EXCLUSIV | UDMR propune comasarea alegerilor locale cu un tur de prezidențiale / Stroe: Vorbim de pre-simplificarea procesului electoral

EXCLUSIV | UDMR propune comasarea alegerilor locale cu un tur de prezidențiale / Stroe: Vorbim de pre-simplificarea procesului electoral
Publicat: 19/12/2023, 15:56
Actualizat: 19/12/2023, 18:15

Un proiect de lege depus de UDMR a readus în spațiul public subiectul celor cinci tururi de alegeri programate în anul 2024. Conform proiectului, UDMR propune modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr.270/2004 pentru alegerea Președintelui României, astfel încât alegerile prezidențiale să poată fi desfășurate „cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte”. Cu această variantă ar fi de acord și liberalii, susține purtătorul de cuvânt, Ionuț Stroe.

UDMR susține comasarea alegerilor locale cu un tur de alegeri prezidențiale. Asta arată cel mai recent proiect depus de parlamentarii UDMR prin care cer modificarea legii în baza căreia se alege președintele României.

Gândul a discutat despre acest subiect cu purtătorul de cuvânt al formațiunii ce reprezintă interesele maghiarilor din România, Csoma Botond, dar și cu liberalul Ionuț Stroe, având în vedere că PNL susține comasarea alegerilor cu unul din tururile prezidențiale, așa cum afirma președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

UDMR propune modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr.270/2004 pentru alegerea Președintelui României, astfel încât alegerile prezidențiale să poată fi desfășurate „cu cel mult 90 de zile anterior datei în care ajunge la termen mandatul de președinte”. De menționat este că mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie.

Soluția propusă de UDMR ar urma să respecte și o decizie a Curții Constituționale, care prevede că organizarea simultană a scrutinelor locale și parlamentare încalcă legea fundamentală.

Potrivit expunerii de motive, prezenta propunere legislativă urmărește stabilirea unei perioade mai îndelungate în care se pot organiza alegerile prezidențiale raportat la termenul la care ajunge la final mandatul de președinte. Astfel, acest termen mai larg acordă posibilitatea pregătirii mai aplicate a preluării mandatului de către președintele noi ales, transmite UDMR.

Proiectul de lege depus de UDMR, poate fi consultat integral – AICI.

C. Botond: „Am făcut o analiză din punct de vedere legal, care alegeri pot fi comasate”

Potrivit purtătorului de cuvânt al UDRM, comasarea alegerilor locale cu un tur de prezidențiale ar fi utilă, atât din punct de vedere al costurilor, cât și din punct de vedere al prezenței la vot, având în vedere că în 2024 românii sunt așteptați la urne de cinci ori.

Botond explică că din punct de vedere juridic nu poate fi scurtat mandatul parlamentarilor și nici mandatul aleșilor locali nu poate fi prelungit.

Mandatul parlamentarilor nu poate fi scurtat. Mandatul aleșilor locali nu poate fi prelungit numai în condiții extreme, zic, așa, cum a fost, de exemplu, pandemia în 2020… știți, atunci trebuia să facem alegerile locale în iunie și le-am făcut în septembrie. Văzând acest lucru am spus că atunci două alegeri pot fi comasate, cele locale cu ele prezidențiale. Și am introdus un proiect de lege care spune clar alegerile prezidențiale pot fi organizate cu 90 de zile înainte de încheierea mandatului președintelui în exercițiu. Asta am făcut, a spus Csoma Botond, pentru Gândul.

Purtătorul de cuvânt al UDMR precizează că această propunere nu vizează un calcul politic, și nu are o miză electorală pentru formațiunea ce reprezintă interesele maghiarilor în România, deoarece nu un etnic maghiar va câștiga președinția în 2024”, spune Botond.

Ce spune PNL? Stroe: „E vorba de pre-simplificarea procesului electoral”

Gândul l-a contactat și pe purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe. Potrivit acestuia, PNL susține pre-simplificarea procesului electoral, temându-se de o eventuală prezență scăzută la vot.

E vorba de pre-simplificarea procesului electoral, pentru cinci runde de alegeri, cel puțin din punct de vedere politic, generează o oboseală publică….Așa că, din punctul nostru de vedere, în condițiile în care simplificăm procesul electoral poți avea din partea societății o reacție pozitivă în sensul creșterii prezenței, explică Ionuț Stroe.

Argumentele liberalilor țin și de nevoia de a face economie la bugetul de stat, având în vedere ținta de deficit în care România trebuie să se încadreze în 2024, așa cum și-a asumat în PNRR.

Din punct de vedere economic se generează economii substanțiale din punct de vedere bugetar. Efortul bugetar pe care îl facem organizăm cincicicluri electorale, cu oameni în secții, cu prefecturi ș.a.m.d. cu tot ce reprezintă birouri electorale de circumscripții, de birouri electorale județene…E o economie, spune purtătorul de cuvânt al PNL.

Liderul senatorilor liberali Daniel Fenechiu a spus pentru Gândul , pe 7 decembrie, că este normală comasarea alegerilor generale cu un tur al prezidențialelor. Asta în condițiile în care candidatul PNL în turul doi de prezidențiale ar avea un plus în fața candidatului social-democrat, având în vedere istoria alegerilor prezidențiale din România.

Astfel, comasarea parlamentarilor cu turul doi al prezidențialilor, ar oferi un boost aleșilor Partidului Național Liberal, având în vedere avantajul istoric al candidatului PNL din turul 2.

Eu cred că normal ar fi ca parlamentarele să se suprapună pe unul din tururile prezidențialelor. De regulă cu turul doi. De ce spun asta? Constituția spune că președintele convoacă în 20 de zile de la alegeri, parlamentul nou ales. Regula normalității este că în 2024 vom avea un nou președinte și un nou parlament. Logic ar fi ca noul președinte să facă desemnarea de prim-ministru (…) Dar cred că mai logic ar fi ca parlamentarele să fie comasate cu turul doi, a precizat senatorul Fenechiu pentru Gândul.

Calendarul premierului Marcel Ciolacu

Din tabăra social-democrată, un posibil calendar pentru alegerile parlamentare și prezidențiale a fost făcut chiar de premierul Marcel Ciolacu, atunci când se afla în vizită la Washington. Acesta a spus atunci că alegerile prezidențiale se vor face „pe lege”.

„Parlamentul își termină activitatea pe 21 decembrie. Tot pe 21 decembrie se termină și mandatul președintelui, pe legislația actuală. În luna anterioară, are loc primul tur pentru alegerea președintelui. În 20 de zile maximum de la alegerile generale, președintele trebuie să convoace noul parlament. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii noiembrie și la începutul lunii decembrie vor avea loc atât alegerile prezidențiale, cât și alegerile generale”, a spus Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Când și cum ne alegem președintele? / Ciolacu propune parlamentare între prezidențiale/ Ciucă vrea comasare / Ce spune Opoziția

EXCLUSIV | Dan Vîlceanu și Pecingină susțin că încă sunt membrii ai Grupului Parlamentar PNL/ Ionuț Stroe: Cei 2 fac parte din grupul celor neafiliați

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului