Ionuț Stroe: Demisia lui Vasile Dîncu nu deschide calea către o remaniere guvernamentală

Publicat: 25 10. 2022, 14:21
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, a declarat marți că demisia lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării nu va deschide „sub nicio formă” calea către o schimbare a componenței Guvernului.

El spune că decizia aparține premierului și doar dacă acesta ajunge la concluzia că noi negocieri politice sunt necesare, atunci acestea se vor produce, însă nu este cazul în acest moment.

„Pentru PNL, lucrurile sunt mai mult decât clare. Această demisie a domnului Dîncu nu deschide sub nicio formă calea către noi negocieri politice sau calea către o remaniere guvernamentală. Acesta este atributul primului ministru – el decide, cum şi când se va face şi dacă se va face acest lucru. La fel, nu ne dorim să creăm în acest moment tensiuni sau situaţii de renegociere politică pentru o eventuală reaşezare a ministerelor, ceea ce dorim în acest moment este responsabilitate şi stabilitate politică tocmai pentru că ministere invocate – sau hai să ne oprim doar la Apărare – sunt ministere cheie, care în mod evident nu îşi permit în acest moment sincope în activitate sau în acţiune. Avem un context de securitate şi geopolitic extrem de complicat, un context economic greu, iar Ministerul Apărării sau Ministerul Energiei – pentru că a fost invocat – sunt ministere cheie care în mod obligatoriu trebuie să fie conduse de miniştri titulari”, a declarat Stroe.

Ionuț Stroe: PSD are libertatea de a decide criteriile pentru nominalizarea viitorului ministru

Totodată, Ionuț Stroe a mai spus că nu înțelege „această supărare a social-democraților”, informează Agerpres.

Acesta susține că decizia referitoare la persoana care va ocupa funcția de ministru al Apărării aparține în continuare Partidului Social-Democrat.

„Până la urmă, decizia le aparţine. Nimeni nu le poate influenţa sau impune un anume nume pentru acest portofoliu. Cred că nominalizarea din partea lor trebuie să vină cât mai rapid posibil, dacă nu chiar urgent, pentru că România este parte a unor angajamente militare, a unor obligaţii asumate în raport cu NATO şi mai ales acum, când războiul este la graniţele ţării noastre, portofoliul Apărării trebuie să primească un ministru titular, iar PSD are toată libertatea în a stabili care sunt criteriile şi bineînţeles persoanele care se califică pentru această funcţie. (…) Ne dorim o perioadă tranzitorie cât mai scurtă”, a transmis Stroe.

Potrivit acestuia, „încă nu putem vorbi de instabilitate guvernamentală sau politică”.

„Noi dorim responsabilitate, ne dorim un guvern funcţional, un minister al Apărării care, evident, să-şi onoreze cu seriozitate toate angajamentele, de asta deocamdată credem că este nevoie, pentru a nu genera tensiuni suplimentare sau alte negocieri politice care ar putea să afecteze această relaţie, ne dorim o propunere din partea PSD pentru acest portofoliu”, mai spune purtătorul de cuvânt al PNL.

Vasile Dîncu, primele declarații după demisie

Vasile Dîncu a făcut primele declarații după ce a demisionat din funcția de ministru al Apărarii. Întrebat de jurnaliști despre motivul demisiei sale, „perspectiva imposibilității colaborării cu președintele”, Dîncu nu a dat mai multe detalii și a spus că nu știe când au apărut probleme în colaborarea sa cu președintele României.

„Nu știu de când s-a rupt relația. Aud pe surse de șase luni că trebuie să demisionez. Eu am declarat foarte clar în acel comunicat motivul demisiei mele. Nu am avut niciun fel de reproșuri din partea președintelui Klaus Iohannis. Nu am vorbit nici ieri, nici azi cu președintele. Nu mi-a cerut nimeni demisia, dar nu vreau să afectez funcționarea Apărării din România. Nu mi-a cerut nimeni nimic să semnez”, a declarat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu a afirmat, în data de 8 octombrie, că negocierea reprezintă singura şansă pentru stoparea războiului din Ucraina.

„Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură, Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă, până la urmă, de teritorii!”, a spus Vasile Dîncu.