Gabriela Firea, despre politizarea prefecților: „Dacă făceam noi asa ceva, ieșeau în stradă / Sfidare la guvernare”

Publicat: 28 01. 2021, 11:00
Gabriela Firea, reacție în scandalul PNRR: „Domnul Ghinea să înteleagă că este un program naţional şi nu un proiect de diplomă” / Sursă foto: Facebook Gabriela Firea

Fostul edil al Capitalei, în prezent prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a reacționat la decizia Guvernului prin care prefecții și subprefecții vor fi numiți politic. „Guvernul Cîțu a schimbat Codul Administrativ pentru a face loc politrucilor săi. Dacă făceam noi așa ceva, ieșeau în stradă”, a precizat Firea.

„Sfidare la guvernare! Coaliția Dreptei mai dă o țeapă românilor! Prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, profesioniști ai statului care să-și facă datoria indiferent de guvernare, ci vor fi numiți politic. Guvernul Cîțu a schimbat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, pentru a face loc politrucilor săi. Dacă făceam noi asa ceva, ieșeau în stradā”, a precizat Gabriela Firea.

„Este mai mult decât o țeapă, este o sfidare nerușinată la adresa naivilor”

Fostul edil al Capitalei mai spune că decizia Guvernului este „mai mult decât o țeapă”.

„Este mai mult decât o țeapă, este o sfidare nerușinată la adresa naivilor care au luat aburelile electorale ale Dreptei drept angajamente de oameni serioși. În loc de meritocrația și depolitizarea promise de USR, guvernul Cîțu livrează total opusul, clientelism și politizare cât cuprinde”, scrie Firea.

Funcțiile de prefect și subprefect devin funcții de demnitate publică

Funcțiile de prefect și subprefect devin funcții de demnitate publică, a anunțat, miercuri, ministrul Cseke Attila, care este de părere că trebuie să „terminăm cu ipocrizia”, pentru că întotdeauna aceste persoane sunt numite de un Guvern politic. Mandatele celor în funcție expiră în 30 de zile.

”În şedinţa de guvern de astăzi a fost aprobată ordonanţa de urgenţă prin care prefecţii devin demnitari. (…) Este un proiect care a fost asumat de către coaliţia de guvernare prin programul de guvernare, iar astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă (…) Nu este politizare a funcției, este o reașezare a acestei funcții. E un obiectiv asumat în programul de guvernare”, a precizat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de guvern.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că prin această ordonanță de urgență a fost reglementat în drept ceea ce există de fapt.

”În realitate, de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, avem în funcțiile de prefect și subprefect oameni politici. Terminăm cu această ipocrizie. Oamenii politici, prin diverse concursuri, ajung în corpul funcționarilor publici și apoi sunt numiți prefecți sau subprefecți. Pe reglementarea actuală a Constituției, funcția de prefect trebuie să fie de demnitate publică”, a precizat Cseke Attila.