Mesajul ministrului de externe ungar: Nicio forță politică majoră din Ungaria nu consideră România un dușman

Publicat: 04 03. 2013, 22:03
Actualizat: 06 07. 2013, 07:03

Ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, a declarat, luni, după întrevederea cu omologul Titus Corlățean, că nicio forță politică majoră din Ungaria nu consideră România dușman, că a venit la București ca prieten, iar în chestiunea minorităților trebuie mai multă „încredere reciprocă”.

„Am venit aici ca prieten. În Ungaria nu există forță politică majoră care să considere dușman România”, a afirmat Martonyi, el arătând că în problema minorităților cu România există „discuții, nu certuri”.

El a arătat că „prin dialog sincer” se poate ajunge la obținerea unor rezultate dorite și cu privire la minorități. „Am obținut rezultate în anii precedenți, dar s-ar putea să nu fie complete. Sunt deosebiri de vedere, încordări, momente mai grele. În momentele mai grele, trebuie să fim prudenți. De aceea am venit aici. Trebuie să avem încredere”, a spus Martonyi, arătând că Budapesta a sprijinit și va sprijini în continuare „interesele legitime” ale minorității maghiare din România și nu are nimic împotrivă ca și Bucureștiul să facă același lucru în privința minorității românești din Ungaria.

De asemenea, ministrul ungar a subliniat faptul că România este a doua piață de export pentru Ungaria, după Germania, un lucru mai puțin cunoscut, iar Budapesta dorește ca și pe piața ungară să vină cât mai mulți investitori români, cu produse românești și să existe o Cameră de comerț româno-ungară care să stimuleze această cooperare.

El a amintit de importantele proiecte energetice comune ale celor două țări, dar și de infrastructura de transporturi, arătând că trebuie ca interconectarea să se facă și la nivel de autostrăzi.

La rândul său, ministrul Corlățean a punctat faptul că sistemul de protecție a minorităților din România este „un model care depășește în numeroase situații standardele europene omologate și care este foarte apreciat ca atare pe plan european și internațional”.

„Ne dorim, în același timp, mai mult echilibru în eforturile depuse de autoritățile ungare în favoarea minorității române din Ungaria, astfel încât aceasta să se bucure la nivel de standarde europene, de drepturile respective pentru prezervarea identității naționale”, a punctat Corlățean.

Ministrul Corlățean a amintit și de importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări.

„Din păcate, unii dintre politicienii contemporani au tendința de a se raporta superficial la acest parteneriat strategic româno-ungar, ignorându-i poate importanța sa deosebită pentru țările noastre și regiunea în care trăim, trecând relativ ușor peste eforturile și meritele unor generații succesive de politicieni români și ungari, aparținând mai multor curente politice, care au construit cu migală acest parteneriat strategic”, a spus el.

Corlățean a evidențiat și el importanța schimburilor comerciale dintre cele România și Ungaria.

„Comerțul nostru bilateral a bătut adevărate recorduri în plină criză economică, 7,3 miliarde de euro în anul 2011, iar cifrele pe care le deținem cu privire la volumul comerțului bilateral aferent primelor 11 luni ale anului 2012, ne fac să sperăm la o nouă creștere. Privind la aceste cifre, nu pot să nu constat faptul că perioada de criză i-a ajutat pe întreprinzătorii români și unguri să se descopere reciproc (…) Cele peste 11.500 de companii românești cu capital ungar și cele peste 6.000 de companii cu capital românesc din Ungaria dau o dinamică deosebită legăturilor economice dintre statele noastre”, a afirmat el.

Corlățean a mai arătat că prin dezvoltarea parteneriatului strategic în domenii cum ar fi apărarea, infrastructura, serviciile de asistență în cazuri de urgență, tinerii, turismul, cultura, „românii și ungurii vor putea să reprezinte pentru celelalte țări din regiune un model de urmat, așa cum parteneriatul franco-german a fost și este o sursă de inspirație pentru noi”.