VIDEO | Mesaj pentru tineri al premierului de Ziua Memoriei Victimelor Comunismului: Să știe că libertatea a fost plătită cu viețile a mii de eroi

Publicat: 21/12/2023, 13:27

În începutul ședinței de guvern de joi, premierul României a ținut să le adrese tinerilor din țară un mesaj cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România, celebrată pe 21 decembrie, atunci când Revoluția din 1989 ajunse-se din Timișoara (primul oraș martir), la București.

Ziua de 21 decembrie 1989 începe în Capitală cu discursul liderului comunism, Nicolae Ceauşescu. Îmbibat de promisiuni, în discursul secretarului general al PCR erau evocate realizările comunismului doar de pe hârtie, ignorând realitatea de la firul ierbii, realitate pe care milioane de români o confruntau în fiecare zi.

Brusc însă, dictatorul este întrerupt de huiduielile participanţilor și astfel, Revoluția Română începe la București.

În acest context premierul Marcel Ciolacu le-a adresat un mesaj tinerilor născuți după 1989, dar și celor care erau foarte mici atunci când forța românilor reușea să înlăture cel mai odios regim din istoria României.

În încheiere, fiindcă suntem pe 21 decembrie și omagiem memoria victimelor comunismului, iar mâine și victoria Revoluției române, am un mesaj pentru tinerii din România: Să știe că această libertate pe care o au astăzi și li se pare ceva firesc a fost plătită cu viețile a mii de eroi, le-a transmis tinerilor, premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Strigătul timișorenilor, mai puternic decât gloanțele comuniștilor

Potrivit unui comunicat emis de Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a precizat că Revoluția din Decembrie 89 a fost marcată de curajul românilor care „au înfruntat cu hotărâre regimul comunist”.

„Revoluția Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertății a învins teroarea puternic instaurată în rândul populației. Românii au înfruntat cu mult curaj și hotărâre regimul comunist, unii dintre ei, cu prețul vieții, pentru a-și redobândi drepturile și libertățile fundamentale. Strigătul timișorenilor împotriva dictaturii comuniste, mai puternic decât gloanțele, a răsunat în mai multe orașe din România. Oameni din toate colțurile țării au ieșit să își ceară dreptul la o viață mai bună, iar dorința de libertate a înfruntat răspunsul violent al comuniștilor”, a transmis șeful Executivului.

Premierul a mai precizat că este de datoria noastră să ne amintim de eroii căzuți la datorie în 1989, și a subliniat ca „nu va permite distorsionarea faptelor trecutului”.

Ciolacu a ținut să adauge că tinerele generații trebuie să fie educate în spiritul libertății și în cel al combaterii atitudinilor extremiste și xenofobe.

„Avem datoria morală față de toate victimele inocente care și-au pierdut viața și față de cei care, la Revoluția de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului. Mulți dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile așteaptă încă să li se facă dreptate. Ei și întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înțelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generații în spiritul libertății, toleranței, conștiinței democratice și combaterii tendințelor extremiste și xenofobiei”, a adăugat primul-ministru.

Un mesaj a fost adresat și tinerilor, care anul viitor vor împlini 18 ani, având astfel posibilitatea de a vota, asta într-un an electoral 2024 cu numai mult nici mai puțin decât 5 tururi de alegeri. Să aleagă opțiunea firească a dialogului, le-a spus Marcel Ciolacu.

„Tinerii care anul viitor vor merge prima dată la vot trebuie să știe că au acum această libertate pentru că o mână de curajoși din generația părinților lor au înfruntat gloanțe în urmă cu 34 de ani. Exprimarea liberă a opiniilor, opțiunea dialogului, firești și necesare într-o democrație, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv.
Libertatea, o componentă firească a societății noastre, trebuie, însă, protejată permanent pentru memoria trecutului și siguranța viitorului european al României”, a conchis premierul României.

CITIȚI ȘI:

SECRETELE REVOLUȚIEI din decembrie 1989. PETRE ROMAN și ADEVĂRURILE care nu s-au rostit despre CEAUȘESCU, TERORIȘTI și ION ILIESCU

VIDEO | Marcel Ciolacu: Dacă scandalul din Parlament este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru pensiile românilor indexate, îmi asum

UPDATE VIDEO | Parlamentul a adoptat BUGETUL, cu 299 voturi „pentru” / Ciolacu: Mulțumesc colegilor din coaliție

VIDEO | Scandalul din Parlament, ajuns în presa de limbă maghiară/ Ghiță, despre „urecheala” aplicată sanatorului USR: Am vrut să îl apăr pe Ciolacu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne