Noul Guvern Ponta. Ionuț Vulpescu, ultimul dintre „copiii lui Iliescu” ajuns într-o funcție-cheie: ministru al Culturii

Publicat: 14 12. 2014, 22:04

Deputat PSD din 2012, Ionuț Vulpescu are 38 de ani și o carieră politică începută alături de Ion Iliescu la Cotroceni. După plecarea din funcția de consilier prezidențial în 2004, a rămas consilierul lui Ion Iliescu la cabinetul său și a intrat oficial în PSD, partid care i-a oferit, în 2012, un loc într-un colegiu uninominal din Sectorul 3 al Capitalei.

Licențiat în Teologie și doctor în Filosofie, Ionuț Vulpescu a fost în ultimii doi ani membru al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, având, de la începutul mandatului, trei legi de care și-a legat numele, împreună cu un număr semnificativ de parlamentari: Legea voluntariatului, Legea privind veniturile medicilor de familie care lucrează în centrele de permanență și o modificare a Legii pentru protecția drepturilor copilului.

În cea mai mare parte, profilul său politic derivă din relația cu Ion Iliescu, aflat, în ultimele săptămâni, într-o opoziție în interiorul PSD ca urmare a diferențelor de opinie depre modul în care a fost gestionată campania pentru prezidențiale. Noul ministru propus al Culturii se descrie, de altfel, ca un om de stânga apropiat lui Ion Iliescu: „Mi-am dat demisia de la Președinția României, în ianuarie 2005, deși noua administrație îmi propusese să rămân, și am intrat, la 29 de ani, în PSD, aflat în opoziție, pentru Ion Iliescu. Educația mea, mediul din care provin, toate astea fac din mine un om de stânga”.

La momentul publicării scrisorii deschise foarte critice a lui Ion Iliescu la adresa conducerii partidului, deputatul Ionuț Vulpescu a fost unul dintre puținii membri ai PSD care s-a raliat acestor puncte de vedere, respingând ferm eticheta de „comunist” pusă fostului președinte chiar din interiorul partidului. „Am fost prezent, în acești ani, la nenumărate întâlniri, în țară și străinătate, alături de Ion Iliescu. L-am reprezentat, de zeci de ori, la reuniuni internaționale. Nimeni nu i-a reproșat că ar fi „comunist”. În schimb am văzut că este ascultat cu respect, că are o înțelegere profundă a fenomenelor politice și sociale, și, spre deosebire de mult prea mulți lideri politici de azi, de stânga sau de dreapta, are o gândire profund democratică. Nu-mi este rușine de faptul că m-am format politic alături de Ion Iliescu. Fiecare decide ce crede că este mai bine, și își asumă răspunderea pentru decizia luată. Eu sunt alături de președintele Ion Iliescu, și nu îmi schimb decizia”, a fost mesajul transmis public de Ionuț Vulpescu pe 28 noiembrie, în ziua lansării scrisorii deschise.

Din 2009, de la lansare, Ionuț Vulpescu este vicepreședinte al „Clubului de la București”, o fundație înființată în biroul din strada Atena al lui Ion Iliescu de apropiații săi care pierduseră la acel moment partida puterii interne în PSD.

Pasionat de fotbal, viitorul ministru al Culturii este, de asemenea, autorul unor editoriale în presa sportivă.