LISTA CELOR 7 FIRME ȚINUTE „LA SECRET”, care spun cât costă vilele RA-APPS. Cum răspund la întrebarea: cine a evaluat sediul PSD de TREI ORI SUB PREȚUL PIEȚEI?

Publicat: 31/03/2014, 11:04
Actualizat: 05/07/2016, 21:35

Gândula publicat în luna februarie informații privind modul în care PSD a apelat la noua lege prin care sediile formațiunilor politice se pot cumpăra, în rate, fără credit bancar, direct de la stat. Contractele au fost încheiate în decembrie, la două luni după ce Guvernul Ponta a adoptat, prin Hotărâre, normele de aplicare a legii votate în Parlament în 2013. Detalii despre actul normativ ce a făcut posibilă tranzacția, dar și modul în care acesta a fost votat în Parlament găsiți aici.

Prețul tranzacțiilor încheiate cu Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) este, în final, de aproximativ 300 de euro pe metrul pătrat, în condițiile în care aceeași Regie a vândut în 2013, în zonă, apartamente cu 1600 de euro pe metrul pătrat.

În plus, oanaliză Gândul – Ziarul Financiar a tranzacțiilor recente ale marilor jucători din imobiliare relevă că prețurile vilelor istorice din zona bulevardelor Aviatorilor și Kiseleff, unul dintre cele mai scumpe cartiere rezidențiale din București, sunt de aproape trei ori mai mari pe „piața liberă”.

Sediul central al PSD

Ca justificare, RA-APPS a transmis pe 25 martie cotidianului gândul „prețul de vânzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat”. La solicitarea numelui acestuia ca și a raportului de evaluare care să justifice acest preț, Regia Protocolului de Stat a refuzat însă să facă publice aceste informații, invocând existența unei „clauze speciale de publicitate, confidențialitate și responsabilitate”. Astfel, RA-APPS ține secrete numele celor fac evaluări ale bunurilor aflate în patrimoniul statului, asigurând totodată evaluatorul că nu va divulga aceste date „fără aprobarea scrisă și prealabilă” a acestuia.

Gândul a găsit însă lista celor 7 firme cu care RA-APPS a încheiat anul trecut un contract-cadru pentru evaluarea clădirilor scoase la vânzare. Una dintre acestea (Tehnic Rom Expert Consulting SRL) nu mai funcționează, iar reprezentanții altor patru (Romanian Expert Consulting SRL, Lero Advanced Consulting SRL, Siomax SRL și NP Global & Partners SRL) susțin că nu au nimic de-a face cu cele două rapoarte de evaluare. Cel care, ca și RA-APPS, invocă existența clauzei de confidențialitate este Mihai Vicoveanu, directorul Fenco SRL, în timp ce Vertigo Valuation SRL nu a răspuns solicitării gândul de a face o precizare în acest sens.

Clauza salvatoare. RA-APPS nu dă informații „fără aprobarea scrisă a evaluatorului”

Cum evaluatorul este cheia chilipirului de care PSD și UNPR au beneficiat plătind, în rate întinse pe trei ani, 4.334.909,6 lei, echivalentul a 963.000 de euro pentru o clădire cu 876 de metri pătrați amprentă la sol, dar ridicată pe patru niveluri în Kiseleff nr 10 și, respectiv, 498.601,60 lei (110.000 de euro) pentru un sediu cu două niveluri și 170 de metri pătrați suprafață construită la sol, gândul a cerut RA-APPS, în repetate rânduri, să precizeze numele celor care au întocmit rapoartele de evaluare și să facă public conținutul documentelor.

Ca răspuns, Regia a precizat doar, după mai mult de 30 de zile, că „a respectat întocmai prevederile legale privind selectarea evaluatorilor” și că aceștia ar fi protejați de o „clauză specială de publicitate, confidențialitate și responsabilitate”.

RĂSPUNSUL INTEGRAL AL RA-APPS

„R.A.-A.P.P.S. trebuie să respecte clauzele speciale de publicitate, confidențialitate și responsabilitate. Aceste clauze sunt inserate în fiecare raport de evaluare. Astfel, se precizează: «Prezentul raport este întocmit la cererea și în scopul informării clientului. Nu este permisă folosirea raportului de către o terță persoană fără obținerea, în prealabil, a acordului scris al clientului și evaluatorului. Acest raport nu va putea fi inclus, în întregime sau parțial, în documente, circulare sau declarații, nici publicat sau menționat în alt fel, fără aprobarea scrisă și prealabilă a evaluatorului. Consimțământul scris și aprobarea trebuie obținute înainte ca raportul de evaluare (sau oricare parte a sa) să poată fi modificat sau transmis unei terțe părți, sau altor categorii de public, prin prospecte, memorii, publicitare, relații publice, informații, vânzare sau alte mijloace». Conform celor menționate, R.A.-A.P.P.S. nu vă poate furniza informațiile solicitate fără acordul scris al părților implicate”, susține RA-APPS că ar avea nevoie tocmai de acordul evaluatorului pentru a clarifica semnele de întrebare legate de tranzacție.

