Președintele Klaus Iohannis, declarație de presă de la Palatul Cotroceni

Publicat: 04 11. 2021, 14:21
Actualizat: 04 11. 2021, 14:47
Președintele Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidentială

Șeful statului va susține o declarație de presă, joi, de la Palatul Cotroceni. Evenimentul este programat în ziua în care președintele PNL, Florin Cîțu, discută cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru a vedea care sunt șansele pentru realizarea unei majorități în Parlament, la votul pentru un viitor Guvern, după ce, miercuri, s-a întâlnit cu Dacian Cioloș.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va susține declarația de presă de la ora 18:00.

Președintele este așteptat să anunțe o decizie în privința pașilor în vederea învestirii unui nou Executiv.

Cronologia învestirii

Șeful statului a desemnat, de la căderea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură, de acum aproape o lună, din 5 octombrie doi candidați pentru funcția de premier, după două runde de consultări cu partidele și formațiunile parlamentare.

Dacă primul, Dacian Cioloș, liderul USR, nu a reușit, în 20 octombrie, să obțină voturile necesare, cel puțin 234, în plenul reunit al Parlamentului, cel de-al doilea, senatorul PNL Nicolae Ciucă, a renunțat la mandat după ce depusese, sâmbătă, 30 octombrie, în termenul constituțional de zece zile de la desemnare, propunerile de miniștri și programul de guvernare.

PNL a decis flexibilizarea mandatului – de la un Guvern minoritar PNL – UDMR, cu susținerea minorităților – la unul majoritar, dar tot în jurul PNL, cu premier liberal. Dacă președintele USR spune că recunoaște dreptul PNL de a avea premier, în cazul refacerii Coaliției, liderul PSD a spus că va cere mandat colegilor pentru a merge la consultări la Cotroceni cu o propunere de premier social democrat.

În privința desemnării lui Florin Cîțu, premier demis, pentru un nou mandat, există opinii diferite.

Pe de o parte, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat, argumentând printr-o decizie a CCR, că șeful statului ar încălca legea fundamentală dacă l-ar propune pe Florin Cîțu drept candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul pe care îl conduce a fost demis prin moțiune de cenzură.

Pe de altă parte, avocatul Adrian Toni Neacșu, fostu judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), crede că această desemnare este posibilă, dacă asta aduce o majoritate, e sprijinit de cineva. „După părerea mea, putea și imediat după moțiune, dacă venea cu o nouă majoritate sau era cerut de celelalte partide”, a subliniat Adrian Toni Neacșu.”

Știre în curs de actualizare.