VIDEO | Marcel Ciolacu, înainte de noi negocieri cu PNL: „Credeți că dacă aveam o înțelegere cu președintele de două luni de zile stăteam în această criză politică?”

Publicat: 18/11/2021, 10:49
Actualizat: 18/11/2021, 16:06

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a spus că PSD merge la negocierile de joi după-amiază cu Partidul Național Liberal cu propria propunere de premier, care să ocupe funcția prin rotație, după ce liberalii au decis în Biroul Executiv să îl propună pe Nicolae Ciucă pentru această poziție. Anterior, șeful PSD spunea că își asumă să îi convingă pe colegi să îl susțină pe Alexandru Rafila, după ce numele deputatului social-democrat fusese menționat de președintele PNL, Florin Cîțu.

„Eu am crezut că în propun pe domnul Rafila”, a comentat Marcel Ciolacu, după aflarea deciziei BEx al PNL de susținerea a lui Nicolae Ciucă. Liderul social-democrat a amintit că în acest moment, Partidul Social Democrat are propunere de prim-ministru – în persoana lui, ca urmare a votului din CPN – propunere cu care va merge la negocieri la ora 16:00 cu cei de la PNL.

Întrebat dacă ar putea să își schimbe PSD poziția și să îl accepte pe Nicolae Ciucă drept potențial premier desemnat, propus de cele trei formațiuni politice, Marcel Ciucă a declarat: „În acest moment înțeleg că PNL are altă propunere pentru rotație”.

Despre o posibilă înțelegere cu șeful statului, cu privire la Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu a spus că nici măcar nu a stat de vorbă cu Klaus Iohannis. „Credeți că dacă aveam o înțelegere cu președintele de două luni de zile stăteam în această criză politică? Chiar mi se pare aberant”, a răspuns liderul PSD.

„Avem un prim ministru cu care am picat de acord”

În declarațiile de joi dimineața, președintele Partidului Social Democrat a spus că susține total ca Alexandru Rafila, deputat PSD, să fie propus drept candidat pentru funcția de premier, după afirmațiile liderului liberal, Florin Cîțu, în acest sens.

„Păi eu am înțeles că avem o variantă: Domnul Rafila. Eu sunt total de acord”,a spus Marcel Ciolacu. Președintele PSD a spus că a înțeles, din spațiul public, că președinte Partidului Național Liberal a venit cu această propunere, ca răspuns la întrebarea dacă Florin Cîțu i-a prezentat această variantă.

„Am înțeles din spațiu public că domnul Florin Cîțu mi l-a propus pe domnul Rafila. Eu îmi asum ca președinte al PSD că îi lămuresc pe colegii mei să fie domnul Rafila prim-ministru”, a spus liderul social-democrat.

Declarația vine după ce, miercuri, Consiliul Politic Național al PSD a votat, în unanimitate ca Marcel Ciolacu să fie propunerea partidului la șefia noului Guvern.

„Dacă domnul Cîțu mi-a făcut această propunere îl anunț că sunt de acord”, a spus Marcel Ciolacu. El a subliniat că nu e o propunere pe care a refuzat-o, așa cum l-a auzit pe liderul PNL afirmând în spațiul public.

„Domnul Florin Cîțu a spus în spațiul public că mi l-a propus pe domnul Rafila și că eu l-am refuzat. Îl anunț că eu nu refuz această propunere, înseamnă că avem un prim ministru cu care am picat de acord”, a spus liderul PSD. Urmează să se decidă ora unei noi întâlniri.

După ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie, PNL, PSD, alături de UDRM și minoritățile naționale negociază pentru formarea unei majorități pentru un nou Guvern, după eșecul propunerii lui Dacian Cioloș, președintele USR, în Parlament, și apoi, al renunțării la mandatul de premier desemnat, pentru formarea unui guvern minoritar, de către senatorul PNL Nicolae Ciucă. Pentru a putea fi învestit, acesta are nevoie de 234 de voturi în Legislativ.

Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi, astfel: PSD – 157, PNL = 117, UDMR – 29, minorități – 18.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult