Florin Cîțu, despre plafonarea prețurilor la alimente. „Oamenii au diferite interese și atunci, ori le plafonezi pe toate, ori găsim alte variante”

Publicat: 02 02. 2022, 16:43

This browser does not support the video element.

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, crede, în calitate de economist, că plafonarea prețului la un produs duce la penurie, dar spune că, în contextul în care Guvernul va veni cu o astfel de propunere, optim ar fi să se plafoneze toate prețurile, pentru a evita discuții în spațiul public având în vedere componența diferită a coșului de cumpărături a fiecăruia. Liderul PNL a precizat că decizia de merge pe această variantă aparține Guvernului, care ar trebui să o prezinte apoi în coaliție.

Liderul liberal a spus, miercuri, că nu s-a ajuns la nicio concluziile în discuțiile de marți seara din coaliție privind ideea social democraților de a plafona prețul la alimentele de bază, o măsură menită că reducă greutatea creșterii prețurilor, enunțată ca alternativă la aplicarea taxei pe valoare adăugată zero.

Întrebat dacă mai ia în calcul introducerea taxei pe valoare adăugată zero la alimente, Marcel Ciolacu a răspuns, luni, că această variantă te analizată, însă nu este convins că o să aibă un impact pozitiv. „O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente. Am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonat preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a declarat liderul PSD, luni, la sediul partidului.

Florin Cîțu a spus că social-democrații nu au prezentat un proiect concret și că, în principiu, ar fi de acord cu plafonarea prețurilor, dar dacă aceasta ar fi extinsă, adică să se aplice nu numai la alimentele de bază, dacă Ministerul Finanțelor are resurse.

Apel către Guvern

„Nu l-au prezentat (proiect – n.r.). Tot ca principiu, am spus că dacă vrem să plafonăm prețurile, aici va apărea o întreagă discuție în spațiul public, ce prețuri, ce alimente și cum se va face. Și atunci, ori le plafonezi pe toate, și atunci spui: prețurile nu cresc pentru un an de zile în România”, a spus Florin Cîțu.

Liderul PNL a precizat că este vorba de un principiu liberal. „Până la urmă, nu putem să alegem noi, Guvernul, ce produse alegem ca să nu crească prețurile. Oamenii au diferite interese și atunci, ori le plafonezi pe toate, ori găsim alte variante. Până în acest moment, nu avem pe masă niciun proiect, nici al Legii pensiilor, nici salarizare, nici reforma administrației, avem o variantă a legii offshore, la care ne-am uitat și care se va discuta săptămâna viitoare dar, noi discutăm acum lucruri fără a avea chestii concrete. De aceea, apelul meu este către Guvern, să vină la coaliție, sau miniștrii din Guvern, să vină la coaliție cu propuneri concrete și le putem discuta”, a spus Florin Cîțu. El a precizat că nu s-a vorbit în ședința de marți despre o eventuală raționalizare a alimentelor de bază.

„În momentul în care plafonezi un preț, rezultatul este penurie”

Întrebat cât de sustenabilă este această măsură, din punct de vedere economic, Florin Cîțu a detaliat impactul pentru populație.

„Ca principiu, ca economist vă vorbesc acum, în momentul în care plafonezi un preț, rezultatul este penurie, pentru că va mai exista motivație să produci mai mult. Dar, dacă se ia o decizie, și Guvernul vine cu un program prin care spune că vrea să plafoneze prețurile, eu aș susține să fie plafonate toate, nu doar anumite prețuri, pentru că după aceea vom intra într-o dezbatere, vom sta și vom discuta care prețuri să fie plafonate”, a spus liderul liberal, precizând că coșul de bază este stabilit pentru o anumită categorie.

„Vedeți dumneavoastră, alimentele de bază sunt unele pentru dumneavoastră, sunt altele pentru altcineva. Până la urmă, dacă se dorește, și Guvernul susține, eu nu știu dacă PSD trebuie să vină cu soluția, pentru că noi stăm în Parlament, președintele PSD este președintele Camerei Deputaților, eu sunt președintele Senatului. Guvernul trebuie să vină cu soluția și să ne spună dacă vrea să plafoneze, în primul rând, să vină să spună că vrea să plafoneze prețul. Dacă vrea să plafoneze prețurile, eu aș spune, ca principiu, ca să nu avem dezbateri, să plafoneze toate prețurile, dacă vrea să aleagă Guvernul anumite prețuri, foarte bine, dar vă spun că o să apară o dezbatere în spațiul public, fiecare o să vrea să plafoneze alte prețuri și nu ajungem nicăieri”, a conchis liderul liberal.

Tentative legislative

Discuția privind plafonarea prețurilor la alimente a apărut și în prima etapă a pandemiei de COVID-19, în starea de urgență, în martie 2020, când parlamentarii PSD au depus chiar un proiect de lege în acest sens, care viza și prețurile la medicamente.

„Se plafonează prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum (…) după cum urmează: la prețurile de vânzare ale producătorului, adaosul maxim pe întreg lanțul de distribuție și vânzare cu amănuntul va fi de maximum 10%, pe toată perioada stării de urgență și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării stării de urgență”, arăta proiectul de lege. Documentul, care nu a fost susțint de Guvern,  nu a ajuns la implementare.

Printre argumentele invocate Guvernul, condus la acea dată de Ludovic Orban, se număra și Art. 53, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi. În documentul guvernamental se susținea că nu au fost prezentate argumente concrete în expunerea de motive a inițiatorilor

O țară care care a anunțat recent TVA zero la mâncare este Polonia, după ce, în luna decembrie a anului trecut, țara a înregistrat o inflație anuală de 8,6%, cea mai mare creștere din ultimele două decenii.

Una dintre puținele țări europene care au plafonat prin lege prețul alimentelor de bază a fost Ungaria, iar, ca urmare, lanțul de magazine Lidl a anunțat că va raţionaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanţie de lungă durată şi ale căror preţuri au fost plafonate de guvernul ungar. Pe 12 ianuarie, Guvernul condus de Viktor Orbán, a anunțat reglementarea prețurilor în cazul a șase tipuri de produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă cu 2,8% grăsime.

Într-o analiză recentă privind impactul politicilor de control al prețurilor, realizată de CNN, economiștii citați spuneau că este o idee proastă. Specialiștii care se declară sceptici fac referite la concepte economice de bază. Ei susțin că plafonarea prețurilor încurajează companiile să producă mai puțin un produs, în același timp făcându-l mai atractiv pentru consumatori, oferta scade, cererea crește, ducând inevitabil la stocuri insuficiente.