Kovesi nu vrea trecerea IJ la MJ: Câte anchete cu politicieni vor mai putea fi făcute?

Publicat: 06 09. 2017, 23:22
Actualizat: 07 09. 2017, 08:28

„Atunci când inspecția este subordonată unui om politic este o problemă. Instițutiile din sistemul judiciar trebuie să fie independente. Nu trebuie subordonată politic. Inspecția a mai fost în 2004 subordonată Ministerului Justiției. Ministrul avea posibilitatea să dea dispoziția deschiderii unei ancheta penale. Câte anchete în care sunt implicați membri ai unui partid politic vor mai putea fi făcute?
Nu am văzut nicio notă de fundamentare”, a declarat Laura Codruța Kovesi la EuropaFm.

În ceea ce privește Inspecția Judiciară și controlul făcut de inspectori la DNA, Kovesi a precizat că a sesizat CSM în legătură cu procedura și metodologia de efectuare a controlului.

„A fost un lucru inedit, o parte a echipei a decis să ne prezinte concluziile verbal, altă parte în scris. Plecând de la acest lucru, am făcut solicitare către CSM cu privire la anumite chestiuni de procedură care trebuiesc lămurite înainte de a se da raportul. Că dacă nu e tratată unitar poate influența raportul. E o solicitare care se referă la chestiuni de procedură și metodologie. Ne dorim să apară raportul dar să ne și lămurim pe proceduri și metodologii ca acest raport să nu poate fi contestat”, a precizat Kovesi.