Guvernul are ca prioritate atenuarea efectelor schimbărilor climatice/ Ciolacu: „Transformarea economiei într-una verde este un proces pe termen lung”

Guvernul are ca prioritate atenuarea efectelor schimbărilor climatice/ Ciolacu: „Transformarea economiei într-una verde este un proces pe termen lung”
Publicat: 19/10/2023, 12:56

Marcel Ciolacu spune că atenuarea efectelor schimbărilor climatice pe termen scurt, mediu și lung este o prioritate pentru Guvernul României: „Creștem reziliența și sustenabilitatea sistemului energetic și agricol din România, îmbunătățim managementul resurselor de apă și minerale și dezvoltăm politici naționale și locale de creștere a rezilienței climatice atât în mediul urban cât și rural”.

Acesta este mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis de consilierul de stat Mihaela Frăsineanu participanților la cea de-a doua ediție a ”Climate Change Summit”, eveniment la care Cancelaria Prim-Ministrului este partener strategic instituțional.

La nivelul Executivului își desfășoară activitatea Comitetul Interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, un bun exemplu de reacție rapidă: de la alocarea rapidă a fondurilor pentru lucrări de investiții în sistemul de irigații la alocarea la timp a subvențiilor pentru fermieri și investiții pentru eficientizarea consumului de energie, se menționează în mesajul prim-ministrului.

Am văzut, și în acest an, efectele schimbărilor climatice asupra României. Fie că vorbim de inundații, de seceta prelungită, sau de slaba calitate a aerului, schimbările climatice afectează sănătatea publică, biodiversitatea și mediul de business. În studiul național efectuat în marja acestui eveniment, am observat că impactul negativ asupra agriculturii și poluarea aerului sunt primele două îngrijorări pentru români. Vreau să felicit autoritățile din subordinea Guvernului României și autorităților locale pentru măsurile rapide pe care le-au luat, le încurajez ca alături de mediul privat și civic din România, să continuăm dezvoltarea de soluții pe termen lung, se mai punctează în mesajul șefului Executivului de la București.

Premierul Marcel Ciolacu a felicitat organizatorii și a apreciat interesul sectoarelor: guvernamental, civic și privat pentru implicarea în dezvoltarea unei platforme de dezbateri la nivel înalt, cum este Climate Change Summit, care poate aduce în România perspective și soluții internaționale și europene în fața provocărilor climatice actuale.

„Vin dintr-o generație în care am fost învățați să nu irosim resursele pe care le aveam la dispoziție. Cred că principiile acestea – de responsabilitate, circularitate și sustenabilitate – pot să ne ghideze în viitor. Guvernele pot educa pe tema circularității și pot crea politici, directive și alte reglementări care să încurajeze economia circulară, însă avem nevoie să ne uităm spre viitor cu încredere și ambiție. Doar împreună putem da mai multă coerență acestui subiect atât de actual și cu extrem de multe implicații pe termen mediu și lung, astfel încurajez și felicit încă o dată organizatorii să continue și în lunile și anii următori acest tip de demers necesar tuturor. Vă asigur de întreaga deschidere a mea cât și a membrilor Guvernului României pentru a găsi și implementa împreună soluții pentru viitor, cred că putem transforma România într-o țară cu adevărat sustenabilă”, se mai arată în mesajul prim-ministrului.

”Climate Change Summit”, cel mai important eveniment regional dedicat soluțiilor la provocările aduse de schimbările climatice

În cadrul evenimentului de joi, au avut loc dezbateri asupra soluțiilor în lupta împotriva schimbărilor climatice, legislației naționale privind schimbările climatice, importanței orașelor sustenabile, măsurilor destinate protejării mediului, soluțiilor antreprenoriale pentru un viitor mai bun.

Dezbaterile vor continua și vineri, inclusiv la Palatul Victoria, și au în atenție inovații din domeniul sustenabilității, politici climatice, finanțări verzi și economie circulară, conservarea naturii și acțiuni concrete în vederea adaptării la schimbările climatice.

La eveniment  participă reprezentanți ai Comisiei Europene, Administrației Prezidențiale, Ministerului Energiei,  Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor,  Ministerului Agriculturii,   precum și organizațiile de business și asociative cum ar fi BRD, ca partener fondator, și Social Innovation Solutions, în calitate de organizator, Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders și Consiliul Investitorilor Străini, organizații civice ca WWF România, Coaliția pentru Economie Circulară, camere de comerț sau institute de cercetare.

Evenimentul reunește peste 1.500 de specialiști români și străini, reprezentanți ai mediului de afaceri, societății civile și mediului academic.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Mircea Geoană: Conduc, nu mă las condus! Cum arată discursul unui posibil prezidențiabil

LIVE TEXT | Război în Israel. Israelul va permite intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza dinspre Egipt

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto