VIDEO | Marcel Ciolacu, înainte de noi negocieri cu PNL: „Credeți că dacă aveam o înțelegere cu președintele de două luni de zile stăteam în această criză politică?”

Publicat: 18/11/2021, 10:49
Actualizat: 18/11/2021, 16:06

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a spus că PSD merge la negocierile de joi după-amiază cu Partidul Național Liberal cu propria propunere de premier, care să ocupe funcția prin rotație, după ce liberalii au decis în Biroul Executiv să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru această poziție. Anterior, șeful PSD spunea că își asumă să îi convingă pe colegi să îl susțină pe Alexandru Rafila, după ce numele deputatului social-democrat fusese menționat de președintele PNL, Florin Cîțu.

„Eu am crezut că în propun pe domnul Rafila”, a comentat Marcel Ciolacu, după aflarea deciziei BEx al PNL de susținerea a lui Nicolae Ciucă. Liderul social-democrat a amintit că în acest moment, Partidul Social Democrat are propunere de prim-ministru – în persoana lui, ca urmare a votului din CPN – propunere cu care va merge la negocieri la ora 16:00 cu cei de la PNL.

Întrebat dacă ar putea să își schimbe PSD poziția și să îl accepte pe Nicolae Ciucă drept potențial premier desemnat, propus de cele trei formațiuni politice, Marcel Ciucă a declarat: „În acest moment înțeleg că PNL are altă propunere pentru rotație”.

Despre o posibilă înțelegere cu șeful statului, cu privire la Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu a spus că nici măcar nu a stat de vorbă cu Klaus Iohannis. „Credeți că dacă aveam o înțelegere cu președintele de două luni de zile stăteam în această criză politică? Chiar mi se pare aberant”, a răspuns liderul PSD.

„Avem un prim ministru cu care am picat de acord”

În declarațiile de joi dimineața, președintele Partidului Social Democrat a spus că susține total ca Alexandru Rafila, deputat PSD, să fie propus drept candidat pentru funcția de premier, după afirmațiile liderului liberal, Florin Cîțu, în acest sens.

„Păi eu am înțeles că avem o variantă: Domnul Rafila. Eu sunt total de acord”,a spus Marcel Ciolacu. Președintele PSD a spus că a înțeles, din spațiul public, că președinte Partidului Național Liberal a venit cu această propunere, ca răspuns la întrebarea dacă Florin Cîțu i-a prezentat această variantă.

„Am înțeles din spațiu public că domnul Florin Cîțu mi l-a propus pe domnul Rafila. Eu îmi asum ca președinte al PSD că îi lămuresc pe colegii mei să fie domnul Rafila prim-ministru”, a spus liderul social-democrat.

Declarația vine după ce, miercuri, Consiliul Politic Național al PSD a votat, în unanimitate ca Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului la șefia noului Guvern.

„Dacă domnul Cîțu mi-a făcut această propunere îl anunț că sunt de acord”, a spus Marcel Ciolacu. El a subliniat că nu e o propunere pe care a refuzat-o, așa cum l-a auzit pe liderul PNL afirmând în spațiul public.

„Domnul Florin Cîțu a spus în spațiul public că mi l-a propus pe domnul Rafila și că eu l-am refuzat. Îl anunț că eu nu refuz această propunere, înseamnă că avem un prim ministru cu care am picat de acord”, a spus liderul PSD. Urmează să se decidă ora unei noi întâlniri.

După ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie, PNL, PSD, alături de UDRM și minoritățile naționale negociază pentru formarea unei majorități pentru un nou Guvern, după eșecul propunerii lui Dacian Cioloș, președintele USR, în Parlament, și apoi, al renunțării la mandatul de premier desemnat, pentru formarea unui guvern minoritar, de către senatorul PNL Nicolae Ciucă. Pentru a putea fi învestit, acesta are nevoie de 234 de voturi în Legislativ.

Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi, astfel: PSD – 157, PNL = 117, UDMR – 29, minorități – 18.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului