Austria se contrazice în declarații privind aderarea României în Schengen. Liderul Partidului Verde din coaliția de guvernare respinge veto-ul anunțat de ministrul de Interne austriac

Austria se contrazice în declarații privind aderarea României în Schengen. Liderul Partidului Verde din coaliția de guvernare respinge veto-ul anunțat de ministrul de Interne austriac
Publicat: 25/11/2022, 10:29
Actualizat: 25/11/2022, 11:54

Păreri contradictorii dinspre Austria cu privire la aderarea României la Schengen. Potrivit unor informații de ultimă oră, „Verzii” – al doilea partid din coaliția care susține Guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer –  nu sprijină veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Drumul României spre Schengen, după 11 ani de așteptări, continuă să fie presărat cu provocări și refuzuri, după ce Olanda, Suedia și, mai nou, Austria au afirmat, invocând și  o serie de motive, că se opun intrării țării noastre în Schengen.

Anunțul a fost făcut vineri de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, potrivit publicației Kurier. Acesta nu a uitat însă să completeze că, acolo unde există frontieră Schengen, există și controale.

Anunțul vicecancelarului Kogler vine după amenințările cu veto din partea ministrului de Interne Gerhard Karner și a cancelarului Karl Nehammer (ambii lideri ai partidului ÖVP).

Austria susține, în continuare, în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen. În schimb, trebuie spus și că dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și acolo controale”, a declarat vicecancelarul Kogler.

Oficialii Ministerului de Interne din Austria au punctat clar și răspicat, într-un răspuns oficial transmis la solicitarea Gândul, că se vor opune aderării României la Spațiul Schengen, din motive de securitate la frontieră. În opinia acestora, faptul că zeci de migranți care nu sunt din state UE reușesc să ajungă până la granița Austriei arată că protecția frontierei externe a Uniunii Europene încă nu funcționează, iar extinderea spațiului Schengen nu-l va face mai bun.

„Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el”

„Noi nu simțim aproape deloc presiunea migrației dinspre Croația spre nord. Deoarece Croația îndeplinește în mod exemplar protecția frontierelor, nu văd o problemă în acest sens. Țările sunt votate individual”, a declarat zilele trecute și cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit presei austriece.

„Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria, fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el”, a mai spus cancelarul austriac.

Lucian Bode a călătorit recent la Viena

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Gerhard Karner despre acest subiect, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul ÖVP. România susține că doar câțiva migranți se îndreaptă spre Austria prin țara sa.

Extinderea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen

Raportul Comisiei Europene prezentat săptămâna trecută este favorabil aderării României la spațiul Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.), iar UE este pregătită să le primească. Este momentul să spunem: «Bine aţi venit!». Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre. Aşteptarea a fost prea mare”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în conferința de presă organizată după reuniunea Comisarilor pe tema extinderii Spațiului Schengen.

Comisarul european a afirmat că cele trei țări au dat dovadă că pot să gestioneze frontiera comună a UE, au personal extrem de bine instruit și angajat, tehnologie.

”România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională.

Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit.În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării.

Un spațiu Schengen extins fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – prin protecția consolidată a frontierelor noastre externe comune și prin cooperarea polițienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne”, potrivit Comisiei Europene.

Austria se plânge de presiunea pe migrație care vine pe ruta balcanică

Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache spune că, într-adevăr, Austria trece printr-o problemă foarte mare cu gestionarea migrației, statisticile arătând că s-a ajuns la nivelul crizei din 2015-2016. O astfel de realitate pune orice guvern sub o presiune foarte mare.

De altfel, problema migrației revine foarte puternic pe tapetul politic și la preocupările la nivel de vârf în fiecare guvern. Contextul în care Austria vede acum discuția despre lărgirea Schengen este contextul în care ei sunt sub această presiune pe migrație, o presiune care vine pe ruta balcanică în ceea ce privește Austria.

Și atunci, pentru ei, este o problemă România, dar mai ales Bulgaria – pentru că foarte mulți care ajung în Serbia și de acolo, fie prin Slovenia, fie prin Bulgaria, ajung în Austria și cer azil, marea majoritate trec și prin Bulgaria.

Pentru ei, devine o chestiune care nu ține, așa cum ține pentru Olanda, de rezerve istorice, politice, MCV sau acord de Coaliție și ține de presiunea migratoare. Cam aici este Austria.

Acum, problema mea este că se suprapun cele două probleme politice, ceea ce pentru noi nu este deloc bine, pentru că deja toată ideea de a izola, cumva, poziția Olandei și de a ne asigura că rămâne doar ea la final începe să scârțâie”, a explicat europarlamentarul Dragoș Tudorache, vicepreședintele grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Un luptător MMA din Republica Moldova este individul care a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
3 premiere Dacia la Geneva 2024. Duster, cel mai frumos SUV de la SALON? GALERIE...
VIDEO - Moștenirea lăsată de Mioara Roman! Cine va trebui să plătească datoriile rămase
Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o...
Tamás Sulyok a fost desemnat noul preşedinte al Ungariei / Iohannis îi transmite felicitări
Ce i-a dus Petre Roman fostei soţii, la priveghi? Cu ce a mers la căpătâiul...
A fost găsit CEVA NEMAIVĂZUT până ACUM pe suprafața unei stele
NOUL VERDICT pe care îl așteaptă SIMONA HALEP. Este procesul de 10 milioane de dolari
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
BANCUL ZILEI. Bulă: Nevastă-mea a bușit mașina! Ștrulă: Sper că nu este rănită!
Probleme pentru Cristiano Ronaldo după un gest făcut la finalul unui meci din Arabia Saudită