LIVE TEXT | Război în Israel. Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza

LIVE TEXT | Război în Israel. Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza
Publicat: 19/10/2023, 07:55
Actualizat: 19/10/2023, 22:13
21:54

Atacuri cu drone asupra unei baze militare americane din Siria

Baza militară americană Al-Tanf, situată în sud-estul Siriei, a fost vizată, joi, de atacuri cu drone, comise probabil de grupuri islamiste pro-iraniene.

Câțiva militari americani au suferit răni ușoare, afirmă oficiali de la Washington, sub protecția anonimatului.

Surse locale au raportat atacuri cu drone și rachete asupra bazelor militare americane Al-Tanf și Conoco din Siria.

20:40

Un agent de poliție israelian a murit în urma unei explozii produse în Cisiordania

Un agent de poliție israelian a murit după ce fusese rănit în explozia produsă în confruntările cu militanți palestinieni. Conform cotidianului Haaretz, agentul Poliției de Frontieră fusese rănit în explozia unui dispozitiv artizanal, în confruntările din tabăra de refugiați Nur Shams, la periferia orașului palestinian Tulkarem.

19:39

Armata israeliană a efectuat un raid aerian în Cisiordania

Cel puțin zece agenți ai serviciilor de securitate israeliene au fost răniți, joi, în confruntări cu militanți palestinieni produse în Cisiordania, iar armata israeliană a efectuat un raid aerian, bilanțul operațiunii israeliene fiind de cel puțin șapte morți.

18:13

Hamas susține că a lansat zeci de rachete spre Israel din Liban

Mișcarea islamistă Hamas, care deține controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza, a revendicat, joi, atacuri cu rachete asupra Israelului de pe teritoriul Libanului.

Grupul Hamas susține, potrivit unor informații citate de cotidianul Haaretz, că a lansat 30 de rachete din sudul Libanului.

În contextul conflictului militar cu Hamas, în ultimele 13 zile, Israelul a fost vizat de atacuri cu rachete și din Liban, iar armata israeliană a ripostat frecvent asupra unor poziții ale organizației Hezbollah. Armata israeliană a ripostat și joi asupra pozițiilor islamiste din Liban.

15:57

Parlamentul European cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza

Parlamentul European condamnă vehement atacurile ”teroriste” comise de grupul islamist Hamas pe teritoriul israelian și exprimă susținere pentru dreptul Israelului la apărare, dar cere instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza.

17:29

SUA prevede un atac iminent dinspre Liban. Occidentalii evacuează deja zona de conflict. Israel lovește pozițiile Hezbollah, susținută de Iran

SUA anticipează un posibil atac dinspre nord asupra Israelului, dinspre Liban. Fără să informeze suplimentar asupra unor mișcări a organizației teroriste șiite Hezbollah, susținută de Iran, Ambasada SUA de la Beirut a îndemnat joi cetăţenii americani aflaţi în această ţară să-şi organizeze „plecarea cât mai rapid posibil, când sunt încă disponibile opţiuni comerciale” de transport, informează Reuters şi AFP.

O solicitare similară, adresată cetăţenilor britanici, a venit între timp şi din partea ambasadei Regatului Unit din capitala libaneză.

Americanii care rămân în Beirut trebuie să se pregătească de ce e mai rău

Cetăţenilor americani ce aleg totuşi să nu părăsească Libanul ambasada le recomandă în acelaşi mesaj să-şi pregătească planuri pentru situaţii de urgenţă. Ambasada americană monitorizează îndeaproape situaţia de securitate din Liban, mai precizează misiunea diplomatică americană, care a anunţat marţi evacuarea personalului său neesenţial şi a familiilor personalului rămas la post la Beirut.

„Dacă vă aflaţi în prezent în Liban, vă încurajăm să plecaţi acum, atât timp cât mai sunt disponibile opţiuni comerciale” de transport, a indicat la rândul său ambasada britanică la Beirut. Miercuri, Arabia Saudită şi-a îndemnat cetăţenii aflaţi în Liban să părăsească „imediat” această ţară.

Franţa, Germania şi alte state occidentale şi-au atenţionat la rândul lor cetăţenii să evite călătoriile în Liban.
Anterior, Departamentul de Stat al SUA emisese o alertă de călătorie în care le-a cerut cetăţenilor americani să evite călătoriile în Liban din cauza „situaţiei de securitate impredictibile”.

Israelul atacă deja în Nord

După atacurile grupării islamiste Hamas lansate pe 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului şi contraatacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza, incidente periodice au avut loc la graniţa între Israel şi Liban, stârnind îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare în sectorul de nord al frontierei israeliene. Armata israeliană (IDF) a anunţat joi că a atacat din nou poziţii ale mişcării proiraniene Hezbollah în Liban, fără a oferi alte detalii.

15:49

Germania insistă ca organizațiile umanitare să aibă acces în Fâșia Gaza

Guvernul Germaniei a cerut, joi, intensificarea eforturilor diplomatice pentru accesul organizațiilor umanitare în teritoriul palestinian Fâșia Gaza.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat joi, potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung, că menține solidaritatea cu Israelul, dar a cerut urgent oferirea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. ”Și palestinienii sunt victime ale terorismului”, a subliniat Olaf Scholz.

15:17

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a ajuns la 3.785 de morți

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza a ajuns la 3.785 de morți, printre care se numără 1.524 de copii, a anunțat joi Ministerul local al Sănătății.

