Cum pot AFECTA schimbările climatice sănătatea mintală

Cum pot AFECTA schimbările climatice sănătatea mintală

Unele din principalele efecte ale schimbărilor climatice asupra sănătății fizice și mintale sunt legate de temperaturi scăzute, de modificări în distribuția bolilor influențate de climă, precum și de modificări în condițiile de mediu și ecosisteme. Efectul schimbărilor climatice asupra sănătății mintale reprezinta o zonă ce necesită atenție mai ales de Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 Oct.), o zi internațională dedicată educației, conștientizării și promovării sănătății mintale la nivel mondial și luptei împotriva stigmatizării sociale.

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie legat de schimbările anotimpurilor, aceasta începe și se termină aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an. TAS afectează aproximativ 2 milioane de persoane în Marea Britanie și peste 12 milioane de persoane în Europa de Nord.

În România cele mai afectate segmente ale populației de TAS sunt cele mai în vârstă (60+) iar studii recente arată că locuitorii din mediul urban sunt mai predispuși la efectele TAS față de cei din rural.

De asemenea, fenomenele meteorologice extreme provoacă tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie; temperaturile extreme afectează starea de spirit, agravează tulburările de comportament iar stresul asociat cu schimbările climatice și de mediu în curs de desfășurare sau anticipate, pot provoca anxietate legată de climă.

Cum ne afectează vremea starea de spirit?

Este posibil să fi observat că vremea are un impact asupra stării tale de spirit. Într-o zi înnorată și ploioasă, te poți simți defavorizat și obosit, sau într-o zi însorită, te simți fericit și mai plin de energie. Modul în care vremea ne influențează bunăstarea variază de la individ la individ, notează Andrei-Ionuț Negoiță pentru Infoclima.

  • Unele persoane se bucură de zilele reci cu zăpadă, iar altele se bucură de zilele calde de vară. Indiferent de tipul de vreme pe care îl preferați, există cercetări care atrag atenție cu privință la influența pe care vremea o poate avea asupra stării de spirit a unei persoane.
  • Înțelegerea impactului vremii asupra noastră poate juca un rol preventiv și ajuta să ne pregătim mai bine pentru zilele din viitor. Acest lucru poate ajuta persoanele cu depresia sezonieră (TAS) sau anxietatea, deoarece acordând o atenție deosebită schimbărilor meteorologice, un plan de recuperarea poate fi mai eficient realizat.

Zilele ploioase persistente sunt adesea cunoscute ca un factor ce contribuie la apariția depresiei. Este documentat faptul că tristețea iernii (winter blues), sau tulburarea afectivă sezonieră (TAS), afectează aproximativ 2 milioane de persoane în Marea Britanie și peste 12 milioane de persoane în Europa de Nord. În România acest fenoment afectează în special categoriile mai în vârstă ale populației  (segmentul 60+) ilustrat în graficul alăturat.

Afecțiunea TAS poate afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii

O altă statistică interesantă ne arată că locuitorii din mediile urbane (241,57/100 000) din România sunt mai predispuși să fie afectați de TAS decât cei din zonele rurale (226,09/100 000)

Afecțiunea TAS poate afecta persoane de orice vârstă, inclusiv copii. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de serotonină cauzată de lipsa de soare. Scăderea nivelului de serotonină contribuie, de asemenea, la pofta de mâncare pentru alimente reconfortante și carbohidrați, deoarece acestea măresc nivelurile de serotonină. Însă efectele sunt temporare și nu reprezintă o modalitate eficientă de a combate simptomele depresiei.

De asemenea, schimbările climatice pot avea un impact asupra sănătății mintale prin mai multe căi: fenomenele meteorologice extreme provoacă tulburări de stres post-traumatic, anxietate și depresie; temperaturile extreme afectează starea de spirit, agravează tulburările de comportament, cresc riscul de sinucidere și au un impact asupra bunăstării celor care au probleme de sănătate mintală; stresul asociat cu schimbările climatice și de mediu în curs de desfășurare sau anticipate, care provoacă anxietate legată de climă; și impactul asociat cu schimbarea mijloacelor de trai și coeziunea socială a unor întregi comunități.

Chimia fericirii

Serotonina, cunoscută colocvial și ca “hormonul fericirii” (Figura 1) este un neurotransmițător important cu numeroase efecte la nivelul organismului. Aceasta influențează generarea emoțiilor, este un stabilizator natural al stării de spirit, reduce depresia, reduce anxietatea și modulează somnul.

Diversitatea efectelor induse de serotonină asupra funcției cognitive și a răspunsurilor comportamentale este direct corelată cu efectele sale asupra unei multitudini de ținte neuronale și a numărului mare de receptori. Datorită acestor aspecte, sistemele 5-HT (principalii neurotransmițători precum Dopamina, Serotonina ș.a Fig 1) pot asigura reglarea fină a comportamentelor în diverse situații.

Serotonina acționează asupra unei varietăți de receptori la mamifere. Recent, acestea au fost studiate și clasificate pe criterii privind clonarea, farmacologia și expresia heterogenă la nivelul SNC. În schimb, fiziologia 5-HT este mai puțin cunoscută la nevertebrate, în ciuda presupunerii că ar putea avea proprietăți similare cu cele descrise la vertebrate.

Aceast studiu prezintă efectele vremii asupra serotoninei, respectiv asupra fințelor vii. Fie la vertebrate, fie la nevertebrate, s-a demonstrat că sistemele 5-HT modulează funcțiile cognitive și comportamentale, pe scurt ne afectează semnificativ comportamentul și starea de spirit. Adesea denumit „hormonul fericirii”, parțial datorat efectelor pozitive ale inhibitorilor selectivi ai recaptării 5-HT (SSRI) la unii pacienți cu tulburări depresive, rolul 5-HT este mult mai larg și mai complex, deoarece este implicat în răspunsurile la stres și starea de spirit.

 Efectele unei răciri constante asupra psihicului unor șoareci de laborator

Un recent experiment realizat de autorii acestui articol a încercat să scoată în evidență efectele unei răciri constante asupra psihicului unor șoareci de laborator și cum s-ar putea traduce aceste rezultate la oameni.

Șoarecele de laborator a fost ales deoarece există o similaritatea a genomului său cu cel uman (99% din genele umane sunt găsite la șoareci). S-au folosit 20 de animale, 10 pentru control și 10 pentru test. Testul a presupus ca animalele să fie ținute la  ˗ 4 °C timp de 4 ore/ zi, vreme de 30 de zile. În această perioadă animalele au fost supuse unor examene de memorie (au fost puse sa parcurgă un labirint), de reacție la diverși stimuli (au fost puși într˗ o cameră unde li s-a testat reacția la diverși stimuli precum lumina și zgomot) și comportamentul lor (urmărindu-se: fizionomia și comportamentul la mâncare).

S-a observat că după 30 de zile animalele pierd din memorie (animalul străbate cu greu sau deloc labirintul), reacțiile față de stimuli sunt aproape inexistente, fizionomia le este schimbată (devin “triști”) iar pofta de mâncare este inexistentă. Animalul trecut prin test arată similitudini comportamentale cu cele ale oamenilor depresivi.

Diferenţele dintre om şi animal

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) este un tip de depresie legat de schimbările anotimpurilor – TAS începe și se termină aproximativ în aceeași perioadă în fiecare an, deși în ultimul deceniu iar mai ales în acest an am observat o prelungire a săptămânilor de vară și iarnă în România. În timpul experimentului subiecţii au avut simptomele identice cu cele ale persoanelor depresive pe timpul iernii.

Semnele și simptomele tulburării afective sezoniere (TAS)?

Acestea pot include:

  • Starea predominantă de apatie, tristețe sau abatere, manifestată zilnic
  • Starea de pierdere a interesului pentru activitățile preferate din trecut;
  • Starea de energie scăzută și senzație de lentoare;
  • Starea de somnolență și somn excesiv – Narcolepsie;
  • Pofta excesivă de carbohidrați, supraalimentare și creștere în greutate;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Lipsa de speranță cu sentimente de vinovăție și/sau lipsa de apreciere;
  • Gânduri legate de suicid;
  • Tulburarea afectivă sezonieră este diagnosticată mai des la femei decât la bărbați. TAS apare mai frecvent la adulții mai tineri decât la cei mai vârstnici;
  • Prezența unui nivel scăzut a vitaminei D, unde o parte este produsă în piele atunci când este expusă la lumina soarelui. Vitamina D poate ajuta la stimularea activității serotoninei. Mai puțină lumină solară și lipsa suficientă a acestei vitamine din alimente și alte surse pot duce la niveluri scăzute în organism.

Efectul schimbărilor climatice asupra sănătății mintale colective

Schimbările climatice observate au deja un impact considerabil asupra ecosistemelor, plantelor oamenilor  și animalelor. Principalele efecte ale schimbărilor climatice asupra sănătății sunt legate de temperaturi scăzute , de modificări în distribuția bolilor influențate de climă, precum și de modificări în condițiile de mediu și ecosisteme.

Creșterea în frecvență a fenomenelor extreme, unele induse de schimbările climatice, de asemenea cele ce includ prezența unor temperaturi scăzute ar putea duce în viitor la înmulțirea și acutizarea depresiilor sezoniere, afectând din ce în ce mai mulți oameni.

Este necesară o aprofundare a studiului şi cercetărilor asura nivelului de adaptare a organismelor la temperaturi scăzute pentru a ne da seama care sunt efectele precise ale unor eventuale răciri la nivel continental sau chiar planetar. Asta pentru că o nouă mică eră glaciară precum cea din secolele 16-17 ar reprezenta un pericol semnificativ asupra sănătății fizice dar mai ales mintale a unui procentaj mare a populației Pământului.

Citește și:

Relațiile dintre economii și sistemele Pământului: ”O perioadă fără precedent de depășire a RESURSELOR globale”

Plajele litoralului românesc, de la evoluție naturală la lărgire artificială

INCENDIILE de vegetație și zonele prioritare de conservare a naturii în Europa

Industria energiei solare, o EXPANSIUNE istorică

Furtunile cu grindină din Europa și schimbările climatice – coincidență sau cauzalitate?

Valurile de căldură, fenomenul extrem cu cel mai mare impact asupra sănătății. Expert: ”Au dus la creșterea mortalității”

EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi salvate pădurile de la tăiere. Ministrul Mediului: ”Monitorizăm din satelit, aerian și cu camere de supraveghere”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925