Florin Cîțu, prima declarație ca premier desemnat: „Continuăm depesedizarea României”

Publicat: 26 02. 2020, 21:03
Actualizat: 26 02. 2020, 23:26

Premierul desemnat Florin Cîțu a făcut, miercuri seara, prima declarație după anunțul de la Cotroceni al lui Klaus Iohannis privind desemnarea sa ca prim-ministru. Cîțu a fost însoțit la pupitrul de la Palatul Victoria de președintele PNL, Ludovic Orban. 

Florin Cîțu a menționat, în declarația sa extrem de scurtă, că desemnarea sa este o „garanție a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României”.

„Îi mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis și președintelui PNL Ludovic Orban pentru susținere și încredere. Este o propunere care mă onorează și mă încarcă de responsabilitate. Voi încerca să formez o majoritate în Parlament, vom crea, împreună cu Ludovic Orban, un calendar al negocierilor. Fac parte din echipa guvernamentală condusă de Ludovic Orban. Desemnarea mea ca premier este o garanție de continuitate a guvernării PNL, dar și a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României.  Voi înainta în cel mai scurt timp Parlamentului lista cabinetului și programul de guvernare”, a spus Florin Cîțu.

Premierul desemnat a mai spus că speră ca PSD să nu mai tergiverseze calendarul în vederea votului de învestitură.

Premierul interimar Ludovic Orban a spus că, vineri, conducerea PNL se va reuni pentru a valida componența noului guvern și a spus că Florin Cîțu este „un liberal autentic„, mâna lui dreaptă în guvernul pe care l-a condus și a subliniat că va avea întregul său sprijin și al partidului.

„Salut decizia preşedintelui Klaus Iohannis de desemnare pentru funcţia de premier a colegului meu Florin Cîţu. Este o decizie care are ca obiectiv deblocarea situaţiei create de PSD şi prelungirile sale instituţionale. Decizia preşedintelui este conformă cu aceea a PNL”, a declarat Ludovic Orban.

El a mai spus că propunerea preşedintelui coincide cu aceea a Partidului Naţional Liberal.

„Atât eu, cât şi colegii mei, vom susţine această propunere. Voi fi alături de Florin Cîţu în stabilirea listei guvernului şi a programului de guvernare. Atât eu, ca preşedinte PNL, cât şi colegii mei, vom fi implicaţi în toate discuţiile pe care le vom declanşa pentru încercarea de a obţine o majoritate parlamentară”, a mai declarat Orban.

După trei luni de mandat ca ministru de Finanțe, Florin Cîțu a fost numit de președintele Klaus Iohannis ca premier desemnat, unul însă cu șanse minime de a ajunge efectiv prim-ministru. Liderul PSD Marcel Ciolacu a catalogat nominalizarea lui Florin Cîțu drept o „glumă”.

Cine este Florin Cîțu, „premierul de sacrificiu” al președintelui Iohannis