Alte 12.493 de persoane au fost rănite în bombardamentele efectuate de Israel ca ripostă la atacurile comise de militanți islamiști pe teritoriul israelian.

În Israel, bilanțul atacurilor militanților grupurilor Hamas și Jihadul Islamic este de cel puțin 1.300 de morți și peste 4.000 de răniți.

15:09

Netanyahu denunță ”axa răului”, formată de Iran, Hamas și Hezbollah

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reiterat, joi, acuzațiile că membrii grupului terorist Hamas ”sunt noii naziști, noua rețea teroristă ISIS” (Stat Islamic).

”Trebuie să luptăm împotriva lor așa cum lumea civilizată s-a unit pentru a lupta împotriva naziștilor. Lumea trebuie să se unească acum în jurul Israelului pentru a lupta împotriva Hamas. Este o luptă a lumii civilizate, este lupta Israelului, este lupta statelor arabe moderne, este lupta civilizației occidentale, a lumii libere, este lupta viitorului. Avem o axă a răului, formată de Iran, Hezbollah și Hamas, care vrea să readucă Orientul Mijlociu în era scalviei, a războiului și anihilării”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

15:05

Rishi Sunak susține dreptul Israelului la apărare, dar cere protejarea civililor

Marea Britanie susține dreptul Israelului la apărare și operațiunile israeliene împotriva grupurilor teroriste din Fâșia Gaza, a declarat premierul Rishi Sunak cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Ierusalim cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, insistând că armata israeliană trebuie să respecte dreptul internațional și să evite atacarea civililor.

”Noi susținem în mod categoric dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu normele dreptului internațional, acțiunile împotriva Hamas, recuperarea ostaticilor și consolidarea securității pe termen lung”, a afirmat Rishi Sunak.

11:08

Miniștrii de Interne din UE discută despre riscurile generate de războiul dintre Israel și Hamas

Miniștrii de Interne din UE se întâlnesc joi pentru a discuta despre îmbunătățirea securității în blocul comunitar după atacurile din Franța și Belgia, precum și despre îngrijorările legate de posibilitatea ca războiul dintre Israel și Hamas să forțeze deplasări masive de persoane, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Unii membri ai UE au cerut deja granițe mai stricte, mai multe repatrieri de străini și noi acorduri cu statele africane pentru a ține refugiații și migranții departe de Europa, de când un tunisian care nu a reușit să ceară azil a ucis luni două persoane la Bruxelles.

11:03

Văduva co-fondatorului organizaţiei teroriste responsabile de masacrul din 7 octombrie, ucisă într-un atac lansat de Israel

Jamila al-Shanti, văduva co-fondatorului organizației islamiste care controlează Gaza, a fost ucisă într-un atac aerian israelian.

10:37

Peste 300 de persoane au fost arestate după ce au protestat în Capitoliu

Peste 300 de persoane au fost arestate de poliţia Capitoliului în timpul unei protest de amploare, miercuri, împotriva războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei Capitoliului.

08:15

Gruparea Hamas a tras, cel mai  probabil, cu arme nord-coreene în timpul atacului sângeros din 7 octombrie

Gruparea Hamas a tras, cel mai  probabil, cu arme nord-coreene în timpul atacului sângeros din 7 octombrie asupra Israelului, arată un videoclip și arme confiscate de Israel, în ciuda negărilor Phenianului că ar vinde arme grupării militante.

Videoclipul a fost analizat de doi experți în arme nord-coreene. Împreună cu o analiză Associated Press a armelor capturate pe câmpul de luptă și a informațiilor militare sud-coreene, videoclipul indică faptul că Hamas a folosit grenada propulsată de rachetă F-7, o armă de umăr pe care luptătorii o folosesc de obicei împotriva vehiculelor blindate, scrie Times of Israel.

Israelul va permite intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza dinspre Egipt. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, aflat în vizită în Israel, a obținut o promisiune că Israelul va permite intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza dinspre Egipt.

De asemenea, Joe Biden i-a spus lui Netanyahu că rămâne ”pe deplin de acord” cu planurile Israelului de a lansa o incursiune pentru a ”eradica Hamas”, însă a îndemnat la un minim de reținere în atacul propriu-zis.

Președintele american Joe Biden a declarat că a vorbit cu președintele egiptean Abdel Fattah Al -Sisi, discuție în urma căreia cei doi șefi de stat au agreat ca ajutorul pentru civilii din Gaza ”să continue”, informează CNN.

Liderul egiptean a fost de acord cu deschiderea punctului de trecere de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt pentru a permite convoaielor cu ajutoare umanitare să ajungă la civilii palestinieni, conform BBC.

SUA avertizează Iranul prin canale private

Ivo Daalder, fostul ambasador al SUA la NATO între 2009 şi 2013, a declarat pentru BBC că este posibil ca SUA să comunice cu Iranul prin canale private cu privire la conflictul Israel-Hamas.

”Ştim că SUA a comunicat cu Iranul în mod privat prin canale private care sunt stabilite tocmai în acest scop. Iar Iranul, fără îndoială, ştie ce sunt pregătite să facă SUA. Doar că nu este ceva ce preşedintele, în acest moment, este dispus să spună public, şi probabil că nici nu ar trebui”, a declarat la emisiunea Newsday de la BBC.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc