Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu, de Ziua Revoluției/ „Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naștere unei false cosmetizări a trecutului”

Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu, de Ziua Revoluției/ „Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naștere unei false cosmetizări a trecutului”
Publicat: 22/12/2023, 11:56
Actualizat: 22/12/2023, 11:59

Data de 22 Decembrie 1989, acum 34 de ani, este cunoscută în cărțile de istorie ca fiind Ziua Victoriei Revoluției Române. În acest context, președintele României și ministrul de interne au transmis un mesaj prin care condamnă represiunea regimului ceaușist și prin care, celebrează eroii români care s-au jertfit atunci pentru libertatea de astăzi.

22 Decembrie 1989, ziua în care dictatorul comunist, Nicolae Ceaușescu, fuge cu elicopterul de pe sediul PCR din Piața Revoluției a adus bucurie și speranțe pentru sutele de mii de români care au ieșit în stradă pentru a striga „Jos Ceaușescu, jos Comunismul”.

După ce generalul Stănculescu (șeful armatei) dă ordinul de interdicție aeriană, Ceaușescu coboară la Snagov și este transportat la Unitatea Militară din Târgoviște, acolo unde destinul soților Ceaușescu este curmat după un proces desfășurat în situații excepționale, având în vedere vidul de putere de atunci.

În acest context, Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe pagina sa de socializare. Acesta spune că „românii au reușit să învingă dictatura care îi ținuse timp de patru decenii și jumătate în beznă socială, economică și intelectuală” și s-a referit la perioada ceaușistă ca fiind una de lungă suferință pentru foarte mulți români.

Președintele a avut un mesaj și pentru tinerele generații, care, spune șeful statului, „este esențial să cunoască și să înțeleagă adevărata amploare a dramelor și suferințelor din acele vremuri”.

„În Decembrie 1989, românii au reușit să învingă dictatura care îi ținuse timp de patru decenii și jumătate în beznă socială, economică și intelectuală. Această lungă perioadă de suferință a generat o energie uriașă, care a fost transpusă în curaj, hotărâre și putere, dorința de libertate fiind, pentru foarte mulți români, mai presus decât propria lor viață. Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naștere unei false cosmetizări a trecutului comunist, care trebuie păstrat în memoria colectivă exact așa cum a fost, dur și detestabil. Regimul comunist a însemnat frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreț total pentru viață și demnitate, minciună și teroare. Este esențial ca tinerele generații să cunoască și să înțeleagă adevărata amploare a dramelor și a suferințelor din acele vremuri. Apărarea democrației în fiecare zi este cel mai potrivit mod de a onora memoria celor care au visat o Românie europeană, prin valori și prosperitate, și au pătimit pentru acest ideal. Să nu uităm niciodată sângele vărsat la Revoluție și să onorăm întotdeauna sacrificiul făcut în numele libertății!”, a transmis Klaus Iohannis.

C. Predoiu: „În decembrie 1989, Istoria Națională și-a schimbat cursul și s-a reconectat la flacăra Libertății, Justiției și Democrației”

Un mesaj în aceeași notă, de condamnare a trecutului național-ceaușist, a fost postat și de ministrul de interne, liberalul Cătălin Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, „pe termen lung, Revoluția din Decembrie 1989 a așezat țara pe un făgaș istoric care a condus-o salutar în lumea valorilor europene și euroatlantice, în Uniunea Europeană și NATO, în mijlocul țărilor democratice, alături de parteneri strategici cu care ne sprijinim și cooperăm reciproc în idealurile și interesele noastre de dezvoltare și securitate”.

Cu atât mai mult este important astăzi să accelerăm ritmul modernizărilor naționale, să întărim legea și justiția, să întronăm deplin profesionalismul și meritocrația în toate și complet, să pregătim continuu Țara pentru lumea provocatoare de astăzi și de mâine, pentru ancorarea ei puternică, în fiecare zi, în lumea democratică, liberă. Este singurul mod prin care putem să onorăm continuu jertfa de sânge a Eroilor căzuți în decembrie 1989, victime ale represiunii comuniste și în ianuarie 1990, victime ale asasinatelor de tip terorist, a precizat ministrul de interne.

Și premierul Marcel Ciolacu a avut joi, un mesaj pentru tinerele generații în contextul evenimentelor din Decembrie 1989.

„Să știe că libertatea a fost plătită cu viețile a mii de eroi”, a spus Ciolacu în începutul ședinței de guvern. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Când și cum ne alegem președintele? / Ciolacu propune parlamentare între prezidențiale/ Ciucă vrea comasare / Ce spune Opoziția

EXCLUSIV | UDMR propune comasarea alegerilor locale cu un tur de prezidențiale / Stroe: Vorbim de pre-simplificarea procesului electoral

EXCLUSIV VIDEO | Se unește PNL cu PSD în 2024? Cristian Pîrvulescu: Este firesc ca PNL să meargă singur, mai ales la alegerile europene

EXCLUSIV VIDEO | Cum va arăta anul politic 2024? Politolog: O victorie a AUR la europarlamentare ar reseta toate tendințele electorale din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro