potrivit legii electorale și a finanțării partidelor,precum și a legii contabilității, partidul răspunde, alături demandatarul financiar, pentru înregistrarea corectă a serviciilorprestate și a plăților acestor datorii și nu diverși membri ai săi.În consecință, ceea ce spune domnul Ponta nu are legătură curealitatea”, opinează Aristide Roibu.

Geoană: „Președintele nusemnează, niciodată, niciun fel de contract, cu niciun fel defurnizor”

Mircea Geoană spune că nu e la curent cu o astfel de discuție.”În primul rând, nu cred că datoriile partidului se ridică la oastfel de sumă, înțeleg că sunt cifre diferite. Oricum sunt datoriiale partidului, acumulate după o suită de campanii, care au fostale PSD, nu ale mele personal”, a explicat Geoană pentrugândul. El a mai precizatcă nu a semnat nimic și că, în general, președintele partidului „nusemnează, niciodată, niciun fel de contract, cu niciun fel defurnizor”. „Este o chestiune care se face, conform legislației, decătre trezorier și de mandatarul financiar al partidului. Totuleste acolo, totul a fost transparent și verificat de Curtea deConturi. Sunt datorii care trebuie plătite de partid”, a conchisGeoană.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...