Palestina ar putea sesiza Consiliul de Securitate al ONU privind relocarea ambasadei României la Ierusalim. Interviu cu ambasadorul palestinian Fuad Kokaly

Publicat: 21 05. 2018, 14:14
Actualizat: 25 03. 2019, 20:32

Diplomatul a fost rechemat în data de 16 mai și nu a mai revenit în România.

Ambasadorul consideră că intenția oficialilor români de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim este o decizie surprinzătoare, în contextul relațiilor vechi dintre cele două state.”Este o acțiune care încalcă dreptul internațional, rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenției a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene și, în general, toate tratatele care guvernează relațiile dintre state”, precizează Fuad Kokaly.

Redăm integral interviul:

Reporter MEDIAFAX: Care este motivul pentru care ați fost rechemat la Ramallah?

Ambasadorul Fuad Kokaly: Toți ambasadorii palestinieni din țările europene care au participat la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim au fost rechemați la Ramallah. Chiar în timpul festivităților de la Ierusalim, au fost uciși 60 de palestinieni și răniți peste 2700, în aproape 1400 dintre victime s-a tras cu muniție reală. Ziua de 14 mai 2018 va rămâne mereu o zi de doliu pentru poporul palestinian. Consider esențial ca publicul român să știe aceste lucruri, însuși domnul președinte Iohannis și-a manifestat solidaritatea cu victimele acestei tragedii și îi mulțumim pentru acest gest nobil.

Reporter: Cum vedeți discuțiile din România privind mutarea ambasadei din Tel Aviv la Iersusalim și adoptarea memorandumului in Guvern cu privire la această măsura? Dar sustinerea de către România a deciziei SUA de mutare a ambasadei?

Ambasadorul Fuad Kokaly: România a adoptat întotdeauna o poziție de echilibru, a respectat legea internațională și a jucat un rol constructiv în eforturile de pace din regiune. În acest context poziția actuală a guvernului român este, aș putea spune, surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât intenția de a muta Ambasada României la Ierusalim este o acțiune care încalcă dreptul internațional, rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, Convenției a Patra de la Geneva, deciziile Comisiei Europene și, în general, toate tratatele care guvernează relațiile dintre state.

Ierusalimul este teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967. De altfel, există mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU care cer tuturor statelor membre să nu-și stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, cea mai recentă datează chiar din 2016. Prin urmare, intenția guvernului român încalcă deciziile Consiliul de Securitate al ONU și ceea ce este și mai îngrijorător este că nu există o poziție clară nici în interiorul guvernului – chiar ieri Ministerul român de Externe a dat publicității o declarație prin care reafirmă susținerea guvernului de la București pentru soluția celor două state. Două state cu capitalele unde?

Reporter: Există politicieni care au un interes special în România cu privire la relația cu Israelul?

Ambasadorul Fuad Kokaly: Dintotdeauna în politică au existat și există interese.

Reporter: Cum se vor derula de acum relațiile dintre România și Autoritatea Palestina?

Ambasadorul Fuad Kokaly: România a fost mereu un partener de cursă lungă în relația cu Palestina. După recunoașterea de către România a Statului palestinian, din noiembrie 1988 și până acum, între cele două țări a existat un dialog constant de la cel mai înalt nivel până la nivel de experți. Există un cadru juridic bilateral, în mai multe domenii – politică, educație, cultură, economie, administrație publică, mass-media. De asemenea, România se situează pe locul al treilea în ce privește turismul, Palestina este vizitată anual de peste 60.000 de români. În România trăiesc peste 3.500 de palestinieni, în Palestina sunt peste 700 de români, fără să luăm în calcul familiile acestora. Iată. În ce mă privește, așa cum am mai spus, eu nu voi recomanda o rupere de România. Și faptul că domnul președinte Iohannis, titularul deciziilor de politică externă, adoptă o poziție corectă și dovedește respect față de legea internațională este de natură să mă încurajeze.

Reporter: Veți sesiza Consilul de Securitate cu privire la posibila mutare a ambasadei României?

Ambasadorul Fuad Kokaly: Vom folosi toate instrumentele legitime pe care le avem la dispoziție pentru a ne susține poziția.

 

Ambasadorul palestinian în România, Fuad Kokaly, a fost rechemat, săptămâna trecută, la Ramallah pentru consultări.

Decizia vine în contextul în care România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamnă mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziția adoptată de cele trei state.