Oferta PSD pentru UDMR. Ilie Sârbu: Protocolul din 2012 prevedea cooptarea Uniunii în Guvern, cu două ministere. Dacă nu mai e susținut, se vor relua negocierile

Publicat: 25 02. 2014, 12:32
Actualizat: 25 02. 2014, 14:05

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat, marți, că există din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menționând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniștri în Cabinet.

„E un protocol din 2012, din decembrie, semnat și de domnul Crin Antonescu și de domnul Ponta”, a spus Ilie Sârbu, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor legate de existența protocolului cu UDMR.

El a susținut că protocolul a rămas valabil, dar nu s-a realizat.

Ilie Sârbu a adăugat că, „dacă UDMR dorește să-l schimbe”, dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul.

Întrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: „Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniștri în Guvern”. Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menționate, fără funcție de vicepremier.

„Dacă (protocolul – n.r.) nu mai e susținut de UDMR, probabil se vor relua negocierile”, a mai spus Sârbu.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că nu a primit nicio invitație pentru a intra la guvernare și este prea devreme să se discute de așa ceva, pentru că există USL arătând că foarte repede Uniunea va găsi o soluție de a merge mai departe.

„Nu am primit nicio invitație (de a intra la guvernare – n.r.) și e prea devreme să discutăm de așa ceva pentru că există USL. Până când există USL această întrebare nu există, ei sunt acum în familie, au niște probleme familiale. Trebuie să și le rezolve fiecare cum poate”, a precizat Kelemen întrebat dacă UDMR a fost invitat la guvernare.

Kelemen Hunor a spus că UDMR nu are cum să fie invitată la guvernare în acest moment pentru că foarte repede USL va găsi o soluție pentru a merge mai departe.

„Nu am fost invitați, nu avem cum să fim invitați în acest moment pentru că foarte repede USL va găsi o soluție pentru a merge mai departe. România să aibă un guvern stabil. Nu au spus oamenilor: «Vom guverna până în februarie 2014 după care ne vom certa»”, a adăugat liderul UDMR.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirma că Uniunea Social-Democrată are o majoritate fragilă, ce îi permite însă să guverneze în cazul ruperii USL, dar că pentru el este important să se țină de cuvânt și față de UDMR, amintind că a invitat minoritatea maghiară să facă parte din Guvern în 2012.

El preciza că nu are o problemă în a se lăsa criticat pentru a doua oară că invită UDMR la guvernare, așa cum s-a întâmplat după alegerile parlamentare din 2012.

Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro