Ponta deschide șantiere pe malul Prutului: „Am fost asigurat că gazoductul Iași-Ungheni va fi funcțional la anul”

Publicat: 27 08. 2013, 12:24
Actualizat: 19 03. 2015, 20:30

După aproape trei ani de discuții, șantierul conductei care ar urma să livreze gaz dinspre România spre Republica Moldova a fost deschis oficial marți, la Ungheni, cu premierii celor două țări și comisarul european pentru energie invitați la momentul festiv. Gazoductul Iași-Ungheni, de nici 70 de kilometri – din care 32 pe teritoriul României -, ar urma să fie gata până în decembrie, pentru a oferi Chișinăului o alternativă la gazul rusesc, prin exploatările din Marea Neagră. Deocamdată însă, nici România nu își asigură 100% necesarul de gaze, având nevoie de exporturi.

Gazoductul costă 27 de milioane de euro, din care 7 vor veni de la Uniunea Europeană și 20 de la Guvernul României. Până ca lucrările pentru cei aproape 70 de kilometri de conductă să înceapă pe malul Prutului, s-a dat startul discursurilor. „Toți cei responsabili m-au asigurat că va fi finalizat la timp, până la sfârșitul anului, iar la anul va intra în funcțiune. Guvernul de la București nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicații, ci trebuie să muncească împreună cu Guvernul Moldovei. Așa oamenii vor înțelege de ce este bine să își dorească un viitor european, alături de România. Vreau să cred că la anul, cănd locuitorii de aici vor avea acces la un gaz mai ieftin, în casele lor, în fabrici, acel moment va fi mai important decât 1000 de vorbe”, a spus premierul Victor Ponta, înainte de a apăsa, în mod simbolic, botonul inaugurării șantierului până la momentul finalizării lucrărilor și tăierii panglicii.

Invitat la inaugurare, comisarul pentru energie, Guenther Oettinger, a dat construcției gazoductului sensul reducerii dependenței Chișinăului de Moscova. Chiar și în condițiile acestei alternative, Uniunea Europeană nu poate oferi în viitorul apropiat perspectiva unei independențe energetice a Republicii Moldova față de Federația Rusă. „Acest gazoduct urmează să diversifice resursele de energie și va spori securitatea energetică a Republicii Moldova”, a susținut Oettinger, adăugând că „există și o a doua etapă: modernizarea infrastructurii energetice pe ambele maluri pentru a permite livrarea de gaze europene către Chișinău”. Tot cu bani europeni, a arătat comisarul pentru energie la Ungheni, se pot finanța „și alte proiecte de interconectare a României cu Republica Moldova, nu doar pentru gaze, ci și pentru energie electrică”, în măsura în care Guvernul le finalizează pe hârtie.

Șantierul de la Iași. Pe teritoriul României, gazoductul ar urma să aibă 35 de kilometri, până la graniâa cu Republica Moldova