Guvernul a decis semnarea contractului de 670 de milioane de euro pentru 12 avioane multirol second-hand

Publicat: 25 09. 2013, 17:11
Actualizat: 23 03. 2015, 17:49

UPDATE: Decizia pentru semnarea contractului cu Guvernul portughez pentru achiziționarea a 12 avioane multirol second-hand a fost formalizată astăzi în Guvern.

Achiziționarea cele 12 avioane second-hand de tip F-16 din Portugalia și a armamentului necesar, alături de pachetele de instrucție a piloților din SUA a trecut prin Parlament val-vârtej, în luna iunie, fără că majoritatea senatorilor și deputaților să se întrebe cât va trebui să plătească statul român pentru avioanele multirol. Toate partidele au fost în acord, chiar dacă din proiectul votat în plen lipsea suma pe care Guvernul a negociat-o pentru cele 12 avioane. Fostul ministru al apărării, Mihai Stănișoară, membru în comisia pentru apărare, care a avut acces inclusiv la anexe, a precizat la acel momene pentru gândul că suma este de aproximativ 670 de milioane de euro .

În urma negocierilor, România va cumpăra 12 avioane F-16 A/B MLU M 5.2 din Portugalia, urmând ca Statele Unite să furnizeze muniția, armamentul, să completeze pachetul logistic și serviciul de instruire. Portughezii nu aveau însă de cât 9 astfel de aparate. Pentru a ajunge la 12, Agenția de achiziții militare a Ministerului Apărării din Portugalia va cumpăra trei aparate vechi F-16 Fighting Falcon, din stocul de armamente în exces al SUA, pe care le vor moderniza și apoi le vor revinde României, conform unui articol publicat în august de pagina de analiză Jane’s.

Pentru prima tranșă de bani, Guvernul a luat 97 de milioane din vânzarea de licențe 4G, aprobând transferul financiar prin OUG, în iunie. Ulterior, avioanele se vor plăti, prin Ministerul Apărării, cu bani de la buget sau cu credite bancare.