Eșecurile lui Traian Băsescu, după zece ani de mandat. „Alina Bica intră în lunga listă a oamenilor cu care am dat-o în bară”

Publicat: 20 12. 2014, 22:12

Consolidarea statului de drept și independența justiției, întărirea securității naționale și progresul economic – acestea sunt lucrurile cu care Traian Băsescu se mândrește, la final de mandat. Întrebat care sunt eșecurile pe care le-a înregistrat, șeful statului a vorbit despre introducerea votului uninominal și nefinalizarea revizuirii Constituției.

„Simt o frustrare extraordinară că am avut ideea nefericită a introducerii votului uninominal. A fost un eșec total. Am plecat cu ideea hai să știe oamenii pe cine votează, am ajuns după dezbaterea publică la votul uninominal compensat și ala am ajuns la acest monstru de Parlament. e un eșec major pe care l-am susținut. Am avut eșecuri mai multe, dar ăsta a fost zguduitor. Revizuirea constituției, păcat că nu s-a făcut. Dar ar fi un mare risc dacă s-ar face de dragul de a se face”, a spus el, în ultima conferință de presă de la Cotroceni.

Întrebat dacă numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT, care acum se află în arest preventiv, se numără printre greșelile făcute, Traian Băsescu a spus că nu e „cel mai inspirat când vine vorba de numiri”.

„Alina Bica intră în lunga listă a oamenilor cu care am dat-o în bară. E deja cunoscut că nu-s cel mai inspirat om când vine vorba de numiri. Eșecuri cu oameni cred că pot face o carte. Aveam treaba asta cu femeile sa fie promovate. Au fost sugestii care s-au dovedit reușite, dar e arhicunoscut că nu sunt cel mai inspirat om atunci când fac numiri”, a adăugat șeful statului încă în funcție.

Mai mult, jurnaliștii l-au ăntrebat pe Traian Băsescu și ce criterii a avut atunci când a numit-o și dacă a știut de activitatea sa la ANRP.

„Nu am știut. Am numit-o cu multă încredere pentru că a răspuns în MJ de codul penal și cel de procedură penală. Dacă vă uitați pe actele normative ale guvernului erau avizate de doamna Bica. Nu am știut măcar că este în CA. Nu avem câte un ofițet SRI în spatele fiecărui român. Prima arestare la ANRP s-a făcut pe informația de la un politician dată mie și de mine instituțiilor statului. Nu avem cum să supraveghem fiecare om. Nu vă pot spune cine e politician”, a adăugat președintele.

Traian Băsescu își încheie mandatul duminică când, la Palatul Cotroceni va avea loc ceremonia de predare-primire a funcției către președintele ales Klaus Iohannis.