Ministrul Lucian Bode, discuții cu liderii europeni despre aderarea României la Schengen

Ministrul Lucian Bode, discuții cu liderii europeni despre aderarea României la Schengen
Lucian Bode, discuții cu liderii europeni pentru aderarea României la Schengen / Sursa foto: Lucian Bode Facebook
Publicat: 26/11/2022, 07:54

Ministrul de interne Lucian Bode a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). El a discutat cu oficialii europeni despre „evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație”, în contextul în care umează să aibă loc votul final pentru aderarea României la Schengen.

„Am participat astăzi (vineri – n.red.) la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizată de Președinția cehă a Consiliului UE. Dezbaterile au vizat evaluarea provocărilor migraționiste de-a lungul tuturor rutelor europene de migrație.

Migrația ilegală este o temă deosebit de importantă la nivel european și apreciez inițiativa Președinției cehe a Consiliului UE de a aborda acest subiect care ne preocupă constant pe toți.

Am subliniat în intervenția mea că trebuie să acordăm o atenție egală tuturor rutelor europene de migrație și că trebuie să avem o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. Într-adevăr, situația din unele țări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migrației și să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine și de tranzit, precum și cu partenerii internaționali”, a scris Lucian Bode, pe Facebook.

„Susțin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acțiune concret și pentru ruta Balcanilor de Vest”

El afirmă că, totodată, combaterea traficului de migranți trebuie să fie în continuare o prioritate, fiind nevoie de cât mai multe acțiuni concrete la nivel european.

„În acest sens, doresc să salut Planul de Acțiune prezentat și propus astăzi de către Comisia Europeană pentru ruta Mediteranei Centrale, care asigură o abordare practică și comprehensivă a provocărilor cu care se confruntă statele mediteraneene. În același timp, deși România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, susțin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acțiune concret și pentru ruta Balcanilor de Vest, care să ajute cu mijloacele cele mai adecvate statele care se confruntă cu mari presiuni migratorii în acest moment. Cred că această abordare este importantă și pentru Austria, dar și pentru Președinția cehă a Consiliului UE”, conform ministrului.

La reuniune, Lucian Bode a discutat și despre aderarea României la Schengen.

„Nu în ultimul rând, în marja lucrărilor Consiliului am avut două întrevederi bilaterale cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, și cu Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Președinții a Consiliului UE. Am ținut să le mulțumesc personal celor doi interlocutori pentru sprijinul nemijlocit și eforturile extraordinare pe care le fac pentru adoptarea deciziei de aderare a României la spațiul Schengen în luna decembrie”, conchide Lucian Bode.

Participarea ministrului Bode la Bruxelles a avut loc în contextul în care Austria și Olanda nu au decis dacă vor vota pentru aderarea României la Schengen.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase