Lăzăroiu: În partidele de la noi, mecanismul de selecție e haotic, te trezești cu bamboo-iști la vămi

Lăzăroiu: În partidele de la noi, mecanismul de selecție e haotic, te trezești cu bamboo-iști la vămi
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 04:22

Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu consideră că înpartidele românești mecanismul de selecție este haotic, astfel că”te trezești cu ingineri electroniști la agricultură, bamboo-iștila vămi, interlopi pe la îmbunătățiri funciare, iar publicul seîntreabă unde se ascund specialiștii.

„Orchestra guvernării e o treabă complicată. Ține de o anumităarmonie, de acorduri fine care să nu-ți zgârâie urechea, de triluricristaline care să trezească admirația. Guvernarea are și o laturăartistică pentru ochii publicului. Uneori, parcă și sunetele se audaltfel doar când știi că sunt emise de un Stradivarius «gâdilat» deMenuhin. Mai greșește și maestrul, dar lui i se iartă mai ușor. Pecând lăutarul, oricât de înzestrat nativ ar fi, când ia o măsurăgreșită sau un ton mai jos, îndată e huiduit și zvârlit de pescenă. «V-am zis noi că e urechist. V-am zis că nu știe cu vioară.La țambal cu el!»”, arată Lăzăroiu într-un text publicat, luni, pezite-ul ziare.com.

Consilierul prezidențial susține că partidele, după 20 de ani, s-auspecializat în recrutarea de „urechiști” pentru guvernare și”cenușărese” pentru opoziție.

Menționând că nu e nimic rău să numești în posturi cheie oameni departid, care au ajutat în campanie, Lăzăroiu arată că acest lucrunu înseamnă să umpli administrația de politruci, dar nici să telași pe mâna unor decidenți care fac politica obstrucționistă aopoziției.

„Un anumit echilibru e necesar. Un nivel de la care să ai oameni deîncredere care să aplice programul politic trebuie definit. Dupăcum, de la acel nivel în jos, funcționarii trebuie păstrați pentrucoerența și consolidarea memoriei instituționale. În organizațiilepolitice de la noi, mecanismul de selecție este haotic, iarcriteriile mai mult decât discutabile. Așa se face că te trezeșticu ingineri electroniști la agricultură, bamboo-iști la vămi,interlopi pe la îmbunătățiri funciare, iar publicul, pe bunădreptate, se întreabă unde s-or ascunde cei care se pricep cuadevărat”, mai scrie Lăzăroiu.

„Calificarea la locul de muncă este o practică în orice economie depiață. Dar nu poți să califici la locul de muncă un înaltfuncționar cu responsabilități așa cum înveți un chelner să ținătavă sau să încline sticlă cu vin”, adaugă el.

Sebastian Lăzăroiu precizează că guvernarea nu trebuie să fie doaro ocazie de a oferi recompense sponsorilor și militanților, ciguvernarea e și un act de responsabilitate față de cei care te-auales. „Poate că «urechistul» are talente manageriale înăscute.Poate că învăța repede și face și performanță. Dar riscul pe careți-l asumi ca partid numindu-l într-o funcție admnistrativă esteuriaș. De multe ori, ziariștii îi iau la puricat CV-ul înainte săintre în pâine. Și bine fac. Publicul trebuie să fie informatdespre experiența celor care îi conduc”, adaugă el.

Consilierul prezidențial mai arată că guvernarea este și ochestiune de încredere: „Nu se urcă nimeni într-un avion pilotat deo stewardesă oricât de lungi ar avea ea picioarele. Și chiar dacăpresa nu îi descoperă inadecvarea la funcție atunci când estenumit, orice eroare instituțională de parcurs va fi pusă pe seama«urechismului». Nici nu mai contează adevăratele cauze alegreșelii. Nu se mai uită nimeni că același șef de instituție afăcut și lucruri remarcabile de când a fost numit. Publicul va puneeroarea pe seama lipsei de competență. Iar oalele se sparg în capulcelor care l-au numit”.

Lăzăroiu precizează că partidele au destui activiști competenți,dar aceștia sunt buni în perioadele de opoziție – atunci experțiipartidului muncesc la programe, politici și legi, iar partidul selaudă cu renumele experților care îi asistă.

„În campaniile electorale unii vin cu expertiza, alții cu banii.Dacă partidul câștiga, cei cu bani au prioritate la numirea înfuncții pentru că se presupune că trebuie să își recupereze«investiția». Așa apare clientelismul și corupția, iar expertizarămâne cenușăreasa organizațiilor politice din România”,menționează el.

Sebastian Lăzăroiu menționează însă că nici experții nu fac opțiuniclare.

„Neutralitatea lor epistemică îi împiedică să își asume un anumittip de politici. Nu poți să fii tehnocrat fără convingeri.Tehnocrații fără convingeri politice lucrează în laboratoarenucleare, în medicină aplicată, în informatică. Când lucrezi cuoameni și politici destinate oamenilor trebuie să îți asumi odirecție, niște valori. Relativizarea e bună pentru filosofi. Eiîși pot permite să predice deșertăciunea luptelor ideologice. Ceicare vor să fie lideri sunt cei care iau decizii pe baza credințeilor în calea cea mai bună. De multe ori, urechiștii sar primii pescenă și iau vioara în mână și pentru că marii maeștri fac nazuri.Nu vor să cânte pentru doamna grasă din rândul întâi deoarece îiindispune. Sau publicul li se pare o gloată de zdrențăroși maipotrivită pentru un spectacol de circ. Așa se întâmplă că dirijorul«se produce» cu ce are la îndemână”, mai scrie el.

Lăzăroiu precizează că, din acest amestec între oportunismul”urechiștilor” plini de bani, recunoștința liderilor de partid fațăde cei care ajută „palpabil” în campanie și ifosele experților”neutri”, poate să rezulte o guvernare bazată pe incompetențaă șiclientelism, din care nu are nimeni de câștigat nimic.

Ioana Campean, [email protected]

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....