Ioana Băsescu SCAPĂ de controlul judiciar în dosarul campaniei prezidențiale din 2009

Publicat: 18 07. 2017, 18:53
Actualizat: 25 03. 2019, 21:06

„Admite contestația formulată de inculpata Băsescu Ioana împotriva încheierii din 11 iulie 2017 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția I penală. Desființează, în parte, încheierea atacată și rejudecând: Revocă măsura controlului judiciar luată față de inculpata Băsescu Ioana. Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și inculpatul Tarhon Victor împotriva aceleiași încheieri penale”, se arată în decizia de marți.

Dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale din 2009 este judecat, din 6 iulie, la Curtea de Apel București (CAB), după ce judecătorii de la instanța supremă au stabilit că nu sunt competenți să se pronunțe în acest caz, având în vedere calitatea persoanelor implicate.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au admis „excepția de necompetență după calitatea persoanei”, ridicată, din oficiu, de un judecător al instanței supreme.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis în judecată, în 24 mai, sub control judiciar, pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor, pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită, pe Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, tot pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, notar public, fiica președintelui României în funcție la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor, pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare și pe Dan Andronic, în stare de libertate, pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare”, arată DNA într-un comunicat de presă.