Lista scurtă a evaluatorilor care stabilesc prețurile de pornire ale clădirilor statului

Singura informație făcută publică de RA-APPS este aceea că evaluarea s-a făcut în baza acordului cadru nr. 6395/28.05.2013 încheiat „cu evaluatorii autorizați, selectați în urma derulării procedurii de cerere de ofertă”.

Contractul încheiat în mai 2013, în valoare 201.520 de lei, s-a semnat cu 7 firme din cele 10 care au trimis oferte, la cererea RA-APPS. „Valoarea acordului-cadru, publicată în SEAP, reprezintă suma maximă ce poate fi cheltuită într-o perioadă de trei ani (durata întregului acord -cadru). Menționăm faptul că respectiva sumă reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de către cei șapte operatori economici pentru evaluarea tuturor imobilelor care se regăsesc pe Lista imobilelor privind vânzarea prin licitație publică”, precizează Regia.

Din cei 7 evaluatori consemnați de Sistemul Electronic de Achiziții Publice, patru (Romanian Expert Consulting SRL, Fenco SRL, Lero Advanced Consulting SRL și Tehnic Rom Expert Consulting SRL) au contracte mai vechi cu RA-APPS, inclusiv sub fosta guvernare. Trei sunt nou-întrați în rețeaua retrânsă a evaluatorilor cu care lucrează Regia Protocolului de Stat. Este vorba despre Siomax SRL (o firmă din Târgu Jiu), TNP Global & Partners SRL și Vertigo Valuation SRL.


Sursa: SEAP

Evaluatorul nr. 1. Dumitrașcu: „Nu am făcut noi așa ceva”

Primul semnatar al contractului cu RA-APPS este ROMANIAN EXPERT CONSULTING , condusă și deținută de Marian Dumitrașcu, soțul Elenei Dumitrașcu, inspector la Corpul de Control al Prim-Ministrului și fosta șefă a acestuia în perioada guvernărilor Boc și Ungureanu.

Are contracte cu RA-APPS, încheiate prin negociere directă, din 2008, de la primele vânzări de imobile. Firma se află pe lista celor 14 evaluatori agreați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în timpul mandatului Elenei Udrea și a făcut studii de fezabilitate și evaluări a peste 120 de clădiri ale MapN în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la Apărare. Face evaluări și expertize pentru Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, OPSPI, AAAS, ANI, ANRP, Autoritatea Feroviară Română și Agenția Națională de Cadastru.

Contactat de gândul, Marin Dumitrașcu a negat ferm implicarea firmei sale în cele două rapoarte de evaluare: „Mai studiați, nu am făcut noi așa ceva. Sunt mai mulți în acel contract”, a arătat directorul Romanian Expert Consulting spre ceilalți șase evaluator.

Evaluatorul nr. 2. Somnea: „Am făcut evaluări, dar nu pentru sedii de partide”

Al doilea evaluator agreat de RA-APPS este SIOMAX SRL. Compania are sediul în Târgu Jiu, profilul principal contbilitate și îi aparține exclusiv Marianei Somnea, care este și administrator.

Și ea exclude însă ca firma sa să fi girat evaluarea sub prețul pieței pentru sediile PSD și UNPR de pe Bulevardul Kiseleff. „Noi am făcut niște evaluări, dar nu pentru sedii de partide”, susține Mariana Somnea.

Evaluatorul nr. 3. Toader: „Nici nu știu unde sunt sediile”. Cum alege RA-APPS un evaluator dintre cei 7

În aceeași situație se declară și Ludmila Toader, unic acționar și administrator la LERO ADVANCED CONSULTING SRL, o companie cu sediul în Craiova care a avut însă în ultimii ani importanți client naționali: RA-APPS, Oltchim, Transelectrica, Termoserv, Romarm, Electroputere SA, Compania Națională a Uraniului.

„Chiar nu știu unde sunt sediile acestor partide. Dacă le-am fi evaluat noi, aflam cu siguranță până acum”, spune Luminița Toader.

Directorul Lero a explicat pentru gândul și cum procedează RA-APPS atunci când decide să ceară evaluarea unei clădiri pe care intenționează să o scoată la vânzare: „Există un contract-cadru în care se agreează câteva firme. De fiecare dată când vor să scoată un imobil la vânzare, ni se trimite o cerere de ofertare și pe prețurile prestabilite inițial se poate renegocia. Dacă vii cu o valoare chiar mai mică, poți face lucrarea”.

La fel s-a procedat și în cazul clădirilor din Kiseleff nr 10 și Gheorghe Brătianul nr. 7. Nu toți evaluatorii au știut însă ce sedii se află la aceste adrese. „Dacă au fost trecute pe listă, s-a făcut ofertare pe ele. Dar dacă le-am fi luat noi, cu siguranță am fi aflat până acum că acelea sunt sedii de partide, pentru că ar fi trebuit să mergem acolo să facem inspecția. Dar chiar nu știu nici unde sunt”, susține Luminița Toader.

