Mascaradă politică la învestirea Guvernului Orban 2. Anticipatele, blocate de lipsa de cvorum. „Avem o agendă paralelă”

Mascaradă politică la învestirea Guvernului Orban 2. Anticipatele, blocate de lipsa de cvorum. „Avem o agendă paralelă”
Opoziția a strâns voturile pentru a demite Guvernul Orban, dar moțiunea NU va trece! (SURSE)
Publicat: 24/02/2020, 07:00
Actualizat: 24/02/2020, 11:52

Camera Deputaţilor şi Senatul au plen reunit, luni de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban 2. PSD, Pro România şi ALDE nu participă la vot. În schimb, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor fi prezenţi în sală, însă nu vor vota.

Alegerile anticipate în acest moment par un obiectiv foarte îndepărtat pentru PNL. PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că nu vor fi prezenţi la învestirea Guvernului Orban 2, iar parlamentarii PMP vor fi prezenţi, însă nu vor vota.

Premierul desemnat se bazează pe 196 parlamentari pentru prezenţă, dar nu are suficiente voturi pentru a fi respins. UDRM şi Pro România pot face posibilă desfăşurarea şedinţei prin prezenţa lor în plen.

PNL nu poate asigura cvorumul fără Pro România, PSD şi ALDE, iar prezenţa UDMR în sală nu este sigură. Liberalii au nevoie de 233 de parlamentari în sală pentru a asigura cvorumul.

Marcel Ciolacu atrage atenția asupra crizei coronavirusului

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seara, că votul de învestire a guvernului Orban II este „o mascaradă” şi a reiterat că este exclus ca social-democraţii să voteze un guvern minoritar PNL, el afirmând şi că politicienii nu mai au timp „să se joace”, având în vedere presiunea apariţiei coronavirusului.

„Nu ştiu, parcă mi-e şi ruşine acum, iarăşi avem o agendă paralelă. Oamenii au o agendă a lor, românii sunt speriaţi şi noi politicienii continuăm să avem o agendă paralelă, mai ales o mascaradă.(…) Nu se poate ca un partid politic să propui preşedintelui pentru desemnare un prim ministru şi în aceeaşi şedinţă politică să hotărăşti că nu-l vei vota. Asta e o mascaradă”, a spus Ciolacu, la Antena 3.

Ludovic Orban: Vor să tragă chiulul, să nu vină la muncă

Ludovic Orban a declarat că, în cazul în care nu va fi luni cvorum pentru învestirea Guvernului, vina îi aparţine celor care vor absenta.

PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la votul de învestire.

„Aşa cum au fost prezenţi la demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură trebuie să fie prezenţi şi mâine (luni – n.r.). Obligaţia parlamentarilor este să fie prezenţi, obligaţia parlamentarilor este să vină la muncă, nicidecum să tragă chiului din nişte motive care sunt discutabile. Indiferent ce doreşte PSD, doreşte respingerea sau învestirea Guvernului, ei trebuie să se prezinte la Parlament”, a afirmat Ludovic Orban, duminică, la Digi 24.

Premierul a adăugat că toţi parlamentarii PNL vor fi prezenţi mâine la şedinţa de învestire a Guvernului. Liberalii nu vor vota, însă, pentru învestire.

„În cazul în care mâine nu se va întruni cvorumul responsabilitatea integrală este a celor care nu vo fi prezenţi, a celor care vor lipsi la procedura de învestire”, a conchis Orban.

Care este poziția PSD

Liderul interimar PSD s-a exprimat din start în dezacord cu dorinţa PNL de a avea alegeri anticipate şi a anunţat că parlamentarii PSD nu vor fi în plenul reunit.

„În ceea ce priveşte decizia Partidului Social Democrat, luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnar Ludovic Orban. Aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale dacă este contituţional ca un premier demis, rămas interimar, să fie iarăşi desemnat”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul ultimei şedinte CEx al PSD.

ALDE face front comun cu PSD. Parlamentarii ALDE nu vor fi prezenţi la votul de învestitură al Guvernului Orban 2, susţine deputatul Alianţei Anton Anton, deoarece, la fel ca social-democraţii, aceştia aşteaptă decizia CCR.

„Nu va fi prezent, nu va vota”, a explicat deputatul Anton Anton.

Acesta spune că nu este vorba de niciun blat cu PSD ci că doar aşteaptă o clarificare a CCR pentru a lua o decizie în privinţa învestiturii.

„Nu, dar lucrurile trebuie să fie clarificate înainte de a ne hotărî şi lucrurile nu sunt clarificate nici de Curtea Constituşională, nici de alte foruri care se ocupă clarificările astea”, a completat Anton.

Decizie așteptată de la CCR

Prezenţa parlamentarilor UDMR şi Pro România în sală este condiţionată de decizia CCR în privinţa desemnării lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

Astfel, PNL se poate baza pe 196 parlamentari prezenţi, dar insuficienţi pentru a asigura cvorumul, iar despre respingerea Guvernului pentru a declanşa declanşa procedura anticipatelor nici nu se poate pune problema.

De pe 17 până pe 19 februarie, miniştrii Cabinetului Orban au fost audiaţi în comisiile reunite ale Parlamentului, iar votul de învestire va fi dat luni, 24 februarie, într-un plen reunit care va începe la ora 16.00.

Din cei 16 membri ai Executivului, doar patru au primit aviz pozitiv în forurile legislative de specialitate şi anume Nicolae Ciucă – Apărare, Bogdan Aurescu – Externe, Virgil Popescu – Economie şi Adrian Oros – Fonduri Europene.

Blocajul din Parlament aruncă în aer scenariul alegerilor anticipate

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că se aşteaptă la „blocaje, şicane şi lipsă de responsabilitate” din partea PSD.

„Din partea PSD ne aşteptăm la blocaje, şicane şi lipsă de responsabilitate în faţa aşteptărilor românilor. E foarte posibil ca luni, ca într-un joc politic intern al PSD-ului, să nu se creeze cvorumul pentru a putea respinge în plenul Parlamentului Guvernul Orban şi a face primul pas spre alegeri anticipate”, a spus Raluca Turcan.

Potrivit deputatului PNL, PSD „doreşte să prelungească această stare de nemulţumire a românilor, pentru faptul că la nivel de întreg Parlament nu se poate crea responsabilitatea necesară ajungerii la alegerile anticipate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Narcisa, presupusa iubită a tânărului mort în accidentul de la Deveselu, rupe tăcerea: „Nu mă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini care virează la stânga? Ce prevede Codul...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
A fost descoperită cea mai masivă gaură neagră stelară din galaxie