VIDEO | PSD îl susține pe Marcel Ciolacu la șefia Guvernului, Sorin Grindeanu: Nu am dat un vot azi ca să fie premier peste un an jumate. Despre ce vorbim?

Publicat: 17/11/2021, 12:38
Actualizat: 17/11/2021, 14:55

Consiliul Politic Național al PSD a decis în unanimitate că să susțină pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru poziția de premier. Înaintea ședinței, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, că, mai mult ca sigur, proiectul de progamul de guvernare va fi finalizat miercuri, împreună cu partenerii de negocieri, și social-democrații se întâlnesc azi în Consiliul Politic Național pentru a vota propunerea de premier care va prelua mandatul în prima parte a rotației șefilor din Executiv, scenariu agreat cu cei de la PNL. Liderul social-democrat spune că o eventuală coaliție va fi funcțională dacă se respectă voința românilor exprimată la alegerile generale, câștigate de PSD.

„Consiliul Politic Național al PSD a decis în unanimitate că să susțină pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru poziția de premier”, a anunțat Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintel PSD, la finalul ședinței.

„Marcel Ciolacu este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020. De asemenea, PSD ca azi, prin votul din CPN, tot în unanimitate, să acceptăm acest sistem de rotație la șefia Guvernului”, a detaliat Sorin Grindeanu, în conferința de presă care a urmat ședinței.

Sorin Grindeanu: „Ne aflăm în postura în care putem să punem condiții”

Întrebat de ce conducerea partidulului nu a decis și ordinea în care să vină prin rotație premierii desemnați de partid, Sorin Grindeanu a subliniat că e un lucru de la sine înțeles că vor ca Marcel Ciolacu să ocupe primul aceastră funcție.

„Astea sunt lucruri de la sine înțelese, doar nu credeți că am dat un vot astăzi pentru Marcel Ciolacu premier ca să fie peste un an jumate. Adică despre ce vorbim? Noi nu avem nevoie de încurajări și terapii de grup în interiorul CPN-ului, noi nu suntem la Alcoolicii Anonimi. Astea sunt lucruri evidente, care cred că sunt de la sine înțelese și nu au nuanțe. Știți foarte bine poziția noastră, aceea de a da primul premier, nu e poziția noatră, e poziția dată de români prin voturile de la alegerile parlamentare de anul trecut”, a spus Sorin Grindeanu.

În cazul în care, în urma negocierilor, reprezentanții PSD nu obțin ceea ce au fost mandați de partid, prin decizia CPN, atunci rezultatul discuțiilor va fi ulterior supus votului din forul de conducere, iar partidul poate să zică da sau nu, a spus prim-vicepreședintele PSD.

„În acest moment nu avem mandat să renunțăm”, a spus Sorin Grindeanu. „Noi ne aflăm în postura în care putem să punem condiții”, a răspuns social-democratul.

Marcel Ciolacu: „Vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit”

Înaintea ședinței în care a fost mandat de partid să fie desemnat premier, Marcel Ciolacu spunea că, dată fiind voința poporului care a dat PSD câștigător la alegeri, e normal ca social-democrații să fie primii care ar prelua funcția de premier, prin rotație.

„Cred că deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuții în ceea ce privește primul ministru. Mi-aș dori un program de guvernare clar cu prioritățile și urgențele românilor din acest moment, ținând cont că va veni iarna și să ne pregătim pentru valul 5 și pe urmă un program de guvernare pe termen mediu până în 2024”, a spus Marcel Ciolacu, înainte de începerea ședinței.

„Astăzi mai mult ca sigur că se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele, şi social, şi Justiţie. Mai mult ca sigur PSD va face astăzi un Consiliu Politic Naţional, unde va decide cine va fi prim-ministrul desemnat, aşa cum am şi spus că o să o facem, dar cel mai important este să nu construim ceva neţinând cont de absolut nimic, numai de interese personale. Trebuie să ţinem cont în primul rând de voinţa românilor. Vă reamintesc că PSD a câştigat alegerile generale. Dacă vom construi ceva normal şi vom ţine cont în primul rând de voinţa românilor, sunt ferm convins că va fi o coaliţie funcţională şi vom avea un guvern al României eficient”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

Astfel, el a spus că, „din moment ce PSD a câştigat alegerile generale, este normal să solicite ca primul premier din rotaţie să fie la social-democraţilor”. În consecință, conducerea partidului va veni cu o propunere de premier. „Vom găsi o cale să nu iasă nimeni păcălit”, a spus Marcel Ciolacu referitor la negocieri.

Președintele PSD a spus că Florin Cîțu nu poate veni acum premier, după ce a fost demis. Conducerea PNL a decis, marți seara, că propunerea partidului de prim ministru este liderul liberal, care să fie și primul premier din rotație.

Structura mandatelor din Parlament

Pentru a fi învestit, propunerea de Cabinet trebuie să primească 234 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, același care a demis Guvernul Cîțu, în 5 octombrie. Dacă negocierile politice sunt de succes și toți aleșii formațiunilor votează pentru acest Guvern, ar fi în total 321 de voturi (PSD, PNL, UDMR, minorități).

Dacă se ajunge la vot și și această propunere cade, președintele poate, dar nu e obligat, să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegeri anticipate.

Grupuri parlamentare, conform listelor oficiale publicate pe site-urile celor două Camere:

Camera Deputaților:

PSD – 110 membri

PNL – 79 membri

USR – 55 membri

AUR – 30 membri

UDMR – 20 membri

Minorități – 18 membri

Neafiliaţi – 18 membri

Senat:

PSD – 47 membri

PNL – 38 membri

USR – 25 membri

AUR – 13 membri

UDMR – 9 membri

Neafiliaţi – 4 membri

Total formațiuni

PSD – 110+47=157

PNL – 79+38 = 117

USR – 55+25 = 80

AUR – 30+13 = 43

UDMR – 20+9-=29

Minorități – 18

Neafiliați – 18+4 = 22

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers