Parlamentarii își taie pensiile speciale. Când demarează procesul legislativ

Publicat: 20 06. 2023, 17:57

Joi, parlamentarii promit să demareze procesul prin care să-și elimine pensiile speciale. Acest proiect a fost angajat săptămâna trecută de PNL și PSD, cu ocazia schimbării de locuri la guvernare. Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, marţi, convocarea comisiei de statut pentru dezbaterea și elaborarea unui raport pe proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Astfel, comisia permanentă pentru statutul parlamentarilor discută joi proiectul de lege care propune desființarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor. Prioritar, este vorba de cumulul pensie-salariu în administrația publică. Cu o excepție, aleșii cetățenilor! Procesul legislativ ar trebui să fie finalizat până la vacanța parlamentară, condiție pentru acordarea tranșei a doua din PNRR. 

Deși există mai multe proiecte de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, PSD a depus recent o inițiativă legislativă în acest sens, care, de altfel, va fi luată în discuție de către comisia de statut.

Decizia conducerii Parlamentului vine în contextul în care România s-a angajat în Programul de Redresare și Reziliență PNRR să elimine pensiile speciale iar tranșele de bani depind de îndeplinirea obiectivelor asumate.

Așa cum am afirmat în repetate rânduri, rămânem ferm angajați pentru o implementare rapidă și corectă a reformei pensiilor speciale.. Printre măsurile convenite politic între PNL și PSD, se numără și eliminarea pensiilor parlamentarilor, dar și interzicerea cumulului pensie-salariu în administrația publică, excepție făcând cei aleși prin votul cetățenilor.
Avem obiectivul ferm de a adopta proiectul privind pensiile speciale – care reprezintă și jalon în PNRR – până la finalul sesiunii parlamentare,  a afirmat Nicolae Ciucă, președintele Senatului, la sfârșitul săptămânii trecute.

Ministrul Muncii, Marius Budăi va avea ”o ultimă discuție” cu Comisia Europeană referitoare la revizuirea legii pensiilor speciale și la realizarea unor ajustări în vederea depunerii cererii de plată nr.3 din PNRR. Deși inițial ministrul a declarat că va lămuri aceste aspecte marți, discuția s-a amânat de principiu pentru vineri, susțin reprezentanții ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis pentru GÂNDUL că discuția cu reprezentanții Comisiei Europene s-a amânat de principiu pentru vineri dimineața.

Citiți și: EXCLUSIV| Legea pensiilor speciale, ”bomba” care poate bloca justiția. Președintele CSM, despre ce nu acceptă magistrații: ”Etapizarea e discriminare”

DNA cot la cot cu DIICOT, în problema pensiilor speciale ale magistraților. Ce forme de protest pregătesc procurorii