Fondatorul Stratfor, mesaj pentru români: Renunțați la ideea că „rușii au trei metri înălțime și pot face orice”

Publicat: 04 10. 2014, 14:11

Evoluția evenimentelor din Ucraina din ultimul an reprezintă încă un „eșec masiv” al serviciilor secrete rusești, un eșec care se înscrie într-o linie de nereușite de-a lungul ultimelor decenii și care demonstrează că Rusia nu este atât de puternică precum o văd vecinii ei, explică, într-un interviu pentru Digi24, George Friedman, fondatorul Stratfor.

„În mod tradițional, rușii au acționat prin acțiuni subversive. (…) Eu mă uit la Ucraina și văd un eșec masiv al serviciilor secrete ale Rusiei. Au calculat greșit ceea ce urma să se întâmple, ce urma să se întâmple rău la Kiev. Nu au fost în stare să ia măsuri”, a declarat Friedman, care a vorbit despre subestimarea puterii rusești. „În această regiune există senzația că rușii au trei metri înălțime și că pot face orice, dar de fapt, istoria arată că în ultimii 30-40 de ani, serviciile secrete ruse au înregistrat eșec după eșec. Sigur, rușii încearcă să corupă și în unele cazuri vor avea succes. Dar, oportunitățile care vin din Statele Unite, în mod special, prin investiții cinstite, sunt mult mai bune decât ceea ce au rușii de oferit pe sub mână”.

În acest context, Friedman s-a declarat „foarte fericit că există o competiție între acțiunile subversive ale Rusiei și investițiile americane”.

„Cred că rușii sunt mai slabi decât cred românii”, a mai adăugat fondatorul Stratfor. Sfatul lui pentru români este să nu cadă nici în cealaltă extremă și să îi subestimeze pe ruși: „Aș spune să ținem Rusia sub observație, să înțelegem că pe măsură ce devin mai slabi, devin și mai periculoși, pentru că trebuie să facă ceva. Nu-i nesocotiți, tratați-i cu respect, dar nu-i supraestimați”.

George Friedman vede în Rusia un „stat înspăimântat”: „Singurul lucru pe care Federația Rusă îl are de oferit lumii este energia. În timp ce pe termen scurt este un lucru puternic, ei au nevoie de energie, petrol la prețul de 70-80 de dolari pe baril. Ei nu sunt Arabia Saudită, nu controlează prețul petrolului. Așadar, Rusia este un stat înspăimântat. Are energie pe termen scurt, are bani și influență. Dar, să ne amintim că Rusia a avut toate acestea și înainte de 1992″.

Cu toate că amenință cu puterea sa nucleară, Rusia urmărește doar să amintească lumii că încă este o putere nucleară, dar George Friedman susține că nu se va folosi de această putere. Faptul că vorbește atât de mult despre asta, mai spune expertul, este încă o dovadă a slăbiciunii Rusiei în alte domenii: „Statele Unite vorbesc foarte rar despre capacitatea lor nucleară, au alte probleme. Pentru mine, faptul că ei vorbesc despre capacitatea lor nucleară le indică gradul de îngrijorare, faptul că ar trebuie să apeleze la gestul extrem, în speranța că vor bloca alte țări”.

Despre România, Friedman spune că istoria ei este „o istorie a dușmanilor”: „Ar trebuie să evaluați toate relațiile bazându-vă pe interesul național, să încercați să le dați forma pe care o doriți, să faceți ceva care vă aduce mai multe satisfacții. Nicio relație nu poate fi perfectă, dar desigur că România are rivali, oameni care i-ar putea deveni dușmani, oameni care vor să-i fie prieteni. Trăiți într-un loc complicat și viața voastră este complicată”.