Ludovic Orban, în șah la CCR. Strategia liberalilor pentru alegerile anticipate

Publicat: 24 02. 2020, 12:48

Premierul desemnat Ludovic Orban merge din nou în Parlament, cu aceeași listă de miniștri și cu un program de guvernare aproape identic cu cel anterior.

Scena politică așteaptă cu interes decizia Curții Constituționale care se pronunță cu privire la constituționalitatea numirii lui Ludovic Orban în funcția de premier, în timp ce PSD vrea un Guvern  care să reprezinte o emanaţie politică a unei majorităţi parlamentare. Decizia CCR  poate influența votul din Parlament anulând astfel strategia liberalilor pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Teoretic, Parlamentul ar trebui să respingă astăzi Guvernul Orban II, astfel încât să fie făcut un pas în față pentru alegerilor anticipate pe care liberalii și le doresc. PSD, ALDE şi ProRomânia nu se vor prezenta în plen, iar în acest context e dificil, dacă nu imposibil, ca liberalii să obțină cvorumul necesar de ședință.

„Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat”, a spus săptămâna trecută, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu.

Și Victor Ponta, liderul Pro România, a  anunţat că parlamentarii partidului nu doresc să participe la „ceea ce este o piesă de teatru de prost gust”, iar Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu vrea să „intre în jocul de-a anticipatele”.

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună, luni, de la ora 16,00, pentru învestirea noului Guvern Orban.

Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea Guvernului Orban II să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari, astfel încât să se asigure cvorumul necesar şedinţelor comune.

Sursă foto: Gov.ro