Monica Macovei câștigă procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă, în cazul finanțării campaniei electorale prin PayPal

Publicat: 08 10. 2015, 13:09
Actualizat: 05 07. 2016, 22:05

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a pierdut în primă instanță procesul cu europarlamentarul Monica Macovei, care a contestat amenda și confiscarea unor sume de bani din campania electorală la prezidențialele din 2014, aplicate pe motiv că donațiile prin „portofelul electronic” PayPal, făcute către Macovei și partidul său M10, nu au fost însoțite de semnături olografe ale donatorilor, care să ateste că sunt cetățeni români.

Instanța a decis vinerea trecută să anuleze o amendă de 30.000 de lei aplicată de AEP Monicăi Macovei și să anuleze confiscarea a aproape 230.000 de lei. Decizia poate fi atacată cu apel.

AEP a aplicat Monicăi Macovei cele mai mari sancțiuni dintre toți candidații la Președinție din 2014, respectiv o amendă totală de 55.000 lei și confiscarea a peste 291.000 lei, adică în jur de 70% din totalul sumelor confiscate de AEP de la toți candidații la prezidențiale.

În ianuarie 2015, AEP a constatat că în cazul fostei candidate Monica Macovei, a fost încălcată regula că „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora – candidați independenți, partide politice sau alianțe politice ori electorale” și că Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donațiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale.

Un alt articol de lege încălcat de Macovei, conform AEP, privea faptul că la primirea donației era obligatorie verificarea și înregistrarea identității donatorului, indiferent de caracterul public sau confidențial al acesteia.

AEP a motivat că PayPal ar trebui interzis ca sursă de finanțare a campaniilor electorale, pentru că nu este transparent în ce privește sursa banilor.

Monica Macovei s-a apărat spunând că în cazul donatorilor prin internet, prin sistemul PayPal, oamenii care au donat au fost contactați și li s-au solicitat copii scanate după cărțile de identitate sau CNP-uri, date care au fost atașate la fișele de donație. Macovei a mai argumentat că PayPal este un sistem de plată securizat și folosit în toată lumea.

„Cu toate acestea, Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat pentru că în opinia lor nu putem dovedi că aceste persoane care au donat câte 50 -100 de lei sunt cetățeni români. AEP consideră că legea ne-ar obliga să chemăm la București câteva mii de donatori prin PayPal (foarte mulți cu domiciliul în afara țării) și să le cerem, cu cartea de identitate în mână, să semneze fișa de donație. AEP susține, între altele, că «Procesarea donațiilor s-a făcut de către compania PayPal Inc, companie lider în tranzacțiile online și procesare de plăți. Donatorul este direcționat către un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informații confidențiale». În continuare, AEP susține că «se impune interzicerea acestei surse de finanțare din lipsa transparenței provenienței sumelor încasate ..»”, preciza un comunicat al Monicăi Macovei, de la vremea respectivă.