Evaluatorul nr. 4. Tatu: „Nu noi am făcut evaluarea”

Proaspăt intrată în lista evaluatorilor agreați de RA-APPS, în 2013, firma TNP Global & Partners SRL– înființată în 2013 – are doi acționari cu participații egale. Este vorba de Luminița Tatu, fost producător la TVR reprofilat în domeniul evaluărilor, și de Anca Mihaela Nițescu, evaluator și consultant provenit dintr-o multinațională.

Contactată de gândul, Luminița Tatu a exclus, la rândul său, orice implicare a companiei pe care o conduce în stabilirea prețului de referință pentru cele două sedii de partide. „Nu noi am făcut evaluarea, acest lucru vi-l pot spune cu certitudine”, a precizat ea.

Evaluatorul nr. 5 și 6. Vicoveanu: „Informațiile acestea sunt confidențiale. Eu respect aceste clauze”

O altă abordare are însă directorul FENCO SRL. Evaluatorul Mihai Vicoveanu, director, asociat cu 7% și colaborator mai vechi al RA-APPPS, spune că orice discuție pe acest subiect ar fi o încălcare a contractului, fie de către evaluator, fie de RA-APPS, dacă divulgă aceste informații.

„Informațiile acestea sunt confidențiale. Noi avem un contract care este foarte clar și are niște clauze de confidențialitate. Eu știu foarte bine și cred că o știu și cei de la RA-APPS. Cert este că acest contract este bilateral și trebuie respectat și de o parte și de cealaltă. Eu îl respect, respect aceste clauze și nu vreau să îmi pierd licența pentru o prostie”, a refuzat Mihai Vicoveanu să precizeze dacă Fenco a făcut evaluarea sediilor celor două partide aflate la guvernare.

UPDATE: FENCO SRL aparține, în proporție de 50% lui Marian Petre, fost președinte ANEVAR și actual membru în Consiliul Director al Asociației.

Directorul firmei, Mihai Vicoveanu figurează de asemenea ca evaluator la Tehnic Rom Expert Consulting SRL , firmă care, din informațiile din piață, nu mai funcționează din luna noiembrie, când managerul și acționarul său principal, Maria Magdalena Panaitescu Constantinopol (61,5 %) a decedat.

Evaluarea sediilor PSD și UNPR s-a oficializat spre finalul anului, normele de aplicare a legii fiind finalizate în septembrie, iar tranzacțiile parafându-se în decembrie.

Evaluatorul nr. 7. Vertigo nu răspunde

Intrată de aproape un an în lista evaluatorilor RA-APPS este și compania VERTIGO VALUATION SRL, condusă de Raluca Ioana Dunăreanu, un jurist în vârstă de 26 de ani, fost asigurator la ASTRA.

Firma are ca profit „activități profesionale, științifice și tehnice” și îi aparține, în cea mai mare parte, Ralucăi Dunăreanu (87,3%), asociată cu Marius Bogdan Șelaru – 12,1% , Adriana Ristea, Simona Caragea și Gabriela Breaza – cu câte 0,17%.

Gândul i-a solicitat Ralucăi Dunăreanu o precizare pe această temă, fără a primi până la publicarea acestui articol niciun răspuns.

Cum se acoperă Regia. Artificiul „declarației de responsabilitate”

RA-APPS insistă, în schimb, că a respectat întrutotul prevederile legii 48/2013 care permite vânzarea sediilor către partide, la cererea acestora, luându-și măsuri de precauție pentru a nu i se putea imputa nici tranzacționarea la prețuri incorecte.

Măsura de precauție luată astfel a fost aceea de a cere, la pachet cu fiecare raport de evaluare o „Declarație de certificare și de responsabilitate” prin care evaluatorul – ținut secret – își asumă responsabilitatea pentru prețul indicat „în limita cunoștințelor și informațiilor deținute”.

„Cele două rapoarte, pentru stabilirea valorii de piață pentru imobilele situate în Șoseaua Kiseleff nr. 10, sector 1, București, respectiv în str. Gh. Brătianu nr. 7, sector 1, București, conțin certificarea prin care se precizează: «Prin prezenta, în limita cunoștințelor și informațiilor deținute, certificăm că faptele prezentate în acest raport sunt adevărate și corecte. În plus certificăm că nu avem nici un interes prezent sau de perspectivă în proprietatea imobiliară care face subiectul prezentului raport de evaluare și nici un interes sau influență legată de părțile implicate. Analizele și opiniile noastre au fost bazate și dezvoltate conform cerințelor din standardele, recomandările și metodologia de lucru ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor din România)»„, arată RA-APPS în răspunsul trimis gândul